4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Tonin spomnil Šarca o dejstvih glede nakupa boxerjev: Nadaljevali smo zgolj to, kar so naši predhodniki začeli leta 2017

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Z nakupom boxerjev smo dokončali tisto, kar so pričele že prejšnje vlade. Nakup oklepnikov smo zastavili na ekonomično in transparentno, predvsem pa nismo sklepali kompromisov pri zagotavljanju varnosti vojakom,” je v oddaji 24ur Zvečer pojasnil nekdanji minister za obrambo Matej Tonin. Aktualni minister je medtem z napihovanjem številke, koliko naj bi vse skupaj na koncu stalo, opravičeval odločitev po meri koalicijske Levice, da se odstopi od pogodbe pogodbe za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov boxer, kar bo slovenske davkoplačevalce stalo 70 milijonov evrov brez DDV. “Šarec številke namenoma napihuje, da bi izgledalo gromozansko,” je bil kritičen Tonin in Šarca pozval, naj si najde čas in prebere revizijsko poročilo.

V luči draginje, ko se pozablja na številne z najnižjimi dohodki, smo državljani upravičeno besni. Meni nič tebi se je namreč šlo v odstop od pogodbe, kjer bo izpuhtelo več kot 70 milijonov evrov. Marjan Šarec je na očitek o igračkanju z denarjem davkoplačevalcev pripomnil, da bi bila “stvar politične higiene,” če bi nekdanji minister upošteval prošnjo aktualnega predsednika vlade, ki ga je pred nastopom mandata pozval, naj omenjene pogodbe ne podpiše. “Tukaj ni vprašanje, kdo je zdaj odgovoren, da bomo plačevali, če bomo plačevali, kar se tiče te pogodbe, je znesek, ki ste ga navedli brez DDV, kar pomeni, da je še višji.  Drugo dejstvo pa je, da imamo v hiši več računov. Operativne in administrativne stroške v višini približno dveh milijonov ter razvojne stroške, ki jih moramo plačati drugi državi. Ti pa znašajo sedem milijonov,” je povedal Šarec.

Predsednik NSi Matej Tonin je glede povedanega poudaril, da bi bilo državotvorno, če jih Levica in LMŠ zadnji dve leti ne bi konstantno blokirala pri vseh naporih, da se izboljša našo obrambno pripravljenost. “Če ne bi bilo raznih telovadb z referendumi in drugimi procesnimi triki s strani Levice, bi bila ta pogodba podpisana že pred enim letom in bi danes že imeli boxerje,” je dejal in pojasnil, da so boxerji hrbtenica Slovenske vojske. Ob tem pa je Tonin Šarca še spomnil, da je zgolj nadaljeval tisto, kar je leta 2017 zastavila tedanja ministrica Andreja Katič, ki prihaja iz vrst stranke SD. “Naša vlada ni sprejemala kompromisov pri varnosti vojakov,” je bil jasen.

Šarec seveda ni želel priznati, da se z njegovo odločitvijo ruši hrbtenico Slovenske vojske. Ta je tako pripomnil, da hrbtenico Slovenske vojske predstavljajo ljudje, za varnost katerih pa mu očitno glede na odstop pogodbe ni mar. Šarec je dejal, da imajo kadrovske probleme, kar pa seveda ne čudi, saj se vrsto let v obrambni sistem ni vlagalo. Vojska se je tako začela razkrajati in slišati je bilo mogoče zgodbe o raztrganih uniformah in luknjastih čevljih. V času vlade Janeza Janše je bil končno narejen obrat, da naša vojska ne bi povsem razpadla. Kot kaže, pa se je Levica namerila, da pozitivni preobrat zaustavi, njihove nevladne organizacije so namreč lačne sredstev.

Tonin: Pri obrambi izjemno pomembna kontinuiteta
Šarec je v pogovoru priznal, da se je to začelo leta 2017. “Vendar je naša vlada pod mojim vodstvom ta nakup zaustavila. Iz istih razlogov kot sedanja vlada to odpoveduje. Potrebno je povedati, da teh 45 boxerjev, ki  jih je naročenih, še zdaleč ne zadostuje kriterijem. To ni niti osnova za en bataljon,” je ob tem zatrdil Šarec in dodal, kako bi bilo potrebno do leta 2023 kupiti še 24 vozil. “Če bi želeli vzpostaviti srednjo bataljonsko bojno skupino in srednji izvidniški bataljon, bi nas to po planu, ki ga je naredila prejšnja vlada, stalo dve milijardi evrov. Skupaj bi po načrtu prejšnje vlade potrebovali 136 vozil, mi pa trdimo, da se to da narediti z manj vozili,” je dejal in dodal, da je vlada sklenila, da je potrebno pri celotnem nakupu prihraniti 400 milijonov evrov. Tonin je navedbe Šarca, da bi posel na koncu stal dve milijardi evrov, zavrnil.

