30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

T. i. depolitizacija RTVS se že seseda: član uprave, ki je še nedavno napovedoval kadrovsko čistko s pomočjo izštevanke, že odstopil s funkcije!

Piše: Nova24tv.si

Simon Kardum, član tričlanske uprave RTV, je odstopil. Kardum je bil nasprotnik novega programsko-produkcijskega in finančnega načrta RTV za leto 2024.

Državni portal MMC je potrdil, da je Simon Kardum odstopil z mesta člana uprave RTV. Gre za ekscentrično osebo, ki v svojem življenjepisu ni imela izkušenj z vodenjem velikih medijskih družb.

Kot smo že poročali ne dolgo nazaj, so bila v upravi RTV že dolgo prisotna nesoglasja zaradi novega programskega (PPN) in finančnega načrta. Pripravljavcem PPN-ja, torej direktorjem in odgovornim urednikom, je Kardum očital, da niso upoštevali metodoloških smernic v nekaterih oddelkih, ki jih je sprejel Svet zavoda, ki obsega tudi merljive kazalnike in primerjave 2023–24. Karduma moti preveč “informativnih programov in športa”, čeprav so odločitve o ukinitvi določenih oddaj že padle. “Ukinjajo se edine slovenske televizijske novičarske oddaje o gospodarstvu, kriminalu, znanosti, zdravju in zabavi,” med drugim tudi Panorama in Magnet, so poročale Slovenske novice.

Za PPN in finančni načrt je glasovalo 13 svetnikov, proti so bili trije. Kardum je v ločenem mnenju opozoril na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTV SLO na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu. S sprejetim PPN-jem se ni strinjal še delavski direktor Franci Pavšer. Kardum je bil za člana uprave imenovan 19. julija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine