1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

To so dejanski zmagovalci volitev

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Leve politične opcije so zgolj izpostave vplivnih stričkov. To sta potrdila tudi Kučan, z obiskom volilnega štaba SD-ja, in Janković z obiskom volilnega štaba Svobode. Vpliv strica Golobiča naj bi se udejanjil skozi skrajno Levico. Največjega pa menda imajo Jamnik iz Modre Zavarovalnice, ki bo nadzoroval gospodarstvo, Kos, ki bo lovke s POP TV-ja razširil na policijo, in Čeferin, ki bo utrjeval vpliv v pravosodju. 

Eno je povolilni “ples” za rajo, o katerem govoriči elektro oligarh Robert Golob, povsem nekaj drugega pa politično zakulisje strank, ki nameravajo sestaviti novo vlado. V mislih imamo t. i. strice iz ozadja. Vsaj dva sta takoj po koncu volitev obiskala vsak svojo volilno izpostavo, zadnji partijski šef Milan Kučan volilni štab SD-ja, ljubljanski šerif Zoran Janković pa Gibanje Svoboda elektro oligarha Goloba (med drugim znanega po nezakoniti plači v višini 45 tisočakov). To pa kaže na tisto resnično, javnosti nekoliko bolj skrito podobo tranzicijske politike.

O levih “jastrebih” in delitvi povolilnega izplena se je razpisal raziskovalni novinar Bojan Požar. Portal Požareport poroča, da smo s tem, ko je slavilo Gibanje Svoboda, zagotovo dobili tudi nove vplivneže iz ozadja (večinoma so tudi že stari). Med drugim je bil pri volitvah posebej dejaven Kučan. Ljubljanski šerif Janković ima v Svobodi vsaj dve poslanki (podtaknjenki), Gregor Golobič pa bo na politično stvarnost skušal vplivati preko skrajne Levice. Sicer naj bi bila tako Kučan kot Golobič nad visokim številom izvoljenih na listi Svobode malce negativno presenečena.

Stric iz ozadja iz Modre zavarovalnice Borut Jamnik bo obvladoval gospodarstvo. (Foto: STA)

Na tihem sta upala na 10 mandatov SD-ja in 10 mandatov Levice. Najmočnejši strici pa naj bi postali: Borut Jamnik iz Modre zavarovalnice, Drago Kos (“mafijska” rodbina, ki obvladuje POP TV in deloma Inštitut 8. marec) in Aleksander Čeferin, predsednik UEFE in član odvetniške pisarne Čeferin, ki ima vpliv tako na državno tožilstvo, kot tudi na ustavno sodišče. Zadnji trije naj bi si tudi razdelili izplen (beri vplivna področja). Jamnik naj bi pod svoje okrilje vzel gospodarstvo z izjemo energetike, ker bi le-to pokrival elektro oligarh.

Obeta se kadrovski cunami: POP TV in Odlazkovi mediji bodo glasno aplavdirali
Kos naj bi obvladoval policijo, Čeferin pa pravosodje. Obenem naj bi Čeferin postal najpomembnejša izhodiščna točka do kapitala madžarskega izvora (preko povezav v OTP banki). Obeta se nam bliskovito in obsežno kadrovanje, ki pa ga bodo mediji POP TV in mediji tajkuna Martina Odlazka na vsa usta hvalili. Spomnimo, kako so bili do kadrovskih rošad Janševe vlade izjemno kritični. S kadrovskimi menjavami bo marsikdo prišel do želene službe, kar je ključni vzrok.

Drago Kos (Foto: Daniel Novakovic/STA)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine