15.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 junija, 2023

Toliko denarja sta SD in Gibanje Svoboda vložili v poraženega Brgleza

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Drugo verzijo poročila o zbiranju in porabi denarja za predsedniško kampanjo Milana Brgleza je na portalu Ajpes objavila SD Tanje Fajon. Tudi v drugem poročilu trdijo, da so skupaj z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba v Brgleza investirali 190.617 evrov, pri čemer se Brglezu ni uspelo uvrstiti v drugi krog. Novost pa je, da so zdaj podrobneje predstavili tudi, koliko je v kampanjo vložilo Gibanje Svoboda: 73.200 evrov.

Nov odstavek v poročilu, ki razkriva višino sofinanciranja največje vladne stranke, je takšen:

V poročilu SD o Brglezovi kampanji je bilo že prvič razkrito, da so s prostovoljnimi prispevki za Brgleza zbrali 96.600 evrov, še 94.017 evrov pa je prišlo iz rednega računa SD. V tem delu je bil tudi prispevek Svobode. Nakazila, ki so presegla povprečno plačo, so morali razkriti. Brglezu so v kampanji pomagali:

Jan Šabič € 3.700
Tončka Šabič € 3.700
Tjaša Ceglar € 2.800
Rok Bucuk € 3.700
Miha Kregar € 3.700
Anja Lovrenčič € 3.700

Stranka Gibanje Svoboda je svoj del stroškov, tako določa zakon, plačala na redni račun stranke SD in iz prvega objavljenega poročila o zbiranju denarja višina tega prispevka ni bila razvidna. O tej nenavadnosti in stroških drugih kandidatov sem podrobneje poročal pred tednom.

Zakonodaja, ki jo imamo, je precej čudaška zaradi reforme v času vlade Alenke Bratušek. Takrat so najprej pri popravljanju zakona možnost skupne kandidature spregledali in ga celo strogo prepovedali. Nenavaden dovoljen način sofinanciranja, ko je svoj prispevek Gibanje Svoboda plačala na redni račun SD in ne posebnega, volilnega, za Brgleza, je posledica slabo premišljenega poznejšega popravljanja napake.

Podatki za vse kandidate, ki so doslej poročali, so takšni:

V drugi krog sta se uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Njuni poročili o kampanjah še nista objavljeni.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine