19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Tako nekonstruktivno so se v SD vzradostili potencialnega slabšanja epidemiološke slike potem, ko je US začasno zadržalo vladni odlok in Slovencem omogočilo potovanja v države na rdečem seznamu!?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Ne, ustavni sodniki so se odločili, da sodelujejo v KUL zavržni igri Stranke SD, Stranke Levica in Stranke LMŠ, ki se imenuje: Kolikor več uvoženih bolj nevarnih variant koronavirusa, toliko več mrtvih in hkrati več “argumentov” v sprevrženem KUL napadu na zdravje Slovencev. Beda,” je predsednik vlade Janez Janša poudaril v odzivu na odločitev Ustavnega sodišča RS, da začasno zadrži izvajanje 11. člena odloka, s katerim se slovenskim državljanom omejuje zlasti vstopanje v države na rdečem seznamu. 

Predsednik vlade Janez Janša se je s svojim zapisom odzval na škodoželjnost ljubljenca Milana Kučana in tiskovnega predstavnika stranke Socialnih demokratov Denisa Sarkića, ki se je neizmerno vzradostil ob odločitvi Ustavnega sodišča RS, da sprejema pobudo “za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive nalezljive bolezni covid-19″. V drugem členu sklepa pa so na Ustavnem sodišču še navedli: “Do končne odločitve Ustavnega sodišča se zadrži izvrševanje 11. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19”. 

Kot kaže gre odločitev Ustavnega sodišča RS zelo na roke propadli Koaliciji KUL, kar je mogoče sklepati iz Sarkićevega zapisa: “Ustavni sodniki so danes odločili, da gre lahko Aleš Hojs brez problema z mamo na Hrvaško, Zdravko Počivalšek z državnim sekretarjem in PR svetovalcem v Italijo, Anže Logar komot do Sebastiana Kurza v Avstrijo, Janez Janša  pa k Viktorju Orbanu na Madžarsko. Brez težav lahko zapustijo Slovenijo … #dovolJJ.” Gre za dejstvo, da kolikor več bo uvoženih novih nevarnih različic koronavirusa, toliko bolje bo za sprevrženo in umazano politično igro, ki jo že več kot leto dni igra leva opozicija. Marsikomu bi se morda zazdelo, da gre za to, kot, da bi zanjo posebej lobirali prav v Stranki SD. Poleg tiskovnega predstavnika stranke se je v zadevi odzvala tudi predsednica stranke Tanja Fajon.

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje 11. člena vladnega odloka, ki omejuje potovanje v države na rdečem seznamu. (Foto: Ustavno sodišče, posnetek zaslona)

V njenem zapisu lahko preberemo, da si je Vlada RS s svojo odločitvijo privoščila hudo kršitev ustave s prepovedjo potovanja. Kot je še navedla se ji zdi odločitev Ustavnega sodišča RS zelo pomembna, in da se mora vztrajno rušenje ustavnega reda končati. Odločitev Ustavnega sodišča RS pa je že ocenil kot “neprepričljivo” prav ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki je zapisal sledeče: “US je omejitev potovanj v države na rdečem seznamu danes zadržalo (in s tem v praksi do nadaljnjega odpravilo) s 7:2. Ker je odločitev objavilo takoj, ločena mnenja sledijo v nekaj dneh, predvidoma v ponedeljek. Večinska obrazložitev ne prepriča.” 

Aleš Hojs je jasen: ljudje bodo lahko odhajali iz države, vendar pa bo vrnitev v Slovenijo močno poostrena 

 

Po poročanju STA pa je notranji minister Aleš Hojs dejal, da se v kratkem virusa še ne bomo znebili. Po njegovem prepričanju ustavni sodniki žal za ničesar ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nespodobni sprejemanja odločitev, saj zgolj začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. Poleg tega je še pristavil, da je ob takšni sestavi Ustavnega sodišča RS težko pričakovati drugače. Ob tem pa je še opozoril, da bodo ljudje sicer lahko odhajali iz države, vendar pa bo vstop nazaj v Slovenijo močno poostren. Eden od pobudnikov ocene ustavnosti je sicer Matic Kocjančič. Spomnimo: Vlada RS je 28. marca sprejela odlok, s katerim je bil močno omejen tako vstop kot tudi izstop iz države.

 

Namen vlade je bil v velikonočnem prazničnem času omejiti širjenje smrtonosnega virusa. Vse od 29. marca je bilo posledično prepovedano potovanje v države, ki se nahajajo na rdečem seznamu oziroma v administrativne enote posameznih držav, ki so se znašle na takšnem seznamu. Prepoved se nanaša tako na slovenske državljane kot tudi na osebe, ki imajo prebivališče v Sloveniji. Sicer pa obstajajo izjeme, med katere spadajo tisti, ki so preboleli covid-19 oziroma so se dali cepiti proti covidu-19. S to svojo odločitvijo pa je Ustavno sodišče RS zapostavilo pravico do zdravja in življenja ljudi v korist pravice do svobode gibanja, zasebnega in družinskega življenja ter pravice do svobodne gospodarske pobude.

“Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU,” so med drugim še izpostavili na Ustavnem sodišču RS. Odločitev za sprejetje pobud je sicer podprlo osem ustavnih sodnikov, proti pa je glasoval le Jaklič. “Odločitev o zadržanju izvrševanja omenjenega člena pa je podprlo sedem sodnikov, proti sta glasovala Jaklič in Marko Šorli. Kot je znano je Jaklič podal odklonilno ločeno mnenje, Šorli pa delno pritrdilno in delno odklonilno ločeno mnenje. Znano je tudi, da sta sodnici Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs ter sodnik Rok Čeferin podali pritrdilna ločena mnenja.

Socialnim demokratom teče voda v grlo zaradi naznanitve kaznivega dejanja v povezavi z ukradeno judovsko vilo

Vidno veselje Socialnih demokratov v vrstah leve opozicije pa po svoje ni presenetljivo, kot tudi ni presenetljiva “nuklearna opcija” sodišča, katerega srce, kot je med vrsticami že opozoril notranji minister, bije za levico. Vse skupaj daje slutiti o neizmernem brezupu, ki ga pri Socialnih demokratih zadnje dni doživljajo ob naznanitvi kaznivega dejanja v zvezi z ukradeno Judovsko vilo. Ob tem smo v nedavnem članku jasno poudarili, da stranka SD ni imela lastnih sredstev za nakup nepremičnine, temveč so jo pridobili s kaznivim dejanjem izigravanja upnikov. Ob tem pa je ključno to, da ne gre zgolj za vilo, ki je nekoč pripadala neki, v Kočevskem rogu umorjeni meščanski slovenski družini.

Vila je namreč pripadala judovski družini umorjeni v Auschwitzu! Prav zato ima zadeva mednarodni potencial, kar je dal dejansko vedeti že srbski predsednik Aleksandar Vučić v eni svojih nedavnih izjav, posvečenih prav Tanji Fajon“Oni želijo ščititi organizirani, tajkunski kriminal v Srbiji. Ne želim verjeti, da bi jih Evropski parlament želel ščititi. Kar se tiče Tanje Fajon se bo naša država borila proti organiziranemu kriminalu, ampak tudi proti odvzemanju premoženja Judom. Vsem mednarodnim organizacijam bomo poslali dopis, da je Fajonova ukradla vilo Moskovič v Sloveniji”. Morda pa bo tej nesrečni vili kmalu posvetila pozornost tudi kakšna judovska organizacija ali vpliven posameznik, zadeva pa doživela mednarodno medijsko pozornost. Kdo ve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine