32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Tečejo roki za izvedbo referendumskih opravil glede zakona o drugem tiru

Pred ponovnim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 13. maja, danes začenjajo teči roki za izvedbo referendumskih opravil. Vsi, ki bodo želeli vstopiti v referendumsko kampanjo, se lahko do 17. aprila prijavijo kot organizator kampanje in odprejo poseben transakcijski račun.

Državna volilna komisija (DVK) je po tistem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo izid lanskega referenduma, ki ga je na sodišču izpodbijal pobudnik referenduma Vili Kovačič, ponovno glasovanje razpisala za 13. maj.

Kovačič se je tudi na razpisan datum za ponovno glasovanje pritožil na vrhovno in na ustavno sodišče, vrhovno sodišče je pritožbo zavrnilo.

Roki za izvedbo referendumskih opravil pa začnejo teči danes, kar pomeni, da lahko tisti, ki bodo želeli vstopiti v kampanjo, DVK sporočijo organizatorja kampanje ter odprejo poseben transakciji račun. To morajo storiti najpozneje 17. aprila.

Nekaj dni prej, 13. aprila, pa bo uradno stekla tudi referendumska kampanja. Ta se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej 11. maja opolnoči.

Volivci, ki stalno prebivajo v tujini, bodo lahko na referendumu glasovali po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, a morajo to do 27. aprila sporočiti DVK. Tudi volivci v bolnišnicah, zaporih ali domovih za upokojence bodo lahko glasovali po pošti, za tak način glasovanja pa se morajo prijaviti do 2. maja. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Med 8. in 10. majem pa bo na sedežih okrajnih volilnih komisij oziroma upravnih enotah glas mogoče oddati predčasno.

Rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja, pa se bo iztekel 9. maja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to na dan glasovanja lahko storili na posebnih voliščih, imenovanih omnia. Do tega dne bo mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu, za glasovanje v Sloveniji pa se lahko prijavijo tudi volivci, ki sicer stalno prebivajo v tujini.

Referendum je sicer potekal 24. septembra, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine