15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Suverena novinarska drža Vide Petrovčič je motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov

 

Piše: L. K. F.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je sinoči za prepoznavne medijske dosežke in delo podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2022. Prejemnica priznanja za življenjsko delo je televizijska voditeljica Vida Petrovčič – “za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora”. Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Vida Petrovčič “vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje“. Ob tem so dodali, da je “njena suverena novinarska drža motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov“. Ne glede na pritiske ostaja pokončna in polna humorja.

 

Dolgoletna novinarka RTV Slovenija (začela je še v času, ko se je ta imenovala RTV Ljubljana), je poročala o aferi JBTZ in osamosvojitveni vojni, po neodvisnosti pa se posvetila področju financ in gospodarstva. “Vodila je odmevnejše oddaje: Tednik, Žarišče, Omizje, Utrip, Tarča: o ‘udbomafiji’, divji privatizaciji, 57. številki Nove revije, domnevnih zlorabah v organizaciji Unicef, Depali vasi, o ‘gladovalcih’ v Cankarjevem domu, o prodaji bank, o splavu … Zaradi svojega poročanja je bila večkrat suspendirana oziroma potisnjena na stranski tir,” je zapisala komisija in dodala, da si Televizijo Slovenija v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič.

Petrovčičeva je priznanja zelo vesela, “ker se že vse življenje trudim za novinarstvo in za javnost”. Ob primerjavi dela skozi leta je izpostavila razvoj tehnologije in hitenje, ki je prisotno v današnjem času. Spomnila pa je tudi, da ima danes že skoraj vsakdo dostop do javnosti, zato bo moralo najti novinarstvo znova neko “nišo”, svoj smisel. Na vprašanje o pritiskih pa je dejala: “Novinar mora imeti samozavest. Če verjameš vase in veš, da delaš prav, je vse enostavno.”

Vida Petrovčič je bila rojena leta 1957 v Ljubljani. Po maturi na ljubljanski bežigrajski gimnaziji je diplomirala iz filozofije in sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (1981). Novinarstvu se je zapisala takoj po diplomi. Najprej kot novinarka lokalnega ljubljanskega časnika, nato kot urednica in novinarka časopisa Slovenijales. Leta 1988 je prišla na RTV Slovenija, ki se je takrat imenovala še RTV Ljubljana, in začela delo novinarke, komentatorke, urednice in voditeljice televizijskih oddaj.

Leta 1992 je dobila štipendijo fundacije IREX in se v ZDA izpopolnjevala v novinarstvu. Posvečala se je monetarni samostojnosti in raziskovala stranpoti privatizacije in demokratizacije Slovenije. Zaradi afere HIT VIS o delovanju domačih in tujih tajnih služb v igralništvu, spremljanja družb Safti in Proteus Finanz jo je doletela tožba. Zaradi oddaje Dosje o Adriji Airways (AA) pa je s strani nekdanjega generalnega direktorja AA Janeza Kocjančiča dobila ovadbo zaradi domnevnega objavljanja tajnih poslovnih podatkov. Ustvarila je še mnoge druge Dosjeje, med temi Iskra in Litostroj.

Leta 1994 je prejela Terseglavovo priznanje za pošteno in pokončno novinarsko držo. Dobila je tudi štiri TV gonge popularnosti: treh s strani publike za sezone 2001/2002, 2002/2003 ter 2004/2005 ter enega strokovnega gonga popularnosti za sezono 2004/2005, ki jih podeljuje Vikend, tedenska priloga Dela in Slovenskih novic.

Gospodarske, javnofinančne in davčne teme je odpirala v oddajah Omizje, Pod žarometom, Bobu bob, Točka preloma. Spremljala je delo parlamenta s poročanjem in komentiranjem neposrednih prenosov sej, vodila omizja in intervjuje. Komentirala je več državnih proslav. Ustvarila je urejala pogovorno oddajo Moje mnenje, vodila oddaje Arena in Intervju ter mnoga odmevnejša referendumska soočenja. V informativnem programu Televizije Slovenija bi težko našli oddajo in žanr, ki se ga ne bi suvereno lotila.

Poleg novinarstva se ukvarja še z mnogimi drugimi stvarmi. Je avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu »coachingu« in svoje znanje in izkušnje tako prenaša naprej. S pokojnim soprogom sta vzgojila dva sinova.

Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič. Za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora ji Združenje novinarjev in publicistov podeljuje svoje najvišje priznanje, to je Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo.

Petrovčičeva se je zahvalila za priznanje in hkrati zagotovila, da se bori naprej, dejala pa tudi, da je za demokracijo sploh ne skrbi, saj na prireditvi vidi cvet mladih novinarjev, ki zares delajo za javnost – in vesela je, da se ta krog širi.

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine