30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Takole izgleda “Indija Koromandija” Levice: najprej obljubijo 30 tisoč stanovanj, nato le še dva tisoč

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

“Naš plan je gradnja 30 tisoč javnih najemnih stanovanj iz mešanih virov: nekaj iz davkov, nekaj iz proračuna, nekaj z državno obveznico za slovenske varčevalce na bankah,” so bile besede Luke Mesca na predvolilnem soočenju 12. aprila 2022. Nekaj mesecev kasneje je zanikal “gradnjo” stanovanj, češ da so rekli, da bodo “zagotovili” 20 tisoč stanovanj, danes pa poslušamo le o 2 tisoč stanovanjih. Glede na vse “domnevne” analize, na podlagi katerih je Levica obljubljala gradnjo stanovanj, je jasno, da je šlo za čisto manipulacijo in namerno zavajanje volilnega telesa.

Goloba vlada je od nastopa na oblast pokazala zavidljivo raven uporabe dvojnih kriterijev, spregledovanja pomembnih dejstev, manipulacije, zavajanja in uporabe odkritih laži. Tako pred volitvami kot po njih. Prav nič drugačna pa ni stranka Levica in njen nekdanji koordinator Luka Mesec, današnji minister za delo, ki je pred volitvami obljubljal gradnjo 30 tisoč stanovanj, danes pa poslušamo o gradnji 2 tisoč stanovanj, pa še to – če bo le mogoče.

Od državnozborskih volitev je minilo slabih 9 mesecev in razlika v kakovosti življenja od prihoda Golobove vlade na oblast je več kot ogromna. Zdrs za zdrsom, stavka za stavko, razpad celotnega sistema z zdravstvom na čelu in laž za lažjo. To je edino, čemur smo priča od 24. aprila 2022. Robert Golob je obljubljal pravno državo, dobili pa smo premierja, ki izvaja politični pritisk nad ministri in vzpostavlja paravojaško obveščevalno službo, Tanja Fajon je obljubljala približevanje k jedrni Evropi, vidimo pa jo povsod, samo tam ne. In Luka Mesec, ki je obljubljal gradnjo 30 tisoč stanovanj, zdi pa se, da jih niti 200 ne bo. “Naš plan je gradnja 30 tisoč javnih najemnih stanovanj iz mešanih virov: nekaj iz davkov, nekaj iz proračuna, nekaj z državno obveznico za slovenske varčevalce na bankah,” je Luka Mesec povedal na predvolilnem soočenju 12. 4. 2022.

 

Še preden se je predvolilna tekma dodobra razplamtela, so tovariši na levi med seboj tekmovali, kdo bo volivcem obljubil več stanovanj, ki bodo cenovno dostopna tako za nakup kot za najem. Tako je Levica že marca v državni zbor vložila zakon o davku na prazne in velike nepremičnine. S tem denarjem bi država dobila sistemski vir za gradnjo 30 tisoč javnih najemnih stanovanj. Konec maja oziroma po volitvah je Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, govoril “samo” še o 20 tisoč stanovanjih. Pa še teh Golobova četa ne bo “zgradila, ampak zagotovila”. Mesec več ni znal povedati realistične ocene do leta 2026, ker je “na nepremičninskem trgu kaos”. In še: “Stanovanja so polje, ki ga je država do zdaj popolnoma prepuščala trgu in zaradi tega imamo stanovanjsko krizo.” Kar pomeni, da bi država utegnila določati najvišjo ceno stanovanj in maksimalno najemnino in vsakomur, ki vsaj malo razume ekonomski vidik zadeve, je jasno, da predpisovanje najvišjih dovoljenih cen na trgu vodi do pomanjkanja tistega, čemur je ukrep namenjen.

Pa vendar Mesec z zavajanjem in dajanjem praznih obljub ni odnehal, nasprotno – spomnil se je še ene nebuloze, ki jo je predstavil javnosti, s čimer je izzval posmeh. Izjava je požela posmeh novembra med referendumsko debato na temo zakona o vladi, ko je koordinator oz. de facto predsednik Luka Mesec zatrdil, da se je za reševanje nepremičninske problematike namenilo 25 milijonov evrov. Iz “zagotovilo se bo”, se je Luka Mesec znova odločil, da se bo le “gradilo” stanovanja, in sicer s stroškom 7 evrov na kvadratni meter. Absurdno izjavo je nato pograbil poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je občinstvu pojasnil, kaj točno je Luka Mesec mislil, ko je govoril o gradnji stanovanj s stroškom 7 evrov na kvadratni meter. “25 milijonov evrov v letu 2023 bo minister Luka Mesec zapravil za to, da bo dobil študijo, kako za 7 evrov na kvadratni meter zgraditi 20.000 neprofitnih stanovanj.”

 

Iz 30 tisoč stanovanj na 2 tisoč stanovanj letno
Danes pa je zgodba drugačna – za 28 tisoč stanovanj drugačna. Zdaj imamo situacijo, ko bo za stanovanjsko politiko skrbel nekdanji neizkušeni LGBTQ aktivist iz Metelokove, zato je velika verjetnost, da ne bo zgrajeno niti eno stanovanje, kaj šele 2 tisoč na leto, kot jih je tokrat obljubil Simon Maljevac, ki je, kot navajajo nekateri mediji, “napovedal uveljavitev delujoče in resne stanovanjske politike, s ciljem izboljšati stanje pa naj bi prišlo do mehkih in trdih ukrepov.”

Foto: STA

Prav ironično je dejstvo, da je neizkušeni aktivist z Metelkove, ki je imel pred nekaj dnevi priložnost svoje načrte predstaviti v DZ, opozoril, da je stanovanjska politika neučinkovita že leta in napovedal, da bo on (neizkušen, kot je) tisti, ki bo oblikoval delujočo stanovanjsko politiko. Mar res? Iz 30 tisoč stanovanj, ki jih je obljubljal capo di tutti capo Levice Luka Mesec, zdaj Maljevac obljublja 28 tisoč stanovanj manj in še to na podlagi oblikovanja stanovanjske politike s pomočjo zloglasne samooklicane “civilne družbe” aka Inštitut 8. marec in podobni?

Ne, ni šlo za enostavni “zdrs” pri matematičnem izračunu Levice, njihove besede so bile namerno zavajanje volivcev in manipulacija, da bi lahko prišli tja, kjer so danes, in v svoje žepe zbasali čim več vašega denarja. Pomislite, obljube o izboljšanju gospodarstva so se danes prelevile v dejstvo, da najboljši gospodarstveniki želijo oditi iz Slovenije zaradi previsoke obdavčitve. Obljuba o boljšem zdravstvu in krajših čakalnih dobar – danes pa ljudje nimajo niti svojega osebnega zdravnika. Je sploh potrebno še kaj dodati?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine