23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Stopnjevanje nervoze pred današnjim glasovanjem o konstruktivni nezaupnici: medtem ko bi Karl Erjavec rad spodkopal vlado, so mu neformalno nezaupnico izrekli nekateri občinski odbori DeSUS

Piše: G. B.

Čeprav Karl Erjavec ni niti poslanec, bo danes nastopil kot izzivalec sedanjega premierja Janeza Janše in sicer pri konstruktivni nezaupnici vladi. Gre sicer šele za peti takšen poskus v dosedanji 30-letni parlamentarni zgodovini. Doslej sta se uspešno končala dva takšna poskusa.

Ne glede na to, da celo državna STA piše o tem, da bo konstruktivna nezaupnica uspešna, tudi če ne bo 46 glasov (karkoli naj bi to že pomenilo), ima Erjavec kar dve hudi težavi. Prvo predstavljajo poslanci njegove stranke, ki so precej neenotni, saj najmanj eden od njih zagotovo ne bo podprl nezaupnice. Druga težava pa je v nekaterih občinskih odborih, ki so začeli odrekati poslušnost Erjavcu. In kaj je razlog? Pred kratkim bi se moral Erjavec kot predsednik ene od parlamentarnih strank udeležiti pogovora s predsednikom republike Borutom Pahorjem glede slovenskega predsedovanja EU ter epidemije, vendar je to zavrnil. Očitno se je tako odločil povsem samovoljno, s tem pa je razburil nekatere lokalne funkcionarje DeSUS, ki ne vedo več, kaj se dogaja. Eden od njih iz okolice Ljubljane (po naših podatkih naj bi bil to predsednik vrhniške DeSUS Vid Drašček) je tako vprašal, ali Erjavec ne pozna pristojnosti predsednika republike – ali pa ga ne spoštuje. Omenjeni funkcionar tako predlaga, da se pogovora pri Pahorju udeležijo poslanci DeSUS.

No, očitno pa je, da se znotraj stranke sedaj nakazuje hud spopad, saj se prikriti konflikti nakazujejo že dlje časa, še od takrat, ko so »zdrave sile« rušile prejšnjo predsednico Aleksandro Pivec, potem pa je decembra prišlo do nove »lustracije«, saj je Erjavčeva frakcija skušala izbrisati Primoža Hainza, ki je kandidiral za podpredsednika stranke, vendar je predstavljal preveliko konkurenco razvpitemu Zlatku Ficku, nekdanjemu prvemu možu državnega gozdarskega kolhoza. Prav dogajanje v družbi Slovenski državni gozdovi naj bi vzbujali precejšen odpor med članstvom DeSUS. Prav tako naj bi vladal precej konflikten odnos med vodstvom strankinega ljubljanskega pokrajinskega odbora ter posameznimi občinskimi odbori. »Stranka DeSUS ne bi smela biti politično tržno blago, zaslužimo si vsaj osnovno dostojanstvo, in menim, da nam to sedanja vlada zagotavlja, če že hočete, Janez Janša. Menim, tudi, da se je Janez Janša spremenil in to na dobro. Menim, da ste to tudi poslanci sami ugotovili,« je v enem od dopisov, ki smo ga dobili v uredništvo, zapisal Drašček.

Bojan Požar pa danes piše na Požareportu, da bo na tajnem glasovanju o konstruktivni nezaupnici Erjavec lahko dobil le 39 glasov, verjetno pa ga bo od poslancev DeSUS podprl zgolj Jurij Lep.

Zadnje novice

Sorodne vsebine