3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Sveta maša v ljubljanski stolnici ob koncu oboroženih spopadov in zmagi v vojni za Slovenijo

Piše: L. B.

Včeraj je potekala sveta maša v cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ob koncu oboroženih spopadov in zmagi v vojni za Slovenijo, katere se je udeležil predsednik vlade Janez Janša.

Mašo je daroval apostolski nuncij msgr. Jean Marie Speich, pridigal pa je ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Nagovor si lahko preberete TUKAJ.

msgr. Jean Marie Speich (foto: KPV)

Po maši je sledila položitev venca v spomin umrlih, ki so se borili za ideje samostojne Slovenije. Pri položitvi venca so sodelovali predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter podpredsedniki združenja.

Sveta maša v ljubljanski stolnici ob koncu oboroženih spopadov in zmagi v vojni za Slovenijo. (foto: KPV)

Nato je imel govor predsednik vlade Janez Janša, ki je govoril o pomenu dogodkov, ki so se zgodili pred 30 leti. Spomnil je na pogajanja na Brionih, 7. julija 1991, ko so Slovenijo prvič prepoznali kot samostojno državo in ne kot del Jugoslavije. Takrat so dosegli tudi konec oboroženih spopadov. »To, da je bila Slovenija prepoznana kot mednarodni subjekt, je omogočilo, da smo svet prepričali, da povratka nazaj ni več. 18. julija 1991 je to spoznal tudi Beograd. Sprejet je bil sklep, da se JLA umakne iz Slovenije,« je dejal predsednik vlade. Ljudje so se zavedali, da smo samostojnost in svobodo plačali tudi z življenji, je dodal Janez Janša. »V Sloveniji je bilo relativno malo žrtev, zato moramo biti toliko bolj hvaležni tistim, ki so darovali življenja za domovino.«

nadškof msgr. Stanislav Zore (foto: KPV)

Zadnje novice

Sorodne vsebine