8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Težave s komunikacijo? – Golobovi ministri kot kaže sploh ne vedo, o čem točno glasujejo

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Da ima Golobova vlada težave s komunikacijo, je jasno že dolgo, kot kaže pa njeni ministri sploh ne vedo, o čem točno glasujejo. Nekateri ministri Golobove vlade so namreč po glasovanju o spremembah zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti, sprejetih v času Janševe vlade, priznali, da sploh niso vedeli, o čem so glasovali. Do priznanja je sicer prišlo, potem ko je marsikoga presenetilo, da je vlada soglasno odločila, da so določila, ki so jim sicer v preteklosti nasprotovali, skladna z ustavo. “Golobova vlada lahko očitno vendarle sprejme tudi kaj dobrega za Slovenijo, ampak samo pod pogojem, da sploh ne ve, o čem glasuje,” je dogajanje komentiral poslanec opozicijske SDS Branko Grims. 

V času prejšnje vlade je tedanja opozicija iz vrst LMŠ, SAB, SD (tako imenovanega KUL-a) odločila, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za oceno ustavnosti za več členov zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti. Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je bil pod zahtevo prvopodpisani, med podpisniki pa so bili tudi nekateri poslanci, ki so sedaj ministri Golobove vlade (Alenka BratušekLuka MesecMatjaž Han in Marjan Šarec).

Ustavnemu sodišču je bilo podano diametralno nasprotno mnenje
Nasprotniki zaostritve zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti so tedaj v znak protesta navajali, da se je s tem še dodatno zaostrila zakonodaja na področju migracij in priseljevanja in da naj bi se po njihovo s tem uzakonilo določbe, “ki bodo lahko začasno suspendirale ustavni red in mednarodne konvencije”. Po poročanju Dnevnika se je Ustavno sodišče RS sedaj odločilo, da Državni Zbor RS povpraša po stališču glede členov, ki so izpodbijani. Prejšnji teden pa je vlada glede zadeve sprejela povsem drugačno mnenje, kot so ga ministri v vlogi poslancev tedaj zagovarjali. Vlada je namreč odločila, da so zakonodajne spremembe o tujcih in mednarodni zaščiti skladne z ustavo.

Foto: STA

Vsi navzoči ministri so tako z glasovanjem pritrdili mnenju notranjega ministrstva, ki ga vodi Boštjan Poklukar, ki je sicer tako kot tudi njegova državna sekretarka Tina Heferle včasih spadal v stranko LMŠ. Za Dnevnik je minister za gospodarstvo Matjaž Han izjavil, da je glasoval tako, ker sploh ni vedel, o čem se sploh glasuje. Sam pa sicer pravi, da še naprej meni, da so zakonske spremembe zakonov iz časa prejšnje vlade protiustavne. Enako pa so v opravičilo svojega glasovanja dejali tudi nekateri drugi ministri vključno z ministrico za kulturo Asto Vrečko in ministrom za solidarno prihodnost Simonom Muljevcem iz vrst Levice. Kot pravijo, je bila omenjena točka glasovanja na listi A, kjer so gradiva, ki so že predhodno usklajena in se zanje glasuje v paketu.

Zmedeno funkcionira celotna vlada
“Žal tako zmedeno funkcionira celotna Golobova vlada. V vladi Janeza Janše do takega fiaska ne bi moglo priti. Poslovnik vlade, delo generalnega sekretariata in ministrovih sodelavcev ima dovolj varovalk, le spoštovati je treba proceduro,” je zadevo komentiral nekdanji generalni sekretar vlade in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo PredaličPravi, da Golobovi očitno hodijo le po plačo. Sramotijo se, vsak dan se bolj sramotijo, žal ob tem sramotijo tudi vse nas. Postali smo banana republika, nekateri pa še kar plešejo.”

Foto: STA

V znak opravičila je bilo sicer iz vrst vlade mogoče slišati, da ministri ne morejo poznati prav vseh obravnavanih na vladi in da se bolj osredotočajo na lastne predloge. Več pozornosti se daje predlogom na listi B in so s strani predlagateljev predstavljeni. Omenjeni predlog ministrstva za notranje zadeve bi po njihovo sodil na listo B in ne A. Ker gredo zadeve čez več postopkov, tudi čez medresorsko usklajevanje, marsikoga vseeno preseneča, da omenjenega mnenja ni opazil prav nihče iz ministrske ekipe.

Viri so za N1 povedali, da je bilo mnenje o ustavnosti zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti, ki ga je podalo Ministrstvo za notranje zadeve RS, v usklajevanje poslano le vladni zakonodajni službi. Predlagatelj sicer po medresorski uskladitvi gradivo pošlje v vpogled generalnemu sekretarju vlade, ki ta predlog nato objavi v vladnem informacijskem sistemu, s čimer dobijo vpogled vanj tudi vsa ministrstva, nato pa se zadeva na pristojnem vladnem odboru še obravnava. Kot je znano, je bil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec tisti, ki je namesto ministra Poklukarja vodil sejo vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve, kjer se je obravnavalo predlog ministrstva za notranje zadeve. Na ministrstvu, ki ga vodi Mesec, so pojasnili, da nihče od prisotnih ni opazil tega predloga in da je bilo gradivo obravnavano v obliki paketa.

Ker je znano, da Mesec in celotna stranka Levica, katere koordinator je, sicer nasprotujejo zakonodajnim spremembam, ki so jim sedaj “po nesreči” pritrdili, je mogoče slišati, da bo minister sedaj delal na tem, da pride do uskladitve stališča, ki bo pritrdila zahtevi za oceno ustavnosti. Ker številni poslanci koalicije nasprotujejo zaostritvi zakonodaje navkljub porastu migracij, se postavlja vprašanje o sprejemanju vladnega odgovora na pristojnem parlamentarnem odboru. N1 navaja, da “v koalicijskih vrstah ni osamljena ocena, da MNZ pod sedanjim vodstvom na področju migracijske politike zastopa enako nehumane in protiustavne ukrepe, kot jih je zagovarjala in sprejela Janševa vlada”. Po neuradnih informacijah medija mnenje Poklukarjevega ministrstva pritrjuje zaostritvi zakonodaje v času prejšnje vlade zaradi zaostrovanja migracij, ki smo jim priča. Premier Robert Golob pa naj bi vsebino mnenja poznal in se z njim tudi strinjal.

Če bi v normalni državi za ministre priznanje, da sploh ne vedo, čemu pritrjujejo, to pomenilo njihov karierni konec ali bi to celo sprožilo odhod celotne vlade, je pri nas vse drugače. Tako je to v svobodi. Ljudje pa se očitno po mnenju oblastnikov morajo zadovoljiti s tem, kar se dogaja, čeprav niso vedno povsem prepričani o tem, kaj delajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine