-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Tajkuni Foruma 21 svobodni, demokrate pa bi zapirali

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Po tem, ko je bil Janez Janša zaradi domnevno žaljivega tvita pred dnevi obsojen na trimesečno pogojno zaporno kazen, pa je sodišče v Novi Gorici danes oprostilo nekdanjega predsednika uprave koncerna Kolektor in tranzicijskega tajkuna Stojana Petriča in štiri soobtožene v primeru prevzema podjetja Etra 33. Specializirano državno tožilstvo je sicer zaradi 1,8-milijonskega oškodovanja za Petriča zahtevalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za soobtožene pa po dve oziroma po leto dni zapora, poroča STA. Žal pa v Sloveniji ni prav nič nenavadno, da tranzicijski tajkuni plešejo na svobodi, medtem ko ostali za nekaj zapisanih besed prejemajo absurdne kazni.

Z zmago levice na nedavnih parlamentarnih volitvah je slovensko sodstvo, ki v celotni tranziciji ni storilo potrebnih korakov za modernizacijo in predstavlja kontinuiteto prejšnjih časov, znova dobilo poln zagon, da ostaja veja v rokah politike. Nedavno je namreč na pogojno kazen obsodilo demokrata Janeza Janšo, medtem ko tranzicijski tajkuni, povezani s Kučanovim Forumom 21, ohranjajo imuniteto. Do sedaj namreč še nihče ni bil obsojen, čeprav je so oškodovali banke in podjetja za milijarde evrov. Spomnimo, da prav tako poteka sojenje proti županu Zoranu Jankoviću, ravno tako iz kaste prvorazrednih in nedotakljivih.

Na okrožnem sodišču se je pred dnevi nadaljevalo sojenje zoper nekdanjega predsednika uprave koncerna Kolektor Stojana Petriča in štiri soobtožene zaradi prevzema podjetja Etra 33. Obtožnica je navajala, da naj bi Petrič vodstvenima predstavnikoma v družbi Etra 33 pridobil 1,8 milijona evrov premoženjske koristi, pri tem pa naj bi mu pomagali soobtoženi Tomaž KmeclUroš StabejPeter Novak in Metod Smrekar. Vsi so obtožbe zavrnili. Specializirano tožilstvo je obtožnico, s katero je očitalo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, vložilo v začetku februarja lani. Sodišče v Novi Gorici je danes pritrdilo zagovornikom obtoženih, ki so za vse predlagali oprostilne sodbe.

Petrič se nadeja bogatega poslovanja z novo vlado

Kolektor je družbo Etra 33 (danes Kolektor Etra) kupil leta 2010 in tako postal 75-odstotni lastnik Etre. Nato je takoj po prevzemu manjšinske deleže v Etri po nižji ceni preprodal različnim podjetjem, ki so bila povezana z direktorji in nekaterimi drugimi vodilnimi v Kolektorju. Delnice podjetja so med drugim kupila podjetja Energotrans, Transing, Torion in FMR. Podjetju Transing je Kolektor celo posodil denar za posel, Transing pa je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa posodil Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža, je poročal Siol. Domnevno je torej šlo zgolj za “parkirišča” Kolektorja. Poleg tega si je denar za nakup deleža v Etri pri Kolektorju izposodilo še podjetje DIFS, ki je bilo takrat v lasti Petričeve žene. Petrič je večkrat poudaril, da dotični posli niso bili sporni.

Kot vemo, je Petričevo gradbeno podjetje Kolektor dobilo posel za izgradnjo velikega infrastrukturnega projekta 2. tir, ker je bil najcenejši. Z novo vlado, ki jo je pomagal ustoličiti s pomočjo medija Delo, ki ga lastniško obvladuje, se Petrič nadeja novih aneksov, ki bodo projekt izdatno podražili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine