10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Takole je minister Poklukar v svojih prostorih sprejel podaljšek oblasti – Jašo Jenulla. Se nam obeta še en strateški svet?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je skupaj z najožjima sodelavkama v prostorih ministrstva sprejel predstavnika iniciative Glas ljudstva Jašo Jenulla. Ministrstvo pa je ob tem v znak pojasnila na družabnem omrežju Twitter zapisalo, da imajo civilna družba in nevladne organizacije pomembno vlogo v slovenski družbi. A kaj, ko so nevladne organizacije v resnici daleč od predstavljanja interesov družbe kot celote. Kako bi le bile, ko pa jih ta ista oblast, ki naj bi jo nevladne organizacije nadzorovale, bogato financira. 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je na srečanju z Jašo Jenullom, ki predstavlja nadaljevanje politike premierja, zavezal k transparentnemu delovanju ministrstva in pozval nevladne organizacije, naj budno spremljajo njihovo delo. Slednje je namreč po njegovih besedah “eden od dejavnikov, ki nas v partnerskem dialogu spodbuja k iskanju še boljših rešitev. Prav dialog z nevladnimi organizacijami in sistematično vključevanje civilne družbe v procese odločanja pa sta tudi zaveza te vlade”, je dejal. Jasno je, da se vse skupaj lepo sliši, a resnica je pač taka, da je bil Jaša Jenull povabljen, ker je eden od najbolj zaslužnih, da so se Poklukarjevi dokopali do oblasti.

Vlada Roberta Goloba se na vse pretege trudi, da bi s pomočjo javnih občil navzven prikazala kot oblast, ki prek nevladnih organizacij komunicira s tako imenovano “civilno družbo”. A kaj, ko ti nevladniki ne predstavljajo interesov civilne družbe kot celote, ampak zgolj parcialne interese. Če jih je v času prejšnje vlade vse motilo, da smo bili praktično vsak teden ali celo večkrat na teden priča protestom proti vladajočim, je sedaj vse tiho. Vse je tiho, čeprav je visoka inflacija, življenjski stroški so narasli za 20 do 25 odstotkov, vladajoča oblast pa ni naredila prav nič, da bi olajšala življenje državljank in državljanov.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Nevladniki predstavljajo pomembno komponento vladajočih, saj jim v luči padanja podpore v javnosti pripomorejo k ustvarjanju nekakšne predstave, češ ta oblast zna res prisluhniti ljudem. A kaj, ko ljudje sami vidijo, da do sedaj ni bilo narejenega nič, slišati je bilo moč zgolj napovedi okrog reform na najrazličnejših področjih brez kakršnih koli konkretnih vsebin. Razen tega, da so poskrbeli za znižanje plač vseh, so nastali številni strateški sveti, na čelo enega izmed njih pa je bila postavljena kar predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je podobno kot Jenull “fajtala”, da ne bi slučajno izgubili njihovi.

Nevladniki odkrito sodelujejo z oblastjo
Tako smo vse od nastopa vlade priča prizorom, ko se najvišji predstavniki oblasti srečujejo s posamezniki, ki so zaslužni, da so se dokopali do oblasti. Nika Kovač se je srečala s predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednico Državnega zbora RS Urško Klakočar Zupančič, nekdanji frontman protivladnih protestov proti Janševi vladi in predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull se je skupaj s Teo Jarc srečal z Golobom, sedaj pa se je Jenull srečal še z notranjim ministrom Poklukarjem. Glede na to, da je Jenull iz tedna v teden pozival na neprijavljene proteste, bi bilo lahko zunanjemu opazovalcu še kako čudno takšno srečanje dvojice. Če pa človek ve, kam pes taco moli, ga to prav nič ne čudi.

Foto: Facebook / Twitter Vlada RS

V luči obiska je dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor policije, opozoril, da je sistematično vključevanje civilne družbe v procese odločanja uprave (MNZ) v nasprotju s 1., 2. in 3. členom Zakona o državni upravi (ZDU), ker Glas ljudstva ni del izvršilne oblasti, ker se s tem zanika samostojnost uprave in ogroža nepristranskost uprave v korist interesne skupine.

Vir: Twitter

“Glede na prakso lahko pričakujemo, da bo Jenull po tem sestanku imenovan za svetovalca za varnost in zaščito ljudstva pri ministru za notranje zadeve”, je glede srečanja Jenulla in Poklukarja izpostavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec“Gospod minister! Zakaj nam človeka, organizatorja nasilnih protestov, ki za te proteste niti enkrat ni oddal vloge, predstavljate za vzor? Je to recept za rušenje vlade ali morda hočete povedati, da nismo vsi državljani enakovredni? Ali navadni državljani nimamo pomembne vloge?”; “Ministrstvo za notranje zadeve, te osebe niso bile izvoljene in niso dobile mandata za predstavljanje ljudstva. Predstavljajo le interese kolesarske elite, ki za Slovenijo ni naredila nič koristnega, le škodo”, sta le primera zgroženih komentarjev, ki so se usuli po srečanju dvojice. Kot kaže, ljudje ne nasedajo več pravljicam.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine