31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Stranka Levica in stranka LMŠ za talca vzeli predsednika Boruta Pahorja

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Opozicija je leto in pol bila na svojih okopih in si ni želela sodelovanja s trenutno koalicijo, pri tem pa je celo predsednik republike Borut Pahor pozval stranke na sestanek, kjer bi se lahko dogovorili o sodelovanju. Medtem ko sta stranka Levica in LMŠ sestanek vztrajno in brezkompromisno zavrnili, so pa iz strani stranke SD in SAB padale samo obtožbe in ni bilo interesa za sodelovanje. Nasprotno pa bi sedaj opozicija “uporabila” predsednika republike za mnenje o ustavni obtožbi predsednika vlade. Poslanec SDS Danijel Krivec je prepričan, da bi s takšno potezo lahko razumeli kot pritisk na ustavno sodišče.

Opozicija je na današnji seji predlagala, da o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše poda svoje mnenje tudi predsednik republike Borut Pahor. V stranki SDS so prepričani, da bi lahko v tem primeru šlo za opredeljevanje do Ustavne obtožbe, kar bi lahko vplivalo na odločanje oziroma stališča. “V primeru, da bi se predsednik Republike Borut Pahor v naprej opredeljeval do ustavne obtožbe, bi s tem lahko prejudiciral nekatera odločanja oziroma stališča. V primeru, da bi ta obtožba bila izglasovana, pa bi lahko to tudi razumeli kot pritisk na ustavno sodišče,” je prepričan Danijel Krivec.

Nasprotno je prepričan poslanec LMŠ Jani Möderndorfer, ki je prepričan, da se bi moral predsednik Republike jasno opredeliti na predlog ustavne obtožbe. Po mnenju Möderndorferja gre za hude obtožbe, želi pa si, da bi predsednik Republike pojasnil svoj vidik, ali je šlo v tem primeru za nevarnost kršenja pravnega reda in ustave in kakšno je njegovo mnenje in stališče do tega vprašanja.

Jani Möderndorfer (Foto: Twitter)

“V zadnjem času lahko večkrat slišimo, kako nas poziva, še posebej opozicijo, da je čas za sodelovanje,” je še nadaljeval. Pri tem pa izpostavi, da ne želijo sodelovati zato, ker država ne financira STA in zaradi “nenabave” cepiva.

Opozicija ni želela sodelovati, medtem ko je Pahor pozival k sodelovanju
V nadaljevanju je bil kritičen poslanec NSi Igor Horvat, saj levica v preteklosti ni želela sprejeti roke sodelovanja, h kateri je pozival sam Pahor. “Prav današnji predlagatelji ustavne obtožbe ga tukaj želijo imeti, njegovo mnenje, ta isti del političnega spektra je ignoriral povabilo Pahorja,” je pojasnil. Predsednik države Borut Pahor je vsem predsednicam in predsednikom parlamentarnih strank februarja poslal vabilo na pogovor. “Pred časom sem predlagal, da bi stranke, ne glede na to, kdo je v vladi in kdo v opoziciji, dosegle neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo, pa tudi o okrevanju po njej in o predsedovanju Svetu Evropske unije,”  je v vabilu izpostavil Pahor, ki je ocenil, da število tovrstnih pogovorov primanjkuje.

Foto: STA

LMŠ in Levica se vabilu predsednika niso želele odzvati, medtem pa na predlogu o ustavni obtožbi prav poslanec LMŠ poudarja, kako pomembno je mnenje predsednika Republike. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je bila kritična do predlagatelja ustavne obtožbe, ki je znan kot največji prestopnik med vsemi strankami in ga nihče ne bi smel jemati resno. “V imenu predlagatelja ustavne obtožbe Janeza Janše je stranka LMŠ določila Janija Möderndorferja, nadomestnega poslanca in političnega nomada, ki za seboj vedno pušča pogorišče. Ne preseneča, saj takšen pamflet resni politik ne more zagovarjati,” je pri tem bila jasna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine