7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Tajani s svojo držo zgled za slovenske levičarje, kot je Tanja Fajon, ki si ne upa in ne želi obsoditi tretjega totalitarizma – komunizma!

Osrednji mediji so znova poskrbeli, da so izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, dosegle javnost – z novimi izjavami o fašizmu je med drugim povedal, da je nekdanji italijanski diktator Benito Mussolini za Italijo naredil tudi nekaj dobrega. No, osrednji mediji so iz konteksta vzeli samo ta del, saj je Tajani povsem korektno obsodil fašistični režim in nastavil ogledalo slovenskim levičarjem, ki poskušajo tragično preteklost socialistov rehabilitirati s parolami, kot je “Gradile so se tovarne, ceste …”.

Član Evropskega parlamenta in nemške socialdemokratske stranke (SPD), Udo Bullman je izjave predsednika Evropskega parlamenta označil za neverjetne in dejal: “Kako lahko predsednik Evropskega parlamenta ne prepozna narave fašizma? Pričakujemo takojšnje pojasnilo!” Pri tem pa je pozabil, da je sam pripadnik levičarske stranke, ki simpatizira s socializmom, ki ni nič boljši od fašizma. Antonio Tajani se je na te izjave odzval in dejal: “Sram naj bo tiste, ki manipulirajo s tem, kar sem ravnokar povedal o fašizmu. Vedno sem bil goreč antifašist in nikomur ne bom dovolil, da trdi drugače. Fašistična diktatura in njeni rasni zakoni ter smrti, ki jih je povzročila, so najtemnejše strani italijanske zgodovine.”

Manipulacije in obračanja režimskih medijev

Seveda pa te izjave niso edino, kar je Tajani povedal o italijanskem diktatorju. V intervjuju, ki ga je za italijanski radio La Zanzara dal predsednik Evropskega parlamenta, je med drugim povedal tudi: “Nikoli nisem bil fašist niti rasist. Umor socialističnega politika Giacoma Matteottija, rasni zakoni in pridružitev Hitlerju v vojni po celem svetu so bile grozne stvari … toda preden je Mussolini začel s temi grozotami, je za Italijo naredil tudi nekaj dobrih stvari.” Nato pa je svoje besede, kot poroča spletni časopis Politico, tudi pojasnil: “Mussolini zagotovo ni bil človek demokracije, ampak nekaj stvari je bilo storjenih. Bili bi nepošteni, če bi rekli, da ni naredil ničesar. Je naredil ceste? Da. Je zgradil infrastrukturo? Da. Je zgradil športne objekte? Da. Je naredil inštitut za industrijsko obnovo? Da.” 

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani (Vir: Twitter)

Seveda so socialisti in vsi njihovi mediji takoj pograbili Tajanijeve izjave o tem, da je Mussolini naredil tudi nekaj dobrih stvari, in gladko spregledali, da je malo pred tem italijanskega diktatorja tudi pokritiziral, izpostavil njegove zločine in izjavil, da so stvari, ki jih je počel, grozljive. To, kar je izjavil glede dobrih stvari, ki naj bi jih naredil Mussolini za Italijo, ni prav nič spornega, saj gre tako kot pri vojnih zločinih tudi tukaj za dejstva. Tudi Hitler, Stalin, Tito in drugi zločinci so gradili ceste, stanovanja, tovarne in podobno, to so pač dejstva, ki se jih ne da zamolčati, kakor tudi ne, da so počenjali največje grozote v zgodovini dvajsetega stoletja.

Janša: “Na žalost nikoli ne slišimo brezpogojne obtožbe komunizma s strani socialistov”

Tajani se je na napade zoper njegove izjave odzval tudi na družabnem omrežju Twitter, kjer se je na njegov zapis odzval tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je zapisal: “Zelo jasno povedano. Na žalost nikoli ne slišimo brezpogojne obtožbe komunizma s strani socialistov. Ves čas uporabljajo dvojna merila.”

Thx. @EP_President Very clear. Unfortunately, we are never able to hear similar unconditional condemnation of communism from socialists. They use double standards all the time.

— Janez Janša (@JJansaSDS) March 13, 2019

Da gre tukaj za dvojna merila, dokazujejo situacije, ko pride do izjav o komunizmu. Kot je zapisal Janša, nikoli še ni bilo zaslediti, da bi koga, ki bi pohvalil dobre strani v komunizmu, tako napadali kot zdaj Tajanija, čeprav je komunizem pobil bistveno več ljudi kot fašizem in izstradal mnoge države po svetu, med katerimi si mnoge še vedno niso opomogle.

Poveličevanje Tita, Stalina, Marxa in podobnih je še kako pogosto tudi med politiki v samem evropskem vrhu. Danes smo že poročali o kaznih, ki vas v Nemčiji lahko doletijo, če boste poveličevali Adolfa Hitlerja, medtem ko pri nas ob poveličevanju Tita in Stalina lahko dobite kvečjemu kakšno dobro plačano službo.

M. M.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine