26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Tanji Fajon je ob obisku Litije uspelo nekaj neverjetnega: izumiti toplo vodo

Piše: C. R. 

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon si je namreč danes ogledala posledice poplav in potek obnove prizadetih območij in sicer v občini Litija. Pri tem pa se je dogajalo marsikaj bizarnega. 

Očitno je prvakinja SD v medijskem smislu vzela svoj obisk zelo resno, saj je STA objavila ogromno fotografij njenega obiska v Litiji. Presojo, ali res politično izkorišča tragedijo za politične točke, prepuščamo bralkam in bralcem, videti pa je, da si škodo zgolj ogleduje in da nima časa za vihtenje lopate. Kar ji ni za zameriti, saj je vendarle članica vlade. Vprašanje pa je, kaj si o tem misli poslanec njene stranke Jonas Žnidaršič, ki bi politične dobičkarje kar obešal.

No, Fajonovi je pri tem uspelo nekaj neverjetnega – izumila je toplo vodo. Ob obisku je namreč dejala, da je ključno pomagati ljudem, ki imajo uničeno premoženje, premičnine in stanovanja, pri obnovi. Po njenih besedah je treba pomagati predvsem finančno, so sporočili z ministrstva. Zanimivo, da takšno izjavo slišimo po tem, ko so civilne organizacije, denimo Karitas, skupaj nabrale že več milijonov evrov prostovoljnih prispevkov, ko gasilci, prostovoljci, vojaki, pripadniki Civilne zaščite že več kot en teden odpravljajo posledice.

Čisto mimogrede, ko Fajonova omenja finančno pomoč, naj omenimo, kako so se mnogi levičarji v teh dneh zgražali nad domnevno škrtostjo Slovenske škofovske konference, ki je za pomoč že nakazala 75 tisoč evrov, a glavnina pomoči bo prišla v naslednjih dneh, saj so po slovenskih cerkvah nabirko za žrtve poplav imeli danes. In kot pravijo priče, bo zelo obilna, saj tako polnih košar ne pomnijo. Obilno pomoč je napovedala Cerkev na Poljskem, saj bodo na praznik Marijinega vnebovzetja nabirko po celotni državi namenili za Slovenijo. “Škoda je izjemna, čemur sem bila priča tudi v Medvodah in Litiji,” je sicer dejala Fajon. V občini Litija je voda zalila okoli 180 objektov, od tega 90 stanovanjskih, močno je uničena tudi kulturna dvorana v Litiji. “Kultura ljudi povezuje in vprašati se bomo morali, kako bomo obnavljali kulturne objekte, ki niso del kulturne dediščine in trenutno predstavljajo velik strošek občinam,” je dejala. Ministrica se je srečala z litijskim županom Francijem Rokavcem in predstavniki civilne zaščite, ki delujejo na območju. Po njenih besedah župani ne pomnijo takšne izjemne povezanost in solidarnosti, ki jo občine doživljajo te dni, zlasti med lokalnim prebivalstvom, civilno zaščito, gasilci in Upravo RS za zaščito in reševanje.

Občine se sicer po njenih besedah soočajo s številnimi izzivi, med drugim z odvažanjem smeti, čiščenjem vodotokov in hudournikov. V Litiji je narasla Sava odnesla tudi več kot kilometer dolg tir, ki ga Slovenske železnice že obnavljajo. Prioritete občin so tudi gradnje nasipov in izvedba ukrepov za preprečevanje poplav. Po sanaciji pa bo ključno narediti “pravilne ocene, se hitro obrniti in odzvati, ter pridobiti vsa nujna sredstva, ki so nam na voljo”.

No, to, kar pravi Fajonova, bi se pravzaprav moralo zgoditi že 4. avgusta, a se je premier Robert Golob šele tisti dan popoldne odločil prekiniti dopust v Grčiji …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine