14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Takole ljubljanska filozofska fakulteta odgovarja glede političnega aktivizma in razvrata znanega profesorja z oddelka za slovenistiko

Piše: Peter Truden 

Čeprav je FDV tista akademska ustanova, ki velja za gojišče levičarskega aktivizma, pa zadnja leta tudi njena »sestra« iz družine Univerze v Ljubljani, namreč Filozofska fakulteta, ne zaostaja kaj dosti. Ne samo, da si zadnje čase tam izmišljujejo nova jezikovna pravila za poudarjanje spolne nevtralnosti, pač pa je tam tudi veliko kadrov, ki slovijo po političnem aktivizmu in celo po razvratu.  

Spomnimo: senat FF je pred skoraj letom dni kaznoval dr. Igorja Pribca z odvzemom naziva izredni profesor zaradi številnih spolnih nadlegovanj lastnih študentk. Pribac je sicer znan kot politični aktivist, saj je bil med drugim tudi vodja volilnega štaba »drugorazrednega« dr. Danila Türka, sedaj že nekdanjega predsednika republike, ki v boju za drugi predsedniški mandat ni uspel. Pribac je tudi sicer znan po svojih kontraverznih stališčih glede spolnih napadov migrantov na domačinke v Kölnu pred nekaj leti.

Že lani se je tudi izkazalo, da Pribac ni edini grešnik med profesorji ljubljanske univerze, saj naj bi bilo še nekaj takšnih, ki naj bi uganjali podobno nespodobno prakso. Tako so razkrili primer spolne zlorabe na AGRFT, a očitno je tudi med profesorji FF vsaj še en takšen, ki bi si zaslužil podobno obravnavo kot Pribac. Naši viri omenjajo rednega profesorja dr. Mirana Hladnika, ki naj bi ga pred postopki ščitilo dejstvo, da je tudi on prvovrstni politični aktivist, ki naj bi bil celo vpleten v t. i. protestniško akcijo na Triglavu, kjer je Tea Jarc nadlegovala predsednika vlade in ga verbalno napadla.

Kot smo namreč že poročali, je bil idejni vodja protestnega pohoda na Triglav profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Miran Hladnik, ki je svoj potopis tudi poslikal in ubesedil. V svoji reportaži se je med drugim vprašal, ali so zaupne informacije o protestniškem vzponu na Triglav pridobili oblastniki s pomočjo vohunskega programa Pegaz ali je bila za tajming zaslužna protestniška obveščevalna služba – na kar si je tudi kmalu za tem sam odgovoril, ko je povedal, da je ob “naključnem srečanju” s premierjem Tea Jarc prebrala del govora, protestniki pa so jo podprli z vzkliki. Več TUKAJ.

Glede na naše informacije smo se z vprašanji obrnili tako na Hladnika kot tudi na vodstvo FF. Od Hladnika odgovorov še nismo dobili, smo pa vodstvo FF povprašali, ali so seznanjeni z domnevo, da je bil red. prof. dr. Miran Hladnik vpleten v petkov incident na Triglavu, kar je bil zelo medijsko odmeven dogodek, ko je Tea Jarc verbalno napadala predsednika vlade Janeza Janšo. Ker je bil po trditvah naših virov (so)organizator tega dogodka, nas je zanimalo stališče vodstva glede tega. Zanimalo nas je tudi, ali je bil isti profesor tudi že v postopkih glede spolnega nadlegovanja študentk, tako kot pred njim že dr. Igor Pribac in, če očitki držijo, zakaj še vedno predava.

Odgovoril nam je dekan FF prof. dr. Roman Kuhar, sicer znano ime Mirovnega inštituta. Glede Hladnikove vloge pri dogodku na Triglavu nam je sporočil: »S to domnevo nismo seznanjeni. Dogodke, kot so pohod v hribe, lahko organizira, kdor želi. Fakulteta se ne opredeljuje do prostočasnih aktivnosti zaposlenih, kot je v tem primeru organizacija pohoda v hribe.«

Glede informacij o spolnem nadlegovanju pa je pojasnil, da takšnih informacij nimajo. »Pa tudi, če bi jih imeli, vam jih zaradi varovanja osebnih podatkov ne bi mogli razkriti.« 

Torej, neobičajne spolne prakse profesorjev FF v odnosu do študentk spadajo pod zaupne informacije oz. zakonsko zavarovane osebne podatke. Če verjamete.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine