22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Tito in Jovanka sta prožila pištole drug na drugega

Najvplivnejši komunistični voditelji so se 22. julija 1985 odločili, da bo sprejet zakon o nasledstvu, ki bi reguliral imetje pokojnega doživjenjskega jugoslovanskega diktatorja Tita.

Blic je prišel do transkripcije zasedanja Sveta za zaščito ustavnega reda na kateri so bili Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Ćulafić in Lazar Mojsov. Na sestanku so omenjali Titovo gotovino – 800 milijonov dinarjev, nepotrjeno velika količina deviz, pa tudi avtomobile, jahte, vile itd… Dolanc je navedel številne obtožbe, naperjene proti Jovanki Broz in obenem trdil, da ni bil nikoli v sporu z njo, pač pa sta imela zelo resen pogovor, ko je Tito pobegnil od nje.

»Pogovarjali smo se po ukazu tovariša Tita, v Belem dvorcu, v prisotnosti Petra Stambolića, ko je tovariš Tito pobegnil iz Užiške 15 in to v copatih, ker je bil težko bolan. Takrat nas je prosil, da ji preprečimo vstop v Beli dvorec, čeprav si je že naslednji dan premislil. To ni bil konflikt, to je bil pogovor,« je trdil Dolanc. Dejal je, da je bilo, po trditvah zdravnikov, Titovo življenje ogroženo zaradi Jovanke.

V igri pištole?!?

»V Igalo smo odšli Petar Stambolić, Nikola Ljubičić, Džemal Bijedić in jaz. Tovariš Tito se ni hotel srečati z nami v vili, ampak na ladji Galeb, da one tega ne bi videla. Tu nam je povedal, kaj se dogaja. To je bil čas, ko sta prožila pištole drug na drugega,« je trdil Dolanc in zatem navedel še, da obstaja zdravniško mnenje, da »Jovanka ni normalna in da jo je treba odstraniti«

 Iz zapisnika se vidi, da se je takrat v pogovor vmešal general Ljubičić s trditvijo, da so trije zdravniki podpisali izjavo, da je Titova vdova paranoik.

 Potem se je Dolanc osredotočil na zapuščinsko razpravo Jovanke in Brozovih sinov Žarka in Miše.

»V gotovini je več jot 800 milijonov dinarjev, kar je okoli 2,7 tedanjih ameriških dolarjev oziroma okoli 11,5 današnjih dolarjev, preračunano po ceni zlata), plus devize, Jovanka zase zahteva več kot eno tretjino, tako da se med seboj tožijo. Jovanka zahteva jahte, šest avtomobilov itd. kakšno sled to pušča na osebnosti tovariša Tita, to je vprašanje« še navaja Dolanc – je zapisano v transkripciji. Poleg tega, da obljublja dokončanje bele knjige o Jovanki, obljublja še zakon o nasledstvu Brozovega imetja, pa tudi, da se bo zbrala končna informacija o Jovanki za Predsedstvo in razmislek o oblikovanju Komisije.

Ustaviti spomine

Potem sta Dolanc in Ljubičić na kratko polemizirala ali je mogoče uvesti preiskavo proti Jovanki, ker je kritizirala vodstvo, in to na podlagi zapiska znanega Cijana o njegovih pogovorih z Jovanko. Potem je besedo prevzel visoki komunistični vodja Dobrosav Ćulafić in rekel, da se od Jovanke ne da pričakovati nič dobrega. Pripovedoval je, da dramatizira in poskuša prikazati, da je bil Tito v zadnjih letih pod kontrolo Ljubičića. Potem je Ćulafić še dodal, da je znano, da Jovanka piše in da lahko odnese rokopis do znanih svetovnih založnikov, – v stanovanju naj bi imela kovčke, ki jih je pakirala skupaj s sestro in da bi bilo treba preveriti, kaj je v njih. Ćulafić je spomnil, da je že prej bil za to, da je treba Jovanko popolnoma blokirati, a da se zaveda da je to težko. Navaja, da je veliko radovednih ljudi, ki jih Jovanka zanima in da je Ekspres politika brez posledic objavila njeno sliko. Milka Planinc je dejala, da mora o vsem odločati predsedstvo in da mora imeti posebno zasedanje na to temo. »Treba bo določiti močnejšo stopnjo kontrole, kot je dejal Ljubičić,« je rekla Planinčeva in dodala, »da je zakon o nasledstvu najboljša prilika, da se delegatom skupščine dajo vsi podatki o njenem statusu.«

Opazovali tudi sestro

Potem se je odprla polemika o tem, da naj se izkoristijo usluge znanega Baste, ki je ponudil, da napiše Jovankine spomine na njeno prošnjo, a po njihovih navodilih. Ljubičić je dajal, da če bodo nekateri dokumenti prišli na dan, da bo prepozno trditi kdo je kriv in da je treba kontrolirati, kdo prihaja k Jovanki in da bodo tisti, ki bodo prišli, preiskani. Dolanc je odgovoril, da po zakonu do tega nimajo pravice. »Če bo predsedstvo tako odločilo, bomo kršili zakon,« je dejal Dolanc.«Jaz sem za to, vendar se moramo dogovoriti še o nekaterih drugih rečeh. Ampak v bistvu do tega nimamo pravice in nekega dne bi nas za to lahko obtožila,« je še rekel slovenski komunist Stane Dolanc.

Ljubičić je na to dodal: »Da nas ne bo kdo obtožil, če pridejo na dan neke stvari.« Zavzel se je za to, da se tistim, ki bi obiskovali Jovanko, reče, da je bolna, ter da je treba razmisliti, ali se Titova vdova po telefonu sme pogovarjati s komer hoče. Dolanc je potem potrdil, da opazujejo tudi Jovankino sestro Nado.

Dobrosav Ćulafić je nato dejal, da Jovanka razmišlja, da bi se obrnila na tuje vlade in tisk ter stopila v stik s sodniki, odvetniki in mnogimi drugimi, ki so v zvezi s postopkom dedovanja avtorskih pravic. »Mislim, da nam lahko naredi veliko škodo… nenehno pišemo informacije, sledimo temu bolj, kot smo se ukvarjali s petimi tujimi veleposlaništvi,« je še rekel Ćulafić.

Zadnje novice

Sorodne vsebine