23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Sto dni vlade: Koalicija trdna in zadovoljna z delom v epidemiji, sledi posvečanje zavezam; Analitiki: Vlada dela dobro!

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je v Državnem zboru RS prisegla 13. marca pozno zvečer. V nedeljo, 21. junija, bo tako poteklo prvih sto dni, odkar so v koalicijskih strankah SDS, SMC, NSi in DeSUS prevzeli vodenje države v svoje roke. Koalicijski partnerji so se po 100 dneh dela vlade pohvalili z uspešnim delom pri obvladovanju epidemije covida-19, v kar so usmerjali vse sile. Zdaj napovedujejo osredotočanje na zaveze iz koalicijske pogodbe, zlasti demografijo in zdravstvo. Vlada, ki se je že soočila z interpelacijami in pritiski opozicije, pa je po ocenah partnerjev trdna.

Za mnenje in oceno prvih 100 dni nove vlade smo prosili vidne predstavnike slovenske družbene scene, ki dogajanja budno spremljajo, jih analizirajo in tudi pogosto predstavijo javnosti.

Vlada je začela z delom prvi dan po razglasitvi epidemije z novim koronavirusom oziroma boleznijo COVID-19. Njeni prvi ukrepi so bili zato pričakovano namenjeni zajezitvi širjenja novega koronavirusa ter omilitvi posledic za prebivalstvo in gospodarstvo. Sprejeli so številne ukrepe in jih zajeli v tri tako imenovane protikoronske zakone. Prvi protikoronski sveženj ukrepov je vlada sprejela že ob koncu marca, z drugim je temu dodala še dodatne ukrepe, v tretjem pa se je še bolj kot prej osredotočila na gospodarsko okrevanje v državi.

Koalicijski partnerji so se po 100 dneh dela vlade pohvalili z uspešnim delom pri obvladovanju epidemije covida-19, v kar so usmerjali vse sile. Zdaj napovedujejo osredotočanje na zaveze iz koalicijske pogodbe, zlasti demografijo in zdravstvo. Vlada, ki se je že soočila z interpelacijami in pritiski opozicije, pa je po ocenah partnerjev trdna.

Analitiki: Vlada dela dobro!

Za mnenje in oceno prvih 100 dni nove vlade smo prosili vidne predstavnike slovenske družbene scene, ki dogajanja budno spremljajo, jih analizirajo in tudi pogosto predstavijo javnosti.

Prof. dr. Matej Makarovič, predstojnik Oddelka za uporabne družbene študije na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ):  »Vlada je delo začela v izjemno zahtevnih razmerah, ki so v samem začetku zahtevali intenziven krizni menedžment z zelo hitrim in odločnim ukrepanjem. Kot kažejo rezultati glede boja proti pandemiji v mednarodnoprimerjalni perspektivi, se je pri tem tudi odlično izkazala. Druga posebnost je bila, da tej vladi kljub kriznim razmeram ni bilo odmerjenih običajnih sto dni miru.«

Izr. prof. dr. Anže Burger, Fakulteta za družbene vede: »Vlada je nastopila sočasno z razglasitvijo pandemije novega koronavirusa, zato so bili njeni ukrepi usmerjeni v zajezitev širjenja virusa ter v odpravljanje gospodarskih in socialnih posledic epidemije. Tri svežnje interventnih ukrepov ocenjujem za ustrezne, saj so naslovili glavna žarišča gospodarskega šoka. Ukrepi so bili podobni kot v tujini tako po vsebini kot po obsegu sredstev.«

Sebastjan Jeretič, politični analitik, svetovalec in komunikacijski strateg: »Vlada dela dobro v zelo zapletenih okoliščinah. Čez noč se je morala spopasti z epidemijo, na katero Slovenija ni bila pripravljena kljub vsem opozorilom. Zajezili smo epidemijo in s prvimi ukrepi zagotovili socialno stabilnost, posebej najšibkejših. Po prvih korakih pa se je zaostril politični boj, saj se je opozicija odločila za zelo agresiven nastop, pri tem pa so ji zelo pomagali nekateri mediji.«

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine