13.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Strokovnjak za mednarodno pravo zgrožen nad Pahorjevo izjavo o zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino

Piše: Peter Truden

“Kaj govori Pahor? Ni PRAVNE podlage za no-fly zone? Gre za zračni prostor nad samostojno in suvereno državo članico OZN! Ukrajina sama  ali s pomočjo tistih držav, ki ji želijo pomagati na njeno zaprosilo, sama upravlja s svojim zračnim prostorom. Pravna blamaža v vsem sijaju!” je na twitterju zapisal dr. Miha Pogačnik, profesor mednarodnega prava.

Za kaj gre? Včeraj je namreč na forumu v turški Antalyi predsednik RS Borut Pahor dejal, da ni pravne podlage za zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino. Ta izjava je šokantna, pravi dr. Pogačnik. Pahor s tem trdi, da ni pravnih podlag za vzpostavitev no-fly režima nad Ukrajino. Edini, ki ima pravni naslov za določanje režima letov  v zračnem prostoru Ukrajine, je po mednarodnem pravu prav Ukrajina – sama, oziroma, če ne more, z eno ali več  prijateljskih držav, ki jih zaprosi, da pomagajo vzpostaviti režim v njenem zračnem prostoru. “Skratka, nad ukrajinskim zračnim prostorom ima kot suverena , samostojna in neodvisna država, članica OZN pravni titulus dokler obstaja, zgolj Ukrajina. Drugo so seveda politično varnostni razmisleki,” pravi Pogačnik.

Po njegovem mnenju gre tu za osnove mednarodnega prava. Ozemlje držav sestavlja njeno kopno ozemlje, teritorialno morje in zračni prostor nad njima. Očitno pa se Pahor o tem ni posvetoval s svojim svetovalcem dr. Ernestom Petričem, meni Pogačnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine