10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Šved Lars Nyberg je Cerarju nastavil ogledalo! Slovenija zaradi peščice tajkunov plačuje visoko ceno za zgrešene bančne poteze v preteklosti!

Ena prvih nalog Mira Cerarja in zdajšnje koalicije v sestavi SMC, SD in DeSUS po prevzemu oblasti je bila zrušiti vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Tako imenovano slabo banko so vodili tujci, vlada je nato že marca 2015 najprej odslovila Carl-Johanna Lindgrena in Arneja Berggrena. Ker pa očitno to ni bilo dovolj, so odstranili še Šveda dr. Larsa Nyberga in Torbjörna Manssona. Za slednja so iskali razlog in ga zelo priročno našli v domnevno visokih plačah vodilnih v DUTB. Izvedli so pravi medijski udar, četudi so bile plače takratnih vodilnih pred tem javno že večkrat razkrite. Kmalu se je izkazalo, da je šlo za zelo prozoren manever stricev iz ozadja, ki so mu v koaliciji sledili, plače pa so bile zgolj zavesa za prikritje pravih težav. Med drugim so želeli prikriti tudi dogajanja v Novi Ljubljanski banki. Pomemben razlog pa je bil v tem, da se tujci v DUTB niso uklonili pritiskom večjih poslovno lobističnih skupin, katerih namen je bil po čim nižji ceni pridobiti premoženje oziroma podjetja DUTB, največkrat tista, ki so jih pred prenosom na DUTB že imeli v lasti. Zato je bilo treba tujce izgnati tako iz DUTB kot posledično iz Slovenije.

Lars Nyberg je nato 12. oktobra 2015, že po razrešitvi, napisal daljše pismo, ki ga je poslal Cerarju, finančnemu ministru Dušanu Mramorju, guvernerju Boštjanu Jazbecu in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, poleg tega pa še Evropski komisiji, Evropski centralni banki, Mednarodnemu denarnemu skladu in Evropski banki za obnovo in razvoj. Uvodoma je spomnil, da je bil boj proti korupciji najpomembnejše sporočilo Mira Cerarja na volitvah leta 2014, vendar pa praksa kaže, da se v Sloveniji dogaja nekaj drugega, povsem neevropskega. Med drugim je izpostavil tudi primer izredno zadolženega gorenjskega podjetja Sava Turizem, ki ga je t. i. slaba banka skušala prodati. Opozoril je, da se iz Save Turizma napajajo številni paradržavni lobiji. Po podatkih, ki jih je pridobil, pa je bil prav to razlog močne in brutalne medijsko-lobistične akcije, zaradi katere je vlada Mira Cerarja na hitro odpoklicala vodstvo DUTB. Nyberg je Cerarja vprašal, ali je to res smer, v kateri si želi voditi Slovenijo, pa tudi, ali je bil v svoji kampanji sploh iskren, ko je govoril o pregonu korupcije v Sloveniji. Opozoril je, da Slovenija zaradi peščice tajkunov, ki so v središču vsega, plačuje visoko ceno za zgrešene bančne poteze v preteklosti.

Tri leta po začetku izvajanja kadrovskega masakra v DUTB se navedbe Larsa Nyberga zgolj potrjujejo. Koalicija je v DUTB pripeljala svoje kadre, Cerar je za vodilnega v DUTB namestil svojega osebnega prijatelja in zaupnika Miho Juharta, za vodilno pa italijansko državljanko Lidio Glavina, ki se je kalila v Saftiju.

Pismo dr. Larsa Nyberga predsedniku vlade Miru Cerarju si lahko spodaj preberete v izvirniku v angleščini.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine