9.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Tožilci in sodniki stopnjujejo stavkovne aktivnosti; sodniki vrgli vladi pod nos zlorabo vladavine prava ter ignoranco

Piše: C. R. 

Tožilci, nezadovoljni, ker vlada do danes ni uresničila ustavne odločbe glede sodniških plač, so danes sprejeli odločitev o nadaljevanju stavke. Protestne shode v sredo na vseh sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, o problematiki sodniških plač pa bo govora na ločenih sestankih predstavnikov sodnikov in tožilcev s pravosodno ministrico.

Potem ko so tožilci konec januarja za en dan prekinili delo in s tem izrazili protest, ker vlada vse do danes ni poskrbela za uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, se je danes ponovno sestal stavkovni odbor Društva državnih tožilcev Slovenije in sprejel sklep o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti, je za STA poudarila vodja stavkovnega odbora pri društvu Barbara Prevolšek Rajić. “Posamezni člani odbora so na svojih tožilstvih preverjali voljo do stavke in še vedno je večina tožilcev za njeno nadaljevanje. Odločili smo se, da bomo datum stavke določili po sredinem sestanku pri ministrici za pravosodje, ki se ga bom udeležila,” je poudarila. Na sestanku z ministrico želijo tožilci preveriti, kakšna je njena pripravljenost glede pogajanj o stavkovnih zahtevah tožilcev, “potem pa se bomo odločali o nadaljevanju oziroma stopnjevanju stavke. V kolikor bi bila na strani vlade resna pripravljenost, da bi sklenili dogovor, pa celo o prekinitvi stavke,” je napovedala Prevolšek Rajić.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je predstavnike sodnikov in tožilcev v sredo namreč povabila na ločena sestanka, na katerih bo govora o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in stavkovnih oziroma protestnih aktivnostih sodnikov in tožilcev. V sredo popoldne se bo najprej sestala s predstavniki sodstva, ob čemer so na sestanek vabljeni predstavniki vrhovnega sodišča, Sodnega sveta, Slovenskega sodniškega društva in minister za javno upravo Franc Props. Uro zatem bo sestanek s tožilci, na katerega so vabljeni predstavniki vrhovnega tožilstva, Državnotožilskega sveta, Društva državnih tožilcev Slovenije in minister za javno upravo.

Proteste nadaljujejo tudi sodniki. Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je sprejel sklep, da bodo na dan pred kulturnim praznikom na vseh sodiščih ponovno protestni shodi, na katerih bodo obravnavali zlasti vprašanja, vezana na množično vložitev posameznih tožbo proti državi, ker ta ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah. Protestni zbori se bodo začeli ob 10. uri in bodo trajali do ene ure, so sporočili iz društva. Je pa v društvu prevladala tudi odločitev, da sodniki ne bodo več omejevali dela sodišč. “Obravnave in seje zato ne bodo preklicane, sodniki bomo le za krateč čas protestno prekinili delo,” so zapisali v društvu. Napovedali so tudi, da bodo na nekaterih sodiščih, denimo v Kranju in v Celju, javno prebrali protestno izjavo.

Predsednik vlade se je danes srečal s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, sta sogovornika izmenjala stališča o aktualnih zadevah, predvsem o problematiki urejanja prostorske stiske sodišč.

Slovenski sodniki bodo sicer na današnjih javnih shodih, ki bodo po vsej Sloveniji potekali pod geslom “100 tog za vladavino prava”, protestirali proti zlorabi oblasti, popolni ignoranci, ki jo vlada in državni zbor kažeta do sodstva in sodnikov ter proti ignoranci vladajočih do pravnega reda Republike Slovenije, so sporočili iz sodniškega društva. Slovensko sodniško društvo je v protestni izjavi zapisalo, da je minilo že več kot mesec dni od roka, ki ga je ustavno sodišče postavilo vladi in DZ za odpravo ugotovljenih protiustavnosti v zvezi s plačnim položajem sodnic in sodnikov. Opozarjajo, da vladajoči še naprej navedeno odločbo ustavnega sodišča načrtno ignorirajo.

“Naš pravni red je zasnovan v ustavi, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Temelj pravne države je spoštovanje zakonov in odločb sodišč; le tako se lahko zagotavlja varovanje človekovih pravic, demokracije, enakost pred zakonom in odgovornost oblasti. Sodne odločbe veljajo za vse v enaki meri, veljajo v celoti tako, kot se glasijo, in ne kot bi arbitrarno presodil naslovnik posamezne sodne odločbe,” so zapisali v protestni izjavi. V društvu protestirajo proti “sprenevedanju, da gre socialni dialog in za usklajevanje plač v celotnem javnem sektorju, ker izvršitev ustavne odločbe s tem nikakor ni povezana”. S shodi želijo opozoriti na zavajanje oblasti, da na razpolago ni finančnih sredstev, “ob tem ko si politične stranke povečujejo lastno financiranje, ministrstvo pa popolnoma mimo sodstva domnevno rešuje prostorsko problematiko z nakupovanjem neprimernih nepremičnin”.

Zahtevajo takojšnjo izvršitev odločbe ustavnega sodišča in da jim vlada “z izvršitvijo odločbe nemudoma zagotovi dostojne materialne pogoje za neodvisno delo in primeren oziroma primerljiv položaj, ki ga imajo sodniki po ustavi s predstavniki zakonodajne in izvršne veje oblasti”. “Apeliramo na javnost, domačo in mednarodno, da z vsemi sredstvi prisili politične odločevalce, da spoštujejo vladavino prava, torej tudi sodne odločbe. Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti,” so zapisali v protestni izjavi.

Slovensko sodniško društvo dan pred kulturnim praznikom na vseh sodiščih ponovno organizira protestne shode, na katerih bodo obravnavali zlasti vprašanja, vezana na množično vložitev posameznih tožb proti državi, ker ta ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah. Protestni zbori se bodo začeli ob 10. uri in bodo trajali do ene ure, so sporočili iz društva. Sodniki so dvotedenski opozorilni protest izvedli med 10. in 24. januarjem, zdaj bodo enkrat mesečno organizirali protestne zbore, ne bodo pa več omejevali dela sodišč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine