17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Totalni pogrom nad direktorjem psihiatrične klinike

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan meni, da je direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar z izjavo o prijavah spolnih zlorab zbudil dvom o svoji verodostojnosti kot sodni izvedenec. S tem je po njeno okrnil ugled oz. verodostojnost sodnega izvedenstva, zato je ministrica uvedla disciplinski postopek zoper njega kot sodnega izvedenca.

Koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica vse od prihoda na oblast izvršuje politiko revanšizma in obračunava z nasprotniki z vsemi sredstvi. Po tistem, ko so zaposleni v Psihiatrični kliniki izrazili podporo direktorju Bojanu Zalarju in so razrešeni člani sveta Psihiatrične klinike Ljubljana ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu očitali, da je podajal neresnične in zavajajoče navedbe, je po vodstvu udarila še ministrica za pravosodje.

Kot smo že zapisali, je bil Zalar med tistimi, ki so v času epidemije zagovarjali proticovidne ukrepe, to pa je tudi eden izmed razlogov, da se ga je trenutna oblast lotila brez milosti. Zaradi izjave o prijavah spolnega nasilja.

Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar (Foto: STA)

Ministrica Dominika Švarc Pipan izjavo ocenjuje kot neumestno in škodljivo. “Direktor je s takšno izjavo v javnosti vzbudil dvom o svoji verodostojnosti, ne le kot direktor klinike, temveč tudi kot sodni izvedenec. V državi, kjer je spolno nasilje daleč najpogosteje izvirajoče iz intimno-partnerskih, družinskih ali skrbniških odnosov, je to izjemno pereč problem, zato se s takimi izjavami vrnemo več korakov nazaj v prizadevanjih za premik v družbeni mentaliteti ter k boljšemu razumevanju in zaščiti žrtev spolnega nasilja,” meni ministrica.

V izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva, je dodala še, da se boji, da je ob branju oz. poslušanju takšne izjave prenekatera žrtev spolnega nasilja podoživela travmatično izkušnjo zlorabe in občutke sekundarne viktimizacije ter izgube zaupanja v sistem pregona storilcev in zaščite žrtev. “Menim, da tovrstne izjave škodijo ugledu in verodostojnosti sodnega izvedenstva kot celote in postavljajo pod vprašaj primernost njegovega nadaljevanja sodnoizvedenskega dela,” je zaključila.

Po ministričini oceni podana izjava predstavlja ravnanje, ki krni ugled oz. verodostojnost sodnega izvedenstva in izpolnjuje znake lažje disciplinske kršitve po 30. členu zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih. Zato je na tej podlagi s sklepom uvedla disciplinski postopek zoper sodnega izvedenca Bojana Zalarja.

Ministrica je dodala še, da mora biti v primeru prijav spolnih zlorab izhodišče vselej to, da se žrtvi verjame (nato pa je na žrtvi breme, da v kazenskem postopku svoje navedbe tudi dokaže, kar je v primerih spolnega nasilja posebej zahtevno), tovrstne izjave pa žrtvam sporočajo, da je izhodišče prav nasprotno – dvom v njihovo verodostojnost.

Andrej Žitnik

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine