7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Tokratni slavnostni govornik na mitingu laži v Dražgošah bo razvpiti pesnik Ervin Fritz, znan po svoji alergiji na Janšo, SDS in slovensko pomlad

Tudi letošnji »miting resnice« v Dražgošah bo očitno ponudil veliko »dobrega materiala« za »revolucionarne sladokusce« – slavnostni govornik bo namreč pesnik Ervin Fritz, ki nikoli ni skrival svojega na trenutke že kar agresivnega levičarskega prepričanja, ki ga je izražal tudi s svojo »satiro« na račun Janeza Janše in SDS, s čimer se je pridružil »klubu satirikov«, ki v slogu Borisa Kobala izvajajo nič kaj kulturna sramotenja političnih nasprotnikov.

 

Kaj si sicer razvpiti Fritz misli o Janezu Janši, je pokazal denimo v intervjuju za Delo 27. aprila 2015, kjer je ob izidu knjige »Odgovornost poezije« že uvodoma dobil vprašanje o razsodbi v zadevi Patria. Novinar Igor Bratož je namreč intervju začel provokativno: »Gospod Fritz, pogovarjava se dan po novi razsodbi v zadevi Patria. Ste že napisali nov epigram o skoraj rešenem obsojencu?« Fritz je v podobnem slogu tudi odgovoril: »V knjigi, o kateri govoriva, je zbranih med drugim veliko »antijanšizmov«, epigramov na antiheroja. Tam že leta 2012 domnevam, da se najbrž ne bo pustil zapreti, če bo obsojen. Imel sem prav. Sicer pa govoriva o upesnitve nevrednem junaku.«

Spomnimo: že leta 2012, ko je Janša drugič postal predsednik vlade, so se nanj spravili tudi številni »kulturniki«, ki so za slovenski kulturni praznik priredili celo nekakšen vstajniški performans. Seveda je bil to samo začetek. Poleti istega leta je Mladina objavila nekakšno satirično poezijo Ervina Fritza, v kateri je o Janši celo namignil, da bi utegnil viseti. Več o tem TUKAJ.

Razvpita proslava v Dražgošah sicer velja za najbolj eminentno prireditev za mobilizacijo tranzicijske levice. Kot je znano, je bilo na njej najbolj vroče leta 2012, ko so ob sestavljanju vlade po prvem mestu Jankovićeve Pozitivne Slovenije decembra 2011 začeli žugati predvsem ameriškemu veleposlaniku Josephu Mussomeliju, naj se nikar ne vmešava v slovensko politiko. Tudi sicer je vsakoletni shod ljubiteljev revolucije v Dražgošah, kjer v resnici ni bilo nobene junaške bitke (več o tem TUKAJ), priložnost za širjenje režimskega sovražnega govora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine