-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

“Strokovnjaki” iz Fakultete za družbene vede nam bodo krojili migrantsko politiko

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Diplomirana novinarka in doktorica sociologije je predavateljica, docentka sociologije in raziskovalka na Fakulteti za družbene vede, v Centru za prostorsko sociologijo. Ukvarja se z vprašanji migracij in begunstva, družbenimi manjšinami in neenakostjo, globalizacijo ter družbenimi gibanji in upori,” lahko preberemo o Simoni Zavratnik, ki po novem sedi v kabinetu notranje ministrice Tatjane Bobnar – kjer je očitno zadolžena predvsem za migracije. Njeno prepričanje je seveda povsem v skladu s podiranjem ograje na južni meji, kar bo število nezakonitih prehodov državne meje – a po besedah ministrstva je to pričakovano. Če ne celo zaželeno?

Pred dnevi je v izjavi za javnost dr. Simona Zavratnik iz Kabineta notranje ministrice Tatjane Bobnar med drugim povedala, da (ilegalnih) migracij ne dojemajo kot grožnje – ne kot kulturne, ne kot varnostne in ne kot ekonomske. “Migracije so bile in so pomemben dejavnik sodobnih institucionalnih družb in v tem smislu jih moramo tudi obravnavati. Celovita migracijska politika, ki smo jo zastavili na ministrstvu, pomeni, da ne bo nihče izključen. Obravnavali bomo vse oblike migrantov, torej nikogar ne bomo klasificirali na manj ali bolj podobne nam. Temeljni garant sodobnih migracijskih politik je spoštovanje človekovih pravic in k temu izhodišču smo v Ministrstvu za notranje zadeve zavezani,” je izjavo zaključila Zavratnikova.

Zavratnikova je sicer sodelavka Mirovnega inštituta z Metelkove, pa tudi znanstvena sodelavka na FDV-jevi katedri za analitsko sociologijo. Ni torej ravno oseba, ki bi imela potrebne kompetence za ocenjevanje varnostnih vprašanj, niti to ni v njenem interesu, saj se zavzema predvsem za solidarno in vključujočo družbo. Kar se v teoriji seveda povsem lepo sliši, žal pa je v praksi nekoliko drugače. “Podiranje ograje na meji in de facto udejanjanje “nezavezujoče” marakeške deklaracije bo seveda imelo opazne negativne posledice za varnost ljudi v Sloveniji. Mislim, da se pri sprejemanju takih odločitev ne sme zanemariti dobrobit prebivalcev Republike Slovenije,” je opozoril dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, ki ima na tem področju zagotovo nekoliko več izkušenj kot predavateljica na FDV-ju, ki se je čez noč znašla v kabinetu notranje ministrice. Kar seveda ni naključje.

Članica kabineta na ministrstvu za notranje zadeve Simona Zavratnik je leta 2014 sodelovala na prireditvi “Nesimo jih vun” skupine Svoboda vstajnikom. (Foto: STA)

Vstajnica, ki vodi migracijsko politiko

Politični aktivizem Zavratnikove je bilo opaziti že tudi pred volitvami – bila je na primer podpisnica poziva na volitve, ki naj bi v državo vrnile demokracijo. “Prav vsak glas šteje, da zaustavimo nestrpno in zaničevalno javno govorico, prezir, sovraštvo, laži, diskvalifikacije in politikantsko prikrojevanje zgodovine vse bolj razklanega naroda; da razkrijemo prozorno in ceneno politično navijaštvo, da ustavimo iz tujine kupljena strankarska javna trobila in da razklenemo okove, v katere je Janševa partija vklenila tudi javno RTV,” so med drugim zapisali in pojasnili, da vidijo največjo moč za rešitev demokracije v tem, da se prispeva glasove zavezništvu strank demokratične opozicije: SD, LMŠ, SAB, Levici in Gibanju Svoboda.

Poročali smo že, da je bilo v obdobju od 1. januarja do 31. julija 2022 obravnavanih 8212 nezakonitih prehodov državne meje (lani 4495). Število se je torej povečalo za 82,7 odstotka glede na enako obdobje lani. “Ministrica Bobnarjeva, prisegli ste ustavi in pravnemu redu Slovenije. Vaša naloga je zagotavljanje varnosti in preprečevanje in pregon nezakonitosti. Vaše PR prikazovanje lažne realnosti, olajševanje nezakonitosti in povzročanje nevarnosti je zato očitno protiustavno ravnanje. Odstopite,” je pozval poslanec mag. Branko Grims, ki zdaleč ni edini tega mnenja, da aktualna politika načrtno povečuje dotok ilegalnih migrantov in uničuje Slovenijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine