20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Strokovnjak za varnostna vprašanja ob ugrabitvi 79-letnika: “Če hočemo imeti na meji večjo varnost, moramo imeti na meji več policistov in vojakov in moramo spraviti na mejo boljša tehnična sredstva, da jo bomo lahko nadzorovali po celi dolžini!”

V sredo so trije migranti, en Maročan in dva Alžirca, ugrabili 80-letnega Mirka Moravca iz Bele krajine ter ukradli njegov avto. Izpustili so ga šele pri Sežani in se nato odpeljali proti Italiji, kjer jih je prijela italijanska policija. Dogodek je pretresel slovensko javnost, za komentar o dejanskem stanju v zvezi z incidentom in migrantsko krizo pa smo prosili obramboslovca in nekdanjega direktorja obrambno-varnostne službe obrambnega ministrstva Boštjana Perneta in člana odbora za notranje zadeve in odbora za obrambo, poslanca SDS Branka Grimsa. 

 

“Zgodba, ki se je odvila včeraj in ki smo ji priča od novega leta dalje, kaže, kako zelo so se motili tisti, ki so mislili, da je tema z ilegalnimi migranti končana in da so te stvari rešene in urejene. Seveda niso. Za Slovenijo so se šele začele,” je dejal poslanec SDS Branko Grims na tiskovni konferenci o pozivu SDS k ukrepanju v zvezi z varnostno situacijo in ugrabitvijo na južni meji.

“Ilegalne migracije so že nekaj časa problem,” je za Nova24TV povedal strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne in izpostavil, da je s pomladno otoplitvijo pričakovati tudi stopnjevanje števila prihajajočih migrantov.

Povečanje števila migrantov v primerjavi z lanskim letom
“Številke kažejo na kar velik porast ilegalnih migracij. Teh je bilo lansko leto v tem času okrog 600, zdaj jih je že 1.600, tako da gre za nek trend v naraščanju,” kar pa niti ne preseneča, glede na to, da se je Bosna in Hercegovina spremenila v svojevrstno zbirno točko migrantov. “V 90 odstotkih primerov ne gre za begunce, temveč ekonomske migrante.”

Je pa Perne poudaril, da je ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca zgolj nadgradnja poročil o migrantih, ki so vlamljali v vikende. “Ob vseh ostalih dogodkih je slej ko prej moralo priti do nekega kaznivega dejanja, do nekega incidenta, kakor so prisotni vsepovsod drugod na ilegalni migrantski poti.”

Perne je povedal, da lahko le ugiba o motivih za tako dejanje, je pa zato opozoril, da se moramo zavedati, da ti ilegalni migranti iz držav, kot so Alžirija, Maroko, Pakistan, Afganistan in druge, za pot na Zahod zapravijo velike količine denarja. Tihotapci to s pridom izkoriščajo. A kar pogosto pozabljamo – ko so ti ilegalni migranti enkrat na pol poti, ne vidijo več poti nazaj, saj bi to pomenilo, da so stran vrgli ves denar.

Vprašamo se lahko, ali je torej zgolj obup tisti, ki jih žene h kriminalu? Treba se je zavedati, da je določeno število migrantov, kot pravi Perne, zasvojenih s prepovedanimi drogami, nekateri so tudi sami vpleteni v trgovino z mamili. “Pri takem številu ilegalnih migrantov ne smemo biti presenečeni, da pride tudi do težjih kaznivih dejanj.”

“Ne vem, če se zavedamo, kakšno srečo je imel ta gospod, da se mu nič ni zgodilo,” je opozoril Grims in dodal, da je z ugrabitvijo Moravca postalo jasno, da postajajo ilegalni migranti vse bolj agresivni.

Treba je zagotoviti varnost
“Stvari se zaostrujejo. V celotni Zahodni Evropi ilegalni migranti niso več tako dobrodošli, kot so bili prej, po drugi strani padec ISIS-a in propad islamskega kalifata pomeni, da prihajajo v Evropo tisti, ki so se tam borili,” je povedal Grims in dodal, da če bi politika že pred časom ravnala drugače, potem se ne bi zgodili leti 2015 in 2016, ko smo imeli “Cerar ekspres” z migranti, in se ne bi dogajale kvote.

Perne je poudaril, da neljubi dogodek kaže, da je treba poskrbeti za višjo stopnjo varnosti na meji. To se lahko po njegovem mnenju stori s tehničnimi sredstvi ali pa z bolj sofisticiranim nadzorom. “Zagotavljati varnost meje je dokaj enostavno reči,” je povedal Perne, ki je izpostavil, da lahko poskrbimo za zavarovanje meje z ograjo in uporabo brezpilotnih letal, katerih raba pa je na Slovenskem trenutno zadržana zaradi presoje na ustavnem sodišču zahvaljujoč informacijski pooblaščenki. Ravno tako svojevrsten problem predstavlja zgolj en helikopter, za katerega pa ni znano, ali je tudi dejansko v voznem stanju. Bil naj bi namreč v popravilu.

Slovenija je pri uporabi vseh teh sredstev za varovanje meje po Pernetovem mnenju dokaj šibka. “Varnost ni od Boga dana, varnost je treba plačati,” je povedal Perne. “In če hočemo imeti na meji večjo varnost, moramo imeti na meji več policistov in vojakov in moramo spraviti na mejo boljša tehnična sredstva, da bomo lahko mejo nadzorovali po celi dolžini.”

“Verjamem, da policija dela po najboljših močeh, ampak dela po navodilih vlade in zato je vlada odgovorna za stanje, ki smo mu priča,” je poudaril Grims, ki je spomnil, da je policija na novinarski konferenci izpostavljala predvsem samozaščito državljanov.

Absolutna varnost je nemogoča, a zato je treba poskrbeti za najvišjo možno stopnjo varnosti s strani države. Pernetu se zdijo pozivi navadnih državljanov k samozaščiti alarmantni. Meni namreč, da bi morala družba kot celota pritisniti na državo in od nje zahtevati varnost na celotnem ozemlju. “Z organizacijo nekih ilegalnih obrambnih enot ne bomo nikamor prišli,” je povedal Perne.

Organiziranje protestov za varnost
Ljudje so namreč prestrašeni. Politiki na oblasti pa, namesto da bi se s problemom soočili in pomirili strahove, le-te ignorirajo. S tem namenom je Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini za soboto, 11. maja, ob 17. uri že sklicala protest za varovano mejo in varnost občanov, ki se bo odvijal na parkirišču pred gradom v Črnomlju.

Grims je ob tem spomnil, da so v SDS nasprotovali pristopu k marakeški deklaraciji, vendar pa je vlada k deklaraciji pristopila in s tem poslala jasno sporočilo ilegalnim migrantom. “To z ilegalnimi migranti je na ozemlju Republike Slovenije postala sedaj industrija. Nevladniki, PIC konkretno, se hvalijo, da hodijo v Bosno in spodbujajo ilegalne migrante, naj pridejo preko meje Republike Slovenije, in jim dajejo navodila, kako naj se obnašajo, ko enkrat prestopijo mejo.”

“Ljudje se morajo počutiti varne,” je povedal Perne. “Če to pomeni dati več vojakov na meje, moramo dati več vojakov na meje.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine