22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Takole ministrica za kulturo “afne gunca” na twitterju: Karl Marx po njeno že kar ekolog?

Piše: Peter Truden

“Pred 140 leti je umrl Karl Marx (1818-1883), filozof, zgodovinar, ekonomist, ki je prvi povezal dve plati izkoriščanja v kapitalizmu – delavcev in narave. Kapital ne sme biti nad pravico ljudi in narave do obstoja,” se glasi zapis ministrice za kulturo Aste Vrečko na twitterju. 

Svoj zapis je podkrepila tudi s fotografijo Karla Marxa, ki je pobarvan “zeleno”, s čimer je verjetno želela poudariti zasluge (neo)marksizma za t. i. zeleni prehod. Kot da bi bil Marx že v času svojega življenja zelo zavzet ekolog.

Resnica pa je povsem drugačna, saj je industrija v socialističnih državah pustila za seboj strahotne posledice tako v naravi kot v zdravju ljudi. V gozdovih na območju Celja je tako mogoče najti celo table, na katerih je opisana zgodovina obnove gozdov na tem območju, potem ko je kisel dež zaradi onesnaženega zraka v petdesetih letih prejšnjega stoletja – predvsem po zaslugi tedanjih ekološko spornih obratov Cinkarne – uničil tudi gozdove.

Sicer pa, kot vemo, so takšne in podobne revizije zgodovine že kar stalnica pri vseh generacijah naprednih oz. progresivnih revolucionarjev. Zato ne vidijo radi, ko jim kdo nastavi ogledalo:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine