18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

To so včerajšnji največji poraženci volitev

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Največji poraženci nedeljskih volitev v državni zbor so stranke KUL: SD in Levica sta komaj prestopili prag, SAB in LMŠ sta preteklost.

Nedeljske volitve so po pričakovanjih dodobra prečistile politični prostor, saj je Golobovo Gibanje Svoboda z zmago na volitvah uničilo naravnega zaveznika, to je stranke Koalicije ustavnega loka. Še nekoč najmočnejša sila na levici in opozicija Janševi vladi je namreč zdesetkana. Socialni demokrati Tanje Fajon so izrazito poslabšali rezultat, Levica se je komaj prebila v parlament, Stranka Alenke Bratušek in Lista Marjana Šarca pa sta se poslovili iz državnega zbora.

Mesec po katastrofi ponudil odstop
Koordinator Levice Luka Mesec bo po slabem rezultatu na državnozborskih volitvah svetu stranke ponudil svoj odstop. V ponedeljek bo odstop ponudil celoten izvršni odbor, je napovedal. Je pa še enkrat pozdravil splošen rezultat volitev, “ker je madžarski eksperiment v Sloveniji končan“. Toda to je slaba tolažba zanj, saj sta tako Slovenska demokratska stranka kot Nova Slovenija izboljšali rezultate prejšnjih volitev, on pa je skoraj potopil stranko. Rezultat Levice je po Meščevih besedah pod pričakovanji, za kar so, kot je poudaril, pripravljeni sprejeti odgovornost. “V imenu izvršnega odbora Levice napovedujem, da bomo jutri svetu stranke ponudili svoj odstop. Ponudili, kar pomeni, da se bomo pogovorili o tem, kaj je šlo narobe. Je pa dejstvo, da rezultat ni tak, kot smo ga pričakovali,” je dejal Mesec. Po okoli 96,4 odstotka preštetih glasov je Levica prejela 4,19 odstotka podpore in bo imela v državnem zboru pet poslancev. Na zadnjih volitvah je osvojila devet poslanskih glasov, a mandat zaključuje s šestimi.

Luka Mesec je ponudil odstop. (Foto: STA)

Fajonova izgubila dva poslanca
Rezultat prejšnjih volitev so bistveno poslabšali tudi v Socialnih demokratih Tanje Fajon. Če so na prejšnjih volitvah prejeli 9,9 odstotka glasov in 10 poslancev, so tokrat pristali pri 6,6 odstotkih sedmih poslancih. V SD so kljub očitno slabšemu rezultatu kot na zadnjih državnozborskih volitvah z doseženim zadovoljni, saj jim je z “naravnimi zavezniki”, Gibanjem Svoboda, uspelo zamenjati aktualno vlado, kar je zopet slaba tolažba za tako slab rezultat.

Tanja Fajon je zbila rezultat SD (Foto: STA)

SAB in LMŠ sta preteklost
Dobra stran letošnjih parlamentarnih volitev je nedvomno izpad SAB in LMŠ iz parlamenta. Pri obeh gre za stranki novih obrazov z voditeljema, ki sta vodila vlado in obenem končala politično kariero. Tako Alenko Bratušek kot Marjana Šarca je osebno izbral Milan Kučan za mandatarja, toda po uporabi so ju zavrgli. Ne dvomimo, da bo enako usodo delil tudi tranzicijski milijonar Robert Golob, ko bo ostareli stric iz ozadja našel boljšega kandidata na levici.

Marjan Šarec je končal kariero politika. (Foto: STA)
Alenka Bratušek je končala politično kariero. (Foto: STA)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine