8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Tajkun, ki je uničil slovenski medijski prostor; v svoje hobotnice vpleta tudi lastne otroke!

Medtem ko zloglasni tajkun Martin Odlazek poletje uživa v graščini, ki se razprostira v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica, se seznam propadlih podjetij, ki jih pušča za seboj, daljša, povečuje pa se število pogorišč, ki ostajajo na njegovih predelovalnicah odpadkov. Tudi podjetja, ki še funkcionirajo, kažejo, da so v zadnjih izdihljajih, kot na primer revija Reporter, ki zadnje čase razburja s hvalisanjem premierja Šarca, ob tem pa neusmiljeno napada opozicijske politike, med katerimi je glavna tarča Janša s stranko SDS, ne prizanese pa niti drugim desnim strankam. A Reporter, ki je formalno v lasti domnevne spremljevalke Odlazkovega sina, je le vrh ledene gore. V ozadju je sicer cela množica podjetij, ki jih je obvladoval tajkun Odlazek, po svojem poslovnem propadu pa je vzpostavil pravo finančno hobotnico, v katero je vpletel kar svoje otroke.

 

Med njegovimi zaposlenimi so bile že pred leti, kot smo že poročali na Nova24TV, pogoste govorice, sploh v poletnem času, kako “super je Martin Odlazek, ko na morje, na svojo jahto, povabi vse svoje otroke in njihove mame”. Prav tako niti ni skrivnost, da naj bi bili dve njegovi partnerici noseči kar istočasno, za piko na i pa naj bi se celo poznali in prijateljevali, je slišati od ljudi, ki so blizu Odlazku. Gotovo že komaj čaka poletje, med drugim ta letni čas rad preživlja tudi na kopnem, ne le na morju, v zbirko svojih nepremičnin je tako pred časom dodal tudi vilo na Čiovu pri Trogirju v Dalmaciji. Ta vila je bila pred tem v lasti nekdanjega vrhunskega nogometaša Ivice Šurjaka, Odlazku pa naj bi jo prodal za 2,5 milijona evrov. Lastnik podjetja naj bi bilo sicer Odlazkovo podjetje Lepin, lastnik tega pa je podjetje Algas. Na čelo Lepina pa je postavljen kar Odlazkov sin Gašper, ki bo naslednje leto star 30 let. Posebnost te vile je, da ima celo lasten privez za jahto, poleg tega pa je ravno dovolj skrita med drevesi, da lahko Odlazek in njegovi potomci mirno uživajo, skriti pred pogledi radovednežev.

Prejel kmetijske subvencije 

To pa ni edini primer, ko je Odlazek svojo vilo podaril kateremu od svojih otrok. Graščino v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica je napisal na svojega sina Nejca, ki sicer tudi dela kot menedžer pri Media24, graščino pa obdaja več hektarjev zemljišč. Nejc je tako lastnik vile postal že leta 2010, pred tem pa je bilo lastnik te graščine podjetje Algas, kot v primeru dalmatinske vile. Nejc je verjetno lastnik le na papirju, “oblast” nad nepremičnino pa ima v rokah kar njegov oče Martin, ki ima na tem naslovu prijavljeno svoje stalno prebivališče. Spletna stran FarmSubsidy pa razkriva, da je leta 2007 s strani Evropske unije prejel 9.988 evrov kmetijskih subvencij za zemljišče v Ivančni Gorici. Ironično, medtem ko slovenski kmetje životarijo, si eden najbogatejših Slovencev Odlazek pribori še kmetijske subvencije.

Pred graščino se pasejo konji. (Foto: Nova24TV)

Nepremičninski mogotec

Dnevnik je v preteklosti poročal, da Odlazek poleg teh nepremičnin poseduje še vilo v Strunjanu in apartma v Luciji, posestvo v okolici Krškega, ima tudi hišo, le streljaj stran od samostana v Stični, pa tudi več hektarjev zemljišč, predvsem na Dolenjskem in v Beli krajini. Nekatere od teh naj bi sicer prepisal na svoje otroke, kar je ustaljena praksa do grla zadolženih tajkunov.

Odlazkova graščina v občini Ivančna Gorica je zagrajena z vseh strani. (Foto: Nova24TV)

V svojo hobotnico, s pomočjo katere napada opozicijo, vpletel kar svoje otroke

Spomnimo, da je Odlazek nekoč obvladoval ogromno hobotnico podjetij (od predelave papirja do medijskih hiš). Prek podjetja EVROFIT, d.o.o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek in s po 8 odstotkov še Domen Odlazek, Nejc Odlazek, Liza Odlazek, Maja Odlazek, Meta Odlazek, Tina Odlazek in Gašper Odlazek, je ‘klan’ Odlazek neposredno lastniško obvladoval podjetja Dolenjski list, d.o.o., Salomon, d.o.o., RGL, d.o.o., Veseljak TV, d.o.o., Kočevski tisk, d.d., Media storitve, d.o.o., Studio D, d.o.o., Radio Kum, d.o.o., Lepenka, d.d., Agencija24, d.o.o., Svet24, d.o.o., Blue trade, d.o.o., in še bi lahko naštevali. Posredno prek družbe Salomon pa je obvladoval skupino Krater, pod katero so spadala podjetja Papir servis, d.o.o., SET, d.o.o., Delo-TČR, d.d., Algas, d.o.o., in druga. Kljub tej razvejani hobotnici radiev, rumenih časnikov in različnih agencij se imperij počasi sesuva sam vase. Pisali smo, da se je že maja začel počasen propad mnogih podjetij Odlazkove poslovne mreže. V popolnoma rdečih številkah so končala podjetja SET, Papir servis in Korotan.

Lastniška hobotnica družine Odlazek. (Foto: Gvin)

Lastništvo Reporterja Odlazek skuša skriti kar prek sinove spremljevalke?!

Vemo pa tudi, da je Tara Milikić, ki naj bi prihajala iz Srbije, tesno povezana z eno od tajkunskih družin v državi, to je z družino Odlazek. Milikićeva je po poročanju spletnega portala Pozareport namreč spremljevalka Nejca, sina Martina Odlazka. Slednji je bil sicer zaradi špekulacij, povezanih s prodajo delnic Gorenjskega tiska, pravnomočno obsojen na zaporno kazen, ki pa jo je preživljal v hišnem zaporu in ob tem redno odplačeval bančna posojila svojega tiskarskega, papirnopredelovalnega in medijskega imperija, kakor so to lani poročali v drugem slovenskem dnevniku, hkrati pa se je uradno tudi umaknil iz lastništva, kar seveda ne pomeni, da z imperijem ne upravlja še naprej. Za to ima vendar verigo podjetij, brata Marka, sina Nejca in zdaj še njegovo spremljevalko Taro ter še koga, so že pred časom zapisali v reviji Demokracija. Ob vsem tem sploh ni presenetljivo, da Reporter opravlja propagando za vladoMarjana Šarca.

Foto: Twitter/STA

Konkurenčna revija Demokracija zaradi pozornosti, ki ji jo namenja Odlazkov Reporter, beleži rast prodaje!

Odlazkov Reporter se v zadnjem času veliko ukvarja tudi s sicer konkurenčno revijo Demokracija, kar pa je privedlo do povečanja prodaje slednje. Direktor družbe Nova obzorja d.o.o. in urednik revije Demokracija Jože Biščak je zdaj družbi Reporter Media d.o.o. v pismu pojasnil njihovo vlogo, v nadaljevanju pa kljub temu, da med družbama ni sklenjena pogodba o pospeševanju prodaje, niti to ne poteka na prošnjo Demokracije, izrazil pripravljenost na plačilo računa za pospeševanje prodaje: “Ker je naša zadrega neizmerna, Vas prosimo, da nam izstavite račun za 121,75 evra, kot opravljeno storitev pa napišite: POSPEŠEVANJE PRODAJE REVIJE DEMOKRACIJA. Toliko po naših izračunih znaša Vaš delež pri Vaši dobrohotni pomoči pri prodaji naše revije.” V pismu Biščak še pojasni, da načina, kako so prišli do 121,75 evra, ne morejo posredovati, ker je ta metodologija njihova. Z njo so zadovoljni tudi naši tržniki, je edinstvena in je varovana kot poslovna skrivnost. Biščak je še zaključil: “Lahko pa verjamete, da smo bili do Vas zelo pošteni, drugače se Vam niti oglasili ne bi.”

 

Foto: posnetek zaslona

Za zaposlene pa je dobra že pisarna v skladišču

Medtem ko se Martin Odlazek in njegovi potomci “kopajo v denarju”, pa so na slabšem njegovi zaposleni. Še posebej novinarji iz rumenega levičarskega trobila Svet24, ki vztrajno napadajo prvaka SDS Janeza Janšo, saj so se preselili z enega konca Ljubljane na drugega. Medtem ko so imeli prvotno svoj sedež na Vevčah, tam, kjer so tudi radio Salomon, Veseljak in Aktual ter športni dnevnik Ekipa, so jih kasneje preselili na Bravničarjevo v Črnuče, kjer so imeli svoje prostore kar v predelanih skladiščih. Toda po dveh letih so se preselili nazaj na Vevče, vendar po naših informacijah na lokacijo, ki je le streljaj stran od prej omenjenih radiev. Za njegove zaposlene je torej primerno delo celo v nekakšnem skladišču, medtem ko sam uživa v razkošju.

Vsi Odlazkovi mediji širijo lažnive novice. (Foto: posnetek zaslona)

Nekdanja zaposlena tožila Odlazkovo podjetje in zmagala, ker so jo neupravičeno odpustili

Po drugi strani pa naj bi bili zaposleni v omenjenih podjetjih obravnavani zgolj kot sredstvo, kako bi v podjetja priteklo čim več denarja. Pogosto spremljamo zgodbe, kako so njegovi zaposleni ostali brez dohodkov, saj so dobili odpoved, ker so postali presežek. Ena od teh, Barbara Barbič, se je celo javno izpostavila in razkrila zgodbo, kako je tožila podjetje v njegovi lasti, ki jo je odpustilo “zaradi racionalizacije”, in zmagala!

Martin Odlazek (levo) (Foto: STA)

S strani medijev, ki jih prevzame, takoj izginejo članki, ki mu niso naklonjeni

Prav bizarno je bilo, kako so novinarji Večera in Pomurskega vestnika po prevzemu slednjega s strani Odlazka nemudoma prenehali s poročanjem o požarih v Odlazkovi sortirnici v Lenartu, nekatere starejše in že napisane članke pa so izbrisali celo za nazaj, in to ne samo s spletnih portalov medijev, pač pa tudi s strani na družbenih omrežjih, kot je Facebook. Kot kaže, je torej brisanje člankov sestavni del najnovejšega posla med Urošem Haklom in Odlazkom. O katastrofalnih delovnih razmerah ter dveh zaporednih požarih v sortirnici odpadkov družbe Salomon, d.o.o., v Lenartu, ki je v lasti tajkuna Odlazka, smo poročali že večkrat.

Vir: Požareport

Rok Krajnc

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine