7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Sv. maša v Parku spomina in opomina v Kamniški Bistrici

 

 

Piše: I. P., C. R.

 

Park spomina in opomina Kamniška Bistrica z leti postaja vedno bolj obiskan, tja se vračajo številni, ki še vedno iščejo svoje domače, pobite na enem od mnogih morišč širom Slovenije. Kamničani pa se vsako leto 31. oktobra zberejo ob oltarju skromne kapelice, zgrajene na območju enega največjih morišč v kamniški občini.

Tudi letos je potekalo slovesno somaševanje duhovnikov kamniške dekanije, ki jo je vodil akademik dr. Janez Juhant. Prav za to priložnost je pripravil nagovor, ki ga objavljajo na spletni strani društva Demos na Kamniškem. Tam so objavili tudi Litanije slovenskih mučencev, ki jih je po končani maši vodil mekinjski župnik mag. Pavel Pibernik.

(foto: M. S., Društvo Demos na Kamniškem)

Zbrane je pozdravil tudi Jože Berlec, predsednik društva Demos na Kamniškem, ki je opozoril na družbeno klimo, v kateri številni ostajajo gluhi za resnico. Pomen zbiranja in molitve na prostorih groze je s svojo prisotnostjo poudaril kamniški župan Matej Slapar, ki je položil tudi venec pred oltar kapelice. Slovesnosti pa se je udeležil tudi predsednik osamosvijtvene vlade g. Lojze Peterle, ki je prav tako spregovoril zbranim pred kapelico.

(foto: M. S., Društvo Demos na Kamniškem)

Igor Podbrežnik je pripravil objavo Juhantovega nagovora, ki ga je opremil s fotografijami iz arhiva društvene spletne strani:

Janez Juhant: Slovenski mučenci budijo vest zatiralcem in dajejo upanje zatiranim

“V teh dneh, ko se spominjamo naših dragih rajnih, je nujno obuditi spomin tudi na žrtve revolucije. Za ustrezen pristop, sočutje z žrtvami, za katere molimo in se spominjamo njihove življenjske kalvarije, je nujen nepristranski vpogled v razmere.

Albert Svetina Erno, ki je vodil izkop žrtev iz Brezarjevega brezna in njihov pokop tukaj,  je v zapisu o teh strahotah nedvoumen: Matija Maček je dal natančno navodilo, da morajo taboriščnikom, ki so bili določeni za pomor tu v Šentvidu in drugod, pobrati vse, kar imajo vrednega. Tako so udbovci prinašali na Mačkov sedež v Slavijo, ure, zlatnino, denar in druge dragocenosti. Prostodušna Mačkova izjava Lojzetu Udetu, v katerem ga Ude sprašuje, zakaj ni povedal o grozodejstvih v Sovjetski zvezi, čeprav je zanje vedel, pove vse. Maček odgovarja, da če bi o tem govoril, mu ne bi sledili in komunisti ne bi mogli prevzeti oblasti v Sloveniji. Le z lažjo so si osvojili oblast in se polastili premoženja za ceno toliko dragocenih življenj. Laž in (zdaj mehki) terorizem pa se v preoblekah ponavljata do danes.”

Nadaljevanje lahko preberete TUKAJ. Pa tudi besedilo litanij slovenskih mučencem, ki so se jim ob slovesnosti v molitvi priporočili.

(foto: M. S., Društvo Demos na Kamniškem)
(foto: M. S., Društvo Demos na Kamniškem)

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine