23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Stranka LMŠ je za svetovalca preiskovalne komisije o delu policije zadolžila policista, ki se je “izkazal” v aferi Baričevič

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

V parlamentu je na predlog levih opozicijskih strank začela delovati parlamentarna preiskovalna komisija o domnevnem vmešavanju politike v delo policije, ki jo bo vodil poslanec LMŠ Rudi Medved. Preiskava se bo nanašala na obdobje od 13. marca lani do odreditve parlamentarne preiskave. Izvedeli smo, da je Medved za zunanjega svetovalca v komisiji angažiral spornega policijskega strokovnjaka Antona Šoštariča. Ta je odigral eno ključnih vlog v aferi Baričevič, kjer je zakril ključne dokaze, ki bi pripeljali do krivcev v eni najbolj razvpitih afer v času samostojne Slovenije, in sodeloval pri političnem uničenju tožilke Dragice Kotnik. Na Komisiji za preprečevanje korupcije pa se je jasno opredelil, da je izrazito politično levo usmerjen in pod kodnim imenom Feniks ovajal svoje službene kolege Klemenčičevi komisiji.

Drugega februarja 2010 je Slovenijo pretresla afera Baričevič. Afera se nanaša na dogodke in okoliščine, povezane s smrtjo zdravnika Saše Baričeviča, ki so ga na njegovem domu do smrti pogrizli psi pasme bulmastif. Incident je zaradi nenavadnih okoliščin Baričevičeve smrti in njegovih političnih povezav dobil politične razsežnosti, porodil pa je tudi številna vprašanja in ugibanja.

Sašo Baričevič je bil solastnik klinike Barsos, elitne zasebne zdravstvene klinike v centru Ljubljane. Njihove storitve so uporabljali večinoma vplivni tranzicijski veljaki in predvsem vidni predstavniki levega političnega pola. Po poročanju se je odkrilo tudi to, da je bil Saša Baričevič prej ženska. Po incidentu so bili psi kljub odločitvi inšpektorata, da jih je treba usmrtiti, vrnjeni Baričeviču, zaradi česar so se pojavili sumi zlorabe položaja več državnih uradnikov. V afero so bili najbolj vpleteni takratna ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor Policije Janko Goršek, direktor Generalne kriminalistične uprave Aleksander Jevšek, pravosodni minister Aleš Zalar, kmetijski minister dr. Milan Pogačnik in predsednik Kinološke zveze Slovenije Blaž Kavčič. Poleg tega so se pojavile informacije, da je Janez Zemljarič že dan po smrti Baričeviča šel v Barsos po določene dokumente, ki bi lahko obremenili tranzicijsko omrežje v Sloveniji. V slovenski javnosti se je velikokrat pojavljalo ime partnerja Katarine Kresal, odvetnika Mira Senice. Prav vlogo Senice v celotni aferi je zakril, po pričevanju Mitja Lomovška, Anton Šoštarič.

Tožilka Dragica Kotnik je bila politična žrtev slovenskega pravosodja zaradi odkrivanja nepravilnosti v aferi Baričevič. Šoštarič je bil tisti, ki je najbolj pripomogel k uničenju dobrega imena tožilke Kotnikove. (foto: Nova24TV)

Imel je eno izmed pomembnih vlog v aferi Baričevič in političnem uničenju tožilke Dragice Kotnik
Kriminalist Anton Šoštarič je deloval kot kriminalist na specializiranem oddelku na vrhovnem državnem tožilstvu pod vodstvom Branke Zobec Hrastar. Le ta v fazi preiskave ni odredila dodatne preiskave na prizorišču tragedije v hiši Baričevič. Pojavile so se informacije, da je bil na mestu zločina najden še en neznan DNK zapis. Temu sta se uprla Šoštarič in Hrastarjeva in s pomočjo Zalarja hotela po hitrem postopku odstraniti takratno generalno državni tožilko Barbaro Brezigar. Težava je nastala, ker je Brezigarjeva mimo Hrastarjeve dala navodila Šoštariču pri preiskavi primera Baričevič. Zaradi tega je Hrastarjeva tudi odstopila z mesta vodje na specializiranem oddelku.

To je le ena od spornih vlog Šoštariča do sedaj. Po odhodu Zobec Hrastarjeve je njeno mesto zasedla Dragica Kotnik. Le ta se je aktivno lotila preiskave primera Baričevič, a je hitro naletela na upor na lastnem oddelku, predvsem s strani Šoštariča. Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih prejeli v uredništvo in zapisov v nekaterih osrednjih medijih, je Šoštarič pod tajnim imenom Feniks ovajal Kotnikovo in druge zaposlene na SDT. Kotnikovo preganja na sodišču tudi Miro Senica. Kot so nam povedali viri, bo imela Kotnikova glavno obravnavo pri sodnici Barbari Klanjšek v ponedeljek, 21. junija 2021, zaradi ponareditve urade listine. Viri ob tem dodajo, da naj bi ravno Šoštarič ponaredil listine in jih dostavil Senici.

 

Ovajal jih je nekdanjemu predsedniku KPK Goranu Klemenčiču. Vse to je delal med službenim časom, kot je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo prejeli. Šoštarič je bil vedno med kadri, na katere je lahko v ključnih trenutkih računalo tranzicijsko omrežje. Kotnikova pa je bila več let žrtev slovenskega pravosodnega sistema prav zaradi insinuiranih pričevanj Šoštaršiča Komisiji za preprečevanje korupcije.

Anton Šoštarič je bil ključen v  zakrivanju dokazov v aferi Baričevič. Afera je močno zaznamovala Katarino Kresal in Mira Senico. (foto: Arhiv Nova2TV)

Najprej preganjal policiste, zdaj njihov sindikalni zaupnik
Šoštarič je med drugim tudi podpredsednik Policijskega veteranskega društva Sever Celje. V letu 2019 so Slovenske novice poročale, da so ga v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) zaposlili po njegovi kratki upokojitvi. Tiskovna predstavnica SPS Suzana Drašler je v izjavi za Slovenske novice dejala, da gre za njihovega dolgoletnega člana, ki je v preteklosti sodeloval pri zaščiti pravic policistov iz delovnega razmerja, saj je v svoji bogati policijski karieri, delal na področju delovnopravnih razmerij, je povedala še Drašlerjeva.

Že takrat so se čudili, da so v sindikat na eno izmed delovnih mest zaposlili osebo, ki je bila v preteklosti soodgovorna za preganjanje policistov. To v Sloveniji ni težava. Glede na preteklo delo so v poslanski skupini LMŠ spet našli “pravega” strokovnjaka za vprašanje policije v Sloveniji. Pričakujemo lahko, da bo vlogo zunanjega svetovalca v Medvedovi komisiji izkoristil le še kot enega ideoloških napadov na delo sedanjega notranjega ministra Aleša Hojsa.

To pa je tudi namen levih opozicijskih strank, ki si želijo s pomočjo osrednjih medijev v lasti tranzicijskih tajkunov in z “neodvisnimi” strokovnjaki, kot je Šoštarič, uprizoriti še eno politično burlesko proti sedanji vladi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine