6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Svetovni rekord na Nova24TV in kadrovska čistka na RTVS

Piše: Dr. Metod Berlec

Ja, moram priznati, da se mi je pred meseci zdela ideja Borisa Tomašiča, voditelja oddaje Kdo vam laže in direktorja televizije Nova24TV, da bo vodil najdaljšo televizijsko pogovorno oddajo na svetu, na meji mogočega. Skoraj nekaj neverjetnega, saj je lahko že enourna televizijska pogovorna oddaja dokaj naporna in zahtevna.

A stekle so priprave, v katere je bilo vloženega veliko natančnega načrtovanja (predvsem znotraj ekipe Nova24TV), priprav in dela. Prejšnjo nedeljo se je tako najdaljša televizijska pogovorna oddaja na svetu začela z zdravnico Alenko Forte kot prvo gostjo in končala z zgodovinarjem, novinarjem in televizijskim voditeljem dr. Jožetom Možino kot zadnjim sogovorcem, ko je bil Guinnessov svetovni rekord že dosežen in presežen. Boris Tomašič je z neverjetno vztrajnostjo, požrtvovalnostjo in voljo kar 73 ur, 23 minut in 21 sekund vodil oddajo, v kateri je sodelovalo skoraj 70 gostov. S tem je podrl Guinnessov rekord za najdaljšo televizijsko pogovorno oddajo v zgodovini. Prejšnji rekord je znašal 72 ur in 18 minut. Vseskozi so bili v studiu gledalci, neodvisni opazovalci, snemalci, zunaj studia pa uredniško-novinarska ekipa, montažerji, tehniki, maskerke in seveda vsi mi, ki smo skrbeli, da je vse potekalo tako, kot je bilo treba. V skladu s pravili Guinnessovih svetovnih rekordov (ang. Guinness World Records), kar je uradno potrdila uradna predstavnica/razsodnica Guinnessovih svetovnih rekordov iz Londona, ki je Borisu slovesno podelila prestižno Guinnessovo plaketo. Znova se je pokazalo, da kjer je volja, je tudi moč. Da odloča srčnost. Izbor sogovorcev oziroma gostov pa je pokazal tudi to, da ima desnosredinski (politični) prostor neverjeten nabor ljudi, ki znajo s tehtnimi besedami opozoriti na ključne probleme v slovenski družbi. Hkrati je bila med njimi tudi cela vrsta takih, ki so bili povsem apolitični, a so se izkazali s svojim potencialom.

Medtem ko je bilo vzdušje na televiziji Nova24TV prejšnji teden polno delovnega zanosa, požrtvovalnosti in stremenja za višjim ciljem je bilo  na nacionalni televiziji popolnoma drugače. Po »osvoboditvi«, po obračunu z v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrejem Grahom Whatmoughom in v. d. direktorja TV Slovenija Urošem Urbanijo je sredi septembra pod hudimi pritiski odstopila odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik. Kot vršilka dolžnosti jo je nadomestila levičarska aktivistka Polona Fijavž, ki je odstavila celo paleto urednikov in voditeljev; od Igorja Pirkoviča, Martina Nahtigala, Jake Elikana, Luke Svetine, Nejca Krevsa do Valentine Plaskan. Slednja se je prejšnji torek zaradi mobinga znašla celo na ljubljanski urgenci (nanjo naj bi bila vpila vodilna levičarska sindikalistka na RTVS  Helena Milinković). Pri tem se je izkazalo, da je v. d. direktorja TV Slovenija Andraž Pöschl Fijavževo na to mesto imenoval nezakonito. Kot smo pred dnevi opozorili v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), je to storil, ne da bi pred tem pridobil mnenje uredništva, ki ga zahteva zakon. »Nezakonitost je nato reševal tako, da so v uredništvu pozneje izpeljali izrekanje programskih delavcev o Fijavževi, a tudi potem potrebnega večinskega soglasja zaposlenih ni bilo. 21. b člen Zakona o RTVS namreč določa, da morajo direktorji za imenovanje odgovornih urednikov pridobiti pozitivno mnenje večine programskih delavcev v uredništvu, za katerega je kandidat predlagan. Če pozitivnega mnenja direktor ne dobi, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje tudi svojega kandidata za odgovornega urednika. Pravico izrekanja o primernosti Fijavževe je imelo 134 programskih delavcev v informativnem programu 1. programa TVS. Glasovalo je 60 upravičencev, od katerih jih je Fijavževo podprlo 59. Slednje pa ne predstavlja potrebne večine (68 zaposlenih) programskih delavcev v uredništvu, ki jo zahteva zakon.«

Skratka, po protiustavni uveljavitvi novele zakona o RTVS si nezakonitosti kar sledijo. Vse z namenom, da vladajoča leva koalicija  dokončno partijsko prevzame Radiotelevizijo Slovenija. Hkrati nova uprava pod vodstvom Zvezdana Martiča pravi, da je finančno stanje na RTVS alarmantno. Morda tudi zato, da bi prikrila lastno nesposobnost ter pod krinko racionalizacije in stabilizacije tega javnega zavoda na cesto vrgla desnosredinske kadre, ki ji niso po volji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine