18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Tožilstvo BiH o aferi “Posnetek “: Dve kazenski ovadbi proti bosanskemu šefu obveščevalne službe Osmanu Mehmedagiću, znancu Draga Kosa

Piše: P. T. 

»Zaradi več novinarskih vprašanj o dejavnostih tožilstva BiH glede nezakonitega posnetka sestanka glavne tožilke Gordane Tadić, lahko potrdimo, da je tožilstvo BiH prejelo dve kazenski ovadbi proti direktorju obveščevalno – varnostne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zaradi več kaznivih dejanj, vključno z zlorabo položaja ali pooblastila, oviranjem delovanja sodišča, izsiljevanjem in drugih nezakonitih dejanj,« je portal avaz.ba objavil odgovor tožilstva BiH.

V ovadbi navajajo tudi nezakonitost porabe finančnih sredstev agencije, kot tudi nezakonito ravnanje in sprejemanje ukrepov ter dejanj spremljanja in nadzora posameznih oseb. Tožilstvo BiH je na podlagi ovadbe oblikovalo dve zadevi, ki sta bili predloženi vršilcem dolžnosti tožilcev v Posebnem oddelku za organizirani kriminal, gospodarski kriminal in korupcijo. Prav tako bo tožilstvo BiH skupaj s partnerskimi institucijami v okviru primera izvedlo vse potrebne dejavnosti za razjasnitev vseh okoliščin dogodka in preverjanje navedb v ovadbi.

Spomnimo, da je šef bosanske obveščevalne službe OSA Osman Mehmedagić znanec Draga Kosa, s katerim naj bi skupaj sodelovala tudi v konstruiranju novic glede Roka Snežiča. Z Mehmedagićem je povezan tudi Avdo Avdić, dežurni Mehmedagićev novinar. V prostem času je Avdić osrednji bosanski dopisnik za kreiranje afer na račun sedanje vlade, za potrebe medijskega kartela v Sloveniji. V septembru 2020 so tako na primer v mediju Normala.ba razkrili, da je Avdićev portal Istraga.ba le izpostava bosanske obveščevalne službe. Že februarja letos smo pisali o tem, da se zanka okoli spornega direktorja bosanske obveščevalne službe OSA oži, saj so mu onemogočili dostop do tajnih podatkov, in sicer zaradi sproženih sodnih postopkov. Več o tem TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine