12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Stranka SD pod taktirko Tanje Fajon postala tako močno izključevalna, da bi se znebila tudi predsednika Pahorja – tistega, ki je Fajonovi omogočil politično kariero!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Agencija Ninamedia je nedavno izmerila podporo morebitni “rdeče-črni koaliciji” in se med drugim ukvarjala z vprašanjem, ali naj se stranka SD odpove predsedniku republike in poveljniku oboroženih sil Borutu Pahorju. V stranki SD skladno z njeno vse bolj agresivno in radikalno politiko obstajajo močne silnice, da se znebijo Pahorja, ki je stranko soustvarjal skoraj 30 let in je edini, ki je pripeljal Socialne demokrate do zmage na parlamentarnih volitvah leta 2008. Vse od Pahorjevega umika iz strankarske politike, ko je članstvo v SD zamrznil zaradi opravljanja predsedniške funkcije, se stranka SD opazno radikalizira. Spomnimo, da je ravno Pahor omogočil nekdanji bruseljski dopisnici RTV Tanji Fajon vstop v politiko in okoli 15 tisoč evrov mesečne plače, ki jo prejema kot evropska poslanka.

“Dokler bom jaz vodila stranko SD, koalicije z Janševo stranko SDS ne bo. S svojim načinom delovanja in svojo agendo predstavlja SDS nasprotje vsemu, v kar verjamem in kar naša stranka in njeni ljudje smo,” je v četrtek izpostavila predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki sicer rada poudarja prepričanje, kako naj bi bila stranka SD povezovalna.

Ker pa v SD njihova povezovalna narava, kar seva navzven, ne čudi, da so Fajonovo podprli njeni somišljeniki in borci. Pred njo je podoben zapis objavil nekdanji tajnik ter glavni kadrovik stranke SD Uroš Jauševec, ki je zapisal: “Dokler bom član SD, koalicije s SDS NE BO!”. Poslanec SD Matjaž Nemec je po zgledu predsednice stranke spisal: “Dokler bom jaz član stranke SD, koalicije z Janševo stranko SDS ne bo. S svojim načinom delovanja in svojo agendo predstavlja SDS nasprotje vsemu, v kar verjamem in kar naša stranka in njeni ljudje smo.” Zapis Nemca sta med drugim retvitala nekdanji poslanec SD Jan Škoberne in predsednik podmladka stranke SD Luka Goršek.

 

Pahor je zanje preveč povezovalen
Omenjeno le dodatno dokazuje, da resnične volje po sodelovanju seveda ni. Gre zgolj za floskule, ki jih v stranki SD ponavljajo prek sredstev množičnega obveščanja, da bi izpadli, kot da se nad njimi lesketa svetniški sij. Ko se stranki SD poda roko sodelovanja, to odklonijo, saj oni ne želijo sodelovati s temi, ki nimajo volje po sodelovanju. Izključevalna narava, ki še posebej seva navzven, odkar Fajonova vodi stranko, je bila vidna tudi v času, ko se je Slovenija spopadla z epidemijo novega koronavirusa. Niso želeli namreč sodelovati s koalicijo pri sprejemanju ukrepov, ki so namenjeni v korist državljank in državljanov. Če bi državljani pričakovali, da bodo vsaj odgovorili na poziv predsednika republike k udeležbi na posvetu o epidemiji, ki je bil nekdaj celo predsednik njihove stranke, se je uštel.

Predsednik republike Borut Pahor in evropska poslanka Tanja Fajon (foto: STA)

Predsednik republike, ki je neposredno izvoljen, se pač zaveda, da je predsednik vseh državljank in državljanov ne glede na politično prepričanje, starost, spol, gmotno stanje, spolno usmerjenost ali katerokoli drugo okoliščino. Za razliko od njih se zaveda, da le sodelovanje lahko predstavlja ključ do uspeha. Ker se ne gre predsedovanja po zgledu Danila Türka, se jim seveda ne zdi sprejemljiv. Na to dejstvo je med drugim opozoril premier Janez Janša, ko se je odzval na izključevalno naravo Fajonove. “In ne samo to. Tudi bivšega predsednika stranke SD Boruta Pahorja bi radi izključili iz stranke. Umeščanje levo od stranke Levica, še bolj skrajno od skrajnosti,” je poudaril.

“Na Japonskem se pričenjajo Olimpijske igre, v Sloveniji pa klasično predvolilno tekmovanje ljudi in strank brez vizij in programov v izključevanju. Sicer pa: olika in zdrava pamet narekujeta, da preden zavrneš koalicijo z nekom – te mora ta vanjo povabiti,” je Janša dodal v poduk Fajonovi. V stranki SD med drugim poudarjajo: “Verjamemo v enakost, solidarnost, svobodo, pravičnost, mir in sodelovanje.” Eno je teorija, drugo praksa, zato nedavni odziv, poln izključevanja, niti ne čudi. Socialni demokrati pred sabo vidijo le volitve in vlagajo vse napore v to, da vzbudijo čim več pozornosti levega političnega pola. Zavedajo se namreč, da je konkurenca na polju KUL velika. Imajo le isti volilni bazen. Očitno pa s takšnimi potezami ciljajo tudi na volivce Levice. V to, da naj bi šlo v primeru nedavne ankete za vprašanja, ki so bila podana “naključno”, ne verjame niti nekdanji odrešenik koalicije KUL Jože P. Damijan, ki je zapisal naslednje: “Nerodna reč. Le kdo se je spomnil tega vprašanja?”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine