13.3 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Tako se je odzval Janez Janša na odločitev Višjega sodišča v Celju: Slovenska karikatura sodstva si nabira sramoto na sramoto

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Višje sodišče v Celju je v celoti pritrdilo zamudni sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da mora predsednik SDS-a Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine zaradi izjav o lastništvu stavbe, kjer ima SD svoj sedež. Na sodbo se je v tvitu že odzval Janša.”

Okrajno sodišče v Velenju je konec oktobra lani izdalo zamudno sodbo in med drugim odločilo, da mora Janša na Twitterju objaviti naslednje opravičilo: “Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način,” so tedaj v sporočilu za javnost navedli v stranki SD. Janša se je na sodbo pritožil, a s pritožbo torej ni uspel, s čimer je sodba postala pravnomočna.

 

Gre za skoraj neverjetni presedens v pravni praksi obravnave svobode govora v Sloveniji, saj tokrat ni šlo za pravico posameznika, ki bi branil svojo dostojanstvo, ampak je sodišče dosodilo, da je”Janša prestopil mejo spoštovanja pravic drugih” tako, da je užalil politično stranko in to ne katerokoli politično stranko, ampak kar tisto, ki je naslednica sistema, ki je po še danes nepojasnjenih okoliščinah “odkupila” Moskovičevo vilo.

Nobenih dokazov 

O vili Socialni demokrati niso predstavili še nobenega kredibilnega razloga, zakaj bi morala biti njihova zato ker je nekoč pripadala komunistični diktaturi, niti niso pojasnili izredno nenavadnih okoliščin zavitih v sivino povojnega časa po katerih je komunistična diktatura vilo pridobila. Soidšče je s svojo sodbo uvedlo neverjetni presedens, kjer verjame eni od dveh strank v postopku brez pravih dokazov in kjer je ena stranka v postopku prevzela skoraj osebnostno pravno identiteto, saj se lahko s preprosto izjavo (za katero ni dokazano, da je neresnična) posameznik obravnava, kot da je užalil kolektiv politične stranke.
Prvo in drugorazredni

Gre še za enega v vrsti črnih madežev slovenskega pravosodja, ki več kot odkrito koketira z levo politiko. V deželi, kjer se sodniki udeležujejo piknikov socialnih demokratov in kjer vrhovno ter ustavno sodišče aktivno rušita kovid ukrepe, ki so v drugih državah povsem običajni se lahko odkrito vprašamo, če še živimo v pravni državi. Sploh ko pomislimo, da je bil predsednik največje stranke na desnici že dvakrat obsojen zaradi verbalnega delikta, medtem, ko so županu Jankoviću po navodilih sodišča izbrisali prisluhe v katere se je ujej, kjer je mlado mamico izsiljeval za spolne odnose, hkrati pa še kljub debaklu Stožice, kjer so podizvajalci zaradi sistemske korupcije javnega projekta propadali – eden je celo storil samomor – pa mu še nikoli niso uspeli dokazati krivde, čeprav črna luknja njegovih neuspehov še danes zija ob ljubljanski obvoznici. Očitno res živimo v svetu prvo in drugorazrednih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine