9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Svet DeSUS-a podprl pridružitev h KUL, kaj bo to pomenilo za njeno poslansko skupino?

Avtor: Sara Rančigaj (Nova24tv.si)

Svet stranke DeSUS je na dopisni seji podprl predlog izvršnega odbora, da se stranka tudi uradno pridruži združenju v opoziciji – KUL. Svet stranke je svet stranke na predlog izvršnega odbora podprl tudi vložitev nezaupnice in podporo njihovih poslancev le-tej, kljub temu, da je Erjavec v torek umaknil svojo kandidaturo. Medtem ko med poslanci DeSUS-a velja velika razdvojenost, pa so v svetu stranke bolj kot ne enotni. Delovanje znotraj stranke DeSUS je tako zelo neenotno, kljub temu, da bi lahko ravno to popeljalo stranko na naslednjih volitvah v propad, Erjavec pa bi rad sestavil vlado, kljub temu, da zanjo nima podpore.

Karl Erjavec je s ponovnim nastopom kot predsednik stranke po besedah Roberta Polnarja zagotovil, da koalicije z Janezom Janšo ne bodo zapustili. Kot kaže si je Erjavec kasneje premislil, podobnega mnenja pa so bili tudi v izvršnem odboru stranke DeSUS, kjer so podprli, da stranka zapusti koalicijo. Nastala situacija pa je vplivala na delo poslancev in med njimi povzroča vse večjo razdvojenost.

 

 

Izvršni odbor stranke je tako izglasoval, da Polnarja izključijo iz stranke, saj je bil edini, ki se jim je upal dejansko upreti in si je kot ciljno nalogo zadal dobro Slovenije, kljub vsej deskriditaciji, ki jo je bil deležen. Polnar uradno ostaja poslanec poslanske skupine DeSUS, kljub temu, da so ga izločili iz stranke, sam pa bo deloval po svoji vesti.

Robert Polnar (foto: STA)

Erjavcu se je kasneje uprl še eden izmed njegovih poslancev, Branko Simonovič, saj se ni želel podpisati pod dokument nezaupnice. Simonovič je menil, da omenjena nezaupnica meče slabo luč na stranko samo, saj je bil ravno član njihove stranke minister za zdravje v tem času – Tomaž Gantar. Kljub vsej sagi, pa so poslanci v vsakem primeru podprli vse ukrepe, ki jih je predlagala vlada za blaženje posledic epidemije.

Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

Erjavec je v petek vseeno podal podpise za vložitev konstruktivne nezaupnice, podprli pa so ga tako samo trije od petih poslancev znotraj njegove poslanske skupine. S svojimi poslanci naj bi imel največ težav, saj naj bi z njimi sestankoval tudi po več ur. Erjavec je predlog v torek umaknil, saj se je znotraj poslanskih vrst razširil koronavirus in poslanci ne bi mogli biti prisotni na tajnem glasovanju. Za morebitni nov predlog konstruktivne nezaupnice bo moral Erjavec ponovno zbirati tudi podpise poslancev. Medtem pa je predsednik državnega zbora Igor Zorčič napovedal, da že iščejo rešitve, s katero bi lahko omogočili tajno glasovanje zunaj sedeža državnega zbora, česar pa poslovnik DZ zaenkrat ne omogoča. Erjavec pravi, da ne bodo čakali na spremembe poslovnika, a bodo predlog vložili takoj, ko bodo na seji lahko sodelovali vsi poslanci.

Foto: STA

V torek je na predlog izvršnega odbora, svet stranke DeSUS na dopisni seji podprl predlog, da se stranka DeSUS pridruži KUL-u. Strategija stranke DeSUS tako ni popolnoma jasna, saj bi Erjavec rad vodil vlado, za podporo pa nima niti dovolj glasov. Prav tako pa se tudi ne ve, kaj pomeni pridružitev KUL za poslansko skupino DeSUS. Po vsej verjetnosti bodo poslanci še naprej glasovali po svoji vesti in podprli predloge vlade, predvsem pa bo težko pričakovati sodelovanje Polnarja z ostalimi.

Nenavadno delovanje Erjavca – nima dovolj glasov, a bi vodil vlado?
Medtem ko kandidat za mandatarja ni prejel niti podpore javnosti, kot kaže pa bo prav tako težko prejel podporo s strani poslancev, je umaknil predlog za mandatarstvo. V stranki pa so si sicer bolj kot ne enotni. Sklep o pridružitvi stranke h KUL-u je podprlo 37 članov sveta stranke, medtem ko sta bila le dva proti. V podporo o vložitvi nezaupnice je glasovalo 38 članov sveta, kjer sta bila prav tako dva proti. Kot kaže vodstvo stranke podpira pridružitev opoziciji, kljub vsemu kar so kot člani koalicije naredili v dobro prebivalstva. Podporniki stranke in volivci vsekakor pozorno spremljajo dogajanje v stranki, javnomnenjske ankete pa bodo pokazale, ali je stranka ravnala prav, ali bo to dokončen pokop stranke, po odhodu Aleksandre Pivec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine