3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Takole izsiljuje KUL: Predsednik državnega zbora Zorčič potrdil, da je prihajalo ob “vabilih” v novo koalicijo tudi do groženj!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv.si)

Sejo bi lahko izpeljali. Drugo vprašanje pa je, ali bi na tej seji bili vsi prisotni zaradi tega,” je v oddaji Odkrito dejal predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, povedal pa je tudi, da lahko iz prve roke potrdi, da je prihajalo do groženj, “da če se ne bomo uklonili volji, ali pa če ne bomo prestopili v neko novo koalicijo, da bodo z nami obračunavali preko medijev, preko raznih portalov,” je pojasnil.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je na vprašanje, kaj je želel povedati s tvitom, ko je zapisal, da konstruktivne nezaupnice ni preprečil niti poslovnik niti koronavirus, temveč tisti, ki niso hoteli, da se o njej odloča, odgovoril, da je covid nekaj, s čimer se v državnem zboru spoprijemajo že dalj časa. “Kljub vrsti ukrepov je prišlo v DZ do nekaj okužb, a da takrat iz tega nihče ni delal nobene drame,” je pojasnil in dodal, da je bil tudi sam decembra v rizičnem stiku, zato je opravil oba testa, ki pa sta se izkazala za negativna. A tega ni razlašal naokoli, kot se je to počelo tokrat, ko se je hotelo domnevne okužbe na seji Knovs postaviti v kontekst nezaupnice in so za vse skupaj pravzaprav najprej izvedeli mediji. Zorčič je namreč prepričan, da bi glasovanje o konstruktivni nezapnici lahko izvedli, saj se je isti dan izvedelo, da noben izmed testov ni bil pozitiven. Je pa poudaril, da ne ve, kdo je vse to sprožil oziroma ali je to sprožila koalicija KUL. “Ne želim pa na nikogar kazati s prstom. Ne vem, kdo je sporočil medijem, da je nekdo prišel okužen na sejo Knovsa,” je dejal Zorčič.

Tukaj smo imeli konkretno navedbo gospoda Erjavca, ki je rekel, da si želi, da o tem odloča 90 poslancev. Jaz sem pogledal statistiko prejšnjih volitev predsednika vlade. Nazadnje je bilo na volitvah predsednika vlade 90 poslancev leta 2012. Sicer pa nikoli,” je komentiral pričakovanja Karla Erjavca, ki je, domnevno zaradi okužb z virusom, umaknil soglasje h kadidaturi za predsednika vlade. Sejo v zvezi s konstruktivno nezaupnico bi namreč lahko izpeljali, ker se na seji Knovs ni nihče okužil, je pa vprašanje, če vprašanje, ali bi bili na tej seji vsi prisotni zaradi tega, ker je na primer en poslanec trenutno v karanteni. “Morda bi manjkal še kdo, ampak tega ne moreš vedeti, zaradi tega, ker državnozborski poslovnik pravzaprav vse te situacije rešuje z določbo, da državni zbor vendarle lahko vedno veljavno odloča, če je navzoča večina vseh poslancev,” je situacijo pojasnil Zorčič.

Oddaja Odkrito (Foto: zajetje zaslona)

Nekateri pri obračunavanjih res skačejo kot zajci s travnika
Zorčič je v oddaji še povedal, da  je na družabnih omrežjih prebral namigovanja, da naj bi koalicija KUL na eni strani in SDS na drugi strani ponujala, določene zneske poslancem, z namenom, da ostanejo na tej strani ali pa da pridejo na drugo stran. “Moje izkušnje so, da niti meni niti nikomur, ki ga jaz spoznam, ne bi oziroma ni nihče ponujal kakršnihkoli zneskov. So pa bile grožnje, da, to pa lahko potrdim iz prve roke, da če se ne bomo uklonili volji, ali pa, bom rekel, če ne bomo prestopili v neko novo koalicijo, da bodo z nami obračunavali preko medijev, preko raznih portalov. Sedaj, koliko to res drži, težko ocenim. Je pa tu in tam videti, da nekateri pri obračunavanjih res skačejo kot zajci s travnika,” je v pogovoru priznal predsednik Državnega zbora.

Smo zelo majhna država, ki pa se zna deliti kot kakšna velesila
Danes tej koaliciji marsikdo očita, da gre za koalicijo sovraštva, še ko niti ministrov nismo imeli,” je bil že prvi protest, se je spominjal Zorčič. “A ko prebiram ta pisanja raznoraznih kritikov oziroma kritizerjev,” je nadaljeval Zorčič, “vidim da tudi ti, ki jih hkrati potem med vrsticami opozoarjajo, da je vlada ali pa koalicija tista, ki širi sovraštvo, da so izgubili enkratno priložnost, da bi se pokazali kot drugačni.” Zorčič je še razložil, kaj se dogaja, ko danes marsikaterega poslanca nagovarjajo, sploh iz koalicije, DeSUS-a in SMC-ja, naj gre stran, naj stopi s tega vlaka. “Izkušnja tega enega leta, ko je po poslancih in poslankah letelo toliko gnoja iz iste strani s katero smo do nedolgo nazaj sodelovali, ja ta, da bo seveda vsak imel ta premislek, kdo je pravzaprav tisti, ki seje razdor in kdo je tisti, ki si želi povezovati.” Zorčič je tudi izrazil svoje videnje, da mora prihodnost Slovenije vsekakor sloneti na povezovanju. “Zavedati se moramo, da nas je v Sloveniji samo dva milijona, mi smo zelo majhna država, ki pa se zna deliti kot kakšna velesila, ki je imela kdaj v zgodovini že kakšno državljansko vojno,” je Zorčič postavil v kontekst trenutek, ko se je treba začeti med seboj pogovarjati.

Če boš nekaj povedal na grd način, ne računaj na to, da boš deležen lepih besed
Voditelj Igor Pirkovič je tudi vprašal, kolikokrat je v Državnem zboru Zorčič komu vzel besedo. Vprašanje se je seveda tudi nanašalo na nedavno sejo, med katero je ponovno prišlo do izmenjave malo bolj sočnih besed. Predsednik Državnega zbora je odgovoril, da neke statistike o tem ne vodi, prihaja pa do takšnih in drugačnih izpadov. “Ponavadi so akterji eni in isti,” je poudaril. Pirkovič je omenil nekatere izjave poslanca Levice Mihe Kordiša in Zorčič se je strinjal, da je prav Kordiš poslanec, ki se največkrat poslužuje kontraverznih besed in je tudi največkrat deležen raznoraznih opominov. “Jaz mislim, da to ni način razprave, ki pritiče Državnemu zboru,” je Zorčič podal svojo oceno in dodal, da se vsako stvar da povedati na lep ali pa na grd način. “Če boš nekaj povedal na grd način, ne računaj na to, da boš deležen lepih besed,” je še pripomnil. Oba z voditeljem sta se še strinjala, da nekateri k strpnosti pozivajo dokaj nestrpno in tudi to se lahko kdaj izkaže za precej problematično.

Zadnje novice

Sorodne vsebine