12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Tomislav Sunić: Obstaja možnost, da Biden razglasi izredno stanje in poveča represijo nad ljudmi, ki se imajo za desničarje

Hrvaški avtor in eden vidnejših predstavnikov evropske nove desnice dr. Tomislav Sunić je za hrvaški portal Direktno.hr komentiral nedavna dogajanja v ZDA, ko so Trumpovi podporniki za štiri ure v Washingtonu zasedli stavbo ameriškega kongresa, da bi preprečili potrditev demokrata Joeja Bidna za novega ameriškega predsednika. Med protesti naj bi štiri osebe umrle, med njimi tudi Ashli Babbitt, Trumpova podpornica in veteranka ameriških letalskih sil, ki so jo ustrelili policisti.

 

Potem, ko je policija znova vzpostavila nadzor nad kongresom se je potrditev Bidna nadaljevala, Trump pa je izjavil, da bo kljub temu, da se ne strinja z legitimnostjo volitev, ter da so dejstva na njegovi strani, predaja predsedniškega položaja in oblasti 20. januarja potekala mirno. Ob tem pa je dodal: »Kljub temu, da se moj mandat končuje, se borba, da postane Amerika znova veličastna, šele začenja«.

Tomislav Sunić, ki je tudi sam v preteklosti živel, študiral in delal v ZDA, je na začetku razgovora za Direktno izrazil sočutje družinam umrlih oseb, predvsem pa družini Ashli Babitt, pri čemer je dodal, da se je kot veteranka borila v Iraku za tuje interese, ko pa se je hotela boriti za svoje interese v ZDA pa je bila ustreljena.

Sunić je zatem nadaljeval o samem dogajanju v ZDA, pri čemer je najprej izpostavil to na kar opozarja tudi Alain de Benoist, ki je prav tako eden glavnih predstavnikov nove desnice, in sicer da je treba razlikovati med Trumpom in »trumpizmom«, saj pri drugem fenomenu ne gre za eno osebo, temveč za močno gibanje, ki stoji za Trumpom. Samo demonstracijo je označil za pozitiven čin, ter rekel da pri velikem delu Američanov obstaja določena nelagodnost in odbojnost do trenutnih struktur oblasti, oziroma do »globoke države«. Prav tako je kot bivši diplomat in politolog ocenil, da je tudi Trump ravnal pametno, pri tem pa je opozoril, da se je od prvega dne, ko je vstopil v belo hišo, proti Trumpu vodila velika medijska gonja, aktualni dogodki pa so le kulminacija te gonje proti njemu, za katero stoji globoka država.

Glede same globoke države je Sunić rekel, da gre za sistem, ki v ZDA prevladuje zadnjih 60 let. Trump pa je ta sistem »malce razburkal«. Naglasil je tudi, da gre za začetek zelo velikih sprememb v ZDA, ne glede na to kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh. »Ne glede na Trumpa se veliki del ameriških davkoplačevalcev zaveda da se dosedanji sistem, ki je delal proti Trumpu enostavno ne more več nadaljevati«, je še dodal. Pri tem je potegnil vzporednice s Sovjetsko zvezo, saj se, kot je rekel, do leta 91. nikomur ni niti sanjalo, da se bo ta sistem razpadel, kar pa se je zgodilo pravzaprav »čez noč«.

»Ko pride Biden na oblast te težave ne bodo izginile, temveč se bodo stvari stopnjevale, radikalizirale, zatem pa lahko ugibamo o različnih scenarijih, odcepljanjih določenih zveznih držav, morda bo prišlo tudi do nasilja, vendar pa določene stvari še niso jasne, oziroma še ne vemo kako se bodo izoblikovale« je Sunić povedal, ter dodal da je sam vesel ob tem, da je »veliko število Američanov pokazalo svojo državljansko zavest, ne glede na dogajanje v samem kongresu«.

Zatem je nadaljeval o samem »zavzetju« stavbe ameriškega kongresa: » Ne smemo pozabiti, da ni šlo za oboroženi spopad ali za oboroženo invazijo, saj so ti ljudje nosili ameriške in ne tuje zastave«. Seveda je celotno dogajanje primerjal tudi z nasilnimi protesti levičarskih antifa in BLM skupin, ki smo jim bili priča prejšnje leto: » Nihče ni zažigal ameriških zastav, kot so to počeli antifašisti v Seattlu in Oregonu. O tem kako so antifašisti požigali in povzročali ogromno škodo celo leto v Portlandu, Oregonu ali Washingtonu ni bilo niti besede v naših medijih, saj so imeli na določen način odobravanje demokratov, ki so do njih zelo tolerantni«.

»Ne pozabimo, polovica Amerike stoji za Trumpom in za njegovimi načeli«, je poudaril Tomislav Sunić. » Kar lahko rečem ne glede na vse, je da gre za situacijo sociološke in strukturne narave. Ta situacija se vleče že več let in odraža velike etnične in ideološke spremembe v ZDA. Ne glede na to, če Biden in Kamala Harris prideta na oblast, bo situacije še vedno vrela. To leto bo ključnega pomena.« Pri tem pa je opozoril tudi, da lahko v ZDA pride do izrednega stanja in povečanja represije; »Obstaja možnost da Biden razglasi izredno stanje in poveča represijo nad ljudmi, ki se smatrajo za desničarje«.

Za konec je Sunić ocenil, da gre za zelo kočljivo situacijo; »ZDA so trenutno zelo polarizirana država to pa se občuti tudi v državnih institucijah, predvsem v Pentagonu, ki ni hotel na Bidnov ukaz poslati vojske, je pa kasneje Trump poslal nacionalno gardo«. Dodal je še, da Biden nikakor ne more računati na homogeno podporo celotnega ameriškega ljudstva, temveč se mora zavedati, da je to nemogoče saj so ZDA v mnogih pogledih decentralizirana država, podobna federaciji. »Vsaka zvezna država ima veliko avtonomijo. Vzhodna in zahodna obala sta dve različni Ameriki, osrednja Amerika pa je zelo naklonjena Trumpu«, je za portal Direktno zaključil Tomislav Sunić.

Zadnje novice

Sorodne vsebine