Tonin je poudaril, da je pri obrambi izjemno pomembna kontinuiteta. Zaradi tega njihova ekipa ni odkrivala tople vode. “Nadaljevali smo zgolj to, kar so naši predhodniki začeli leta 2017. Drži pa, da smo se stvari lotili skrajno ekonomično in da smo šli na najmanjše možno število vozil, hkrati pa skrbeli za to, da bomo imeli ljudi, ki bodo vozila upravljali,” je pojasnil in izrazil veselje, da so v zadnjih dveh letih kadrovske številke spet pozitivne. “Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje,” je bil jasen.

Oklepno vozilo boxer (Foto: epa)

Stroka po Šarčevih besedah lahko določi standarde. “Kateri tip vozila, ki ustreza tem standardom in se izbere, pa je odgovorna tudi politika. Po 42. členu Zakona o obrambi je minister tisti, ki določa kriterije. Da je bilo izbrano najmanjše možno število vozil, seveda ne drži, ker bi potrebovali po tem planu 136 vozil, mi trdimo, da se da to narediti z manj vozili,” je pojasnil in še enkrat pokazal na politično motiviranost  te odločitve. Sicer pa je Šarcu Tonin pojasnil, da je stroka, torej Generalštab Slovenske vojske, postavila standard, da potrebujemo nivo zaščite 4. “Tukaj nismo sprejemali kompromisov na račun varnosti SV. Prva in osnovna stvar nam je, da zaščitimo in varujemo naše vojake,” je bil jasen. Glede na to, da je vlada Roberta Goloba zatrjevala, da mora imeti glavno besedo stroka, je zanimivo, kako v praksi niti slučajno ni tako.

Ker je treba zagotoviti alternative, so Šarca povprašali, kako naprej. “Vsako vozilo, ki ga bomo kupili, bo ustrezalo standardom. Prihranek mora biti 400 milijonov evrov pri tej številki, ki sem jo povedal prej,” je povedal in s tem vnovič ponovil nesmiselno številko, saj je vsakomur jasno, da se na pogodbi v vrednosti 281 milijonov ne da privarčevati 400 milijonov!? Tonin je Šarcu povedal, da mu nikakor ni jasno o kakšnih dveh milijardah govori. “Podpisal sem pogodbo za 281 milijonov evrov. In ni mi jasno, kako bi pri 281 milijonih privarčevali 400 milijonov evrov, kot govori vlada.”

Foto: posnetek zaslona

Boxerje uporabljajo štiri države Nata, poljske rosomake pa so zastarela vozila prejšnje generacije

Glede različnih variant je Tonin Šarca povabil, da vendarle najde čas in prebere revizijsko poročilo, v katerem piše, da so bili v samem postopku preigrani štirje scenariji za štiri vozila – finsko, ameriško, poljsko in nemško. “Iz znanih razlogov, da podpremo evropsko in slovensko obrambno industrijo, je bila odločitev za boxerje relativno enostavna in preprosta. Boxerje uporabljajo štiri države Nata, na drugi strani rosomake uporabljata zgolj Poljska in še ena arabska država. To so zastarela vozila prejšnje generacije in zelo bi bil razočaran, če bo nova oblast varčevala na varnosti vojakov,” je pojasnil in dodal, da je povsem očitno, da želi Šarec številke namenoma napihniti, da bi bilo vse skupaj videti gromozansko.

Iz povedanega je očitno, kako odločitev Golobove vlade ne vzdrži strokovnih argumentov, ampak temelji zgolj na modrovanju politike, za katero se ve, da skoraj povsem sledi željam skrajne Levice. Slednja je namreč že pred podpisom pogodbe, torej še pred samo revizijo, dala vedeti, da pogodba ne bo uresničena. Res žalostno, da se na kocko postavlja varnost tistih, ki so v službi domovine, povrhu pa se še tako lahkomiselno igračka z javnim denarjem zgolj zato, da se navzven pokaže nekakšna ” politična moč”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine