18.1 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Svobodnjaki nad pravno državo in dva odlična strokovnjaka

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)politi

“Vlada izvaja pohod na praktično vse institucije v državi. Številni odlični posamezniki so bili postavljeni na sramotilni steber, ker je nekdo mislil, da če je zmagal, si lahko dovoli vse,” je kadrovski cunami nove vlade komentiral poslanec Anže Logar. Poslanci so namreč na današnji izredni seji na predlog vlade iz nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja.

Na seji mandatno volilne komisije v državnem zboru se je danes zgodil precedens, ki bo imel daljnosežne posledice na pravno državo in korporativno upravljanje državnih podjetij. Glasovalni stroj večine je namreč povsem v nasprotju s predpisi in celo lažnimi navedbami odpoklical dva odlična strokovnjaka iz nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Kot kaže, se svobodnjaki ne zavedajo posledic kršitev, če bosta oškodovanca iskala pravico na sodišču in zmago tudi dosegla. Kar je precej verjetno.

Koalicija trdi, da Božo Emeršič po navedbah vlade ne izpolnjuje pogoja iz zakona o SDH, po katerem član nadzornega sveta holdinga ne sme biti v poslovnem razmerju z gospodarsko družbo s kapitalsko naložbo države ali z njo povezano družbo. Leon Cizelj pa, kot je vladno utemeljitev povzela predsednica mandatno volilne komisije Janja Sluga, že v času imenovanja ni izpolnjeval pogojev zakona, ki določajo, da mora imeti član nadzornega sveta SDH najmanj 10 let ustreznih delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb in pri svojem delu dosega dobre, primerljive rezultate. Kar je seveda laž, saj je Cizelj dokazal, da več kot 10 let vodi svoje podjetje.

Svoboda se je izkazala za tiranijo večine

Odpoklicu nadzornikov so ostro nasprotovali v opozicijskih NSi in SDS. “Samo tri tedne je bilo treba počakati, da se je svoboda izkazala za nekaj čisto drugega, kot je bilo napovedano. Namesto svobode imamo sezname javnih uslužbencev za odstrel,” je opozoril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, imamo namesto strokovnega kriterija takšne odpoklice, kot smo jim priča danes. “Ljudi postaja strah za svoje službe, za to, ali bodo lahko preživeli svoje družine, svojce, sebe,” je dejal.

Anžeta Logarja iz SDS pa “izredno žalosti”, kar se dogaja v zadnjem času. Kot je ocenil, vlada izvaja pohod na praktično vse institucije v državi. “Številni odlični posamezniki so bili postavljeni na sramotilni steber, ker je nekdo mislil, da če je zmagal, si lahko dovoli vse,” je dejal.

Državni zbor je na izredni seji tudi sledil sklepom mandatno-volilne komisije in z mesta predsednice sveta Agencije za energijo razrešil Romano Jordan, namesto nje pa imenoval Franca Žlahtiča. Prav tako so za člana sveta Javne agencije za varstvo konkurence imenovali Istoka Prodana in Mirjano Rozman.

Sorodne vsebine