16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Število umrlih poraslo na 43, vlada sprostila nenujne zdravstvene storitve

V Sloveniji so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 33 ljudeh, tako da je skupno število okuženih poraslo na 1124. Umrli so še trije bolniki, skupaj je doslej umrlo 43 ljudi. Vlada je medtem sklenila ponovno omogočiti izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev, nove spremembe je določila tudi pri obisku trgovin.

 

V slovenskih bolnišnicah in njihovih intenzivnih oddelkih se je v sredo zdravilo 108 bolnikov, trije manj kot dan prej. Tudi na intenzivnih oddelkih je bil en bolnik manj, je na novinarski konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Okužbo so do konca dneva v sredo potrdili že v 140 slovenskih občinah (66 odstotkov vseh občin), po dva ali več primera pa v 96 občinah. Tako kot v torek so znova največji skok okužb zaznali v Ljubljani, in sicer za osem na skupaj 214. Tudi v Šmarju pri Jelšah število še naprej vztrajno raste.

Glede starosti umrlih je Kacin povedal le, da je med njimi “veliko starejših”. Po njegovih besedah v intenzivni negi zaradi koronavirusne bolezni umre zelo malo ljudi. “Vse štiri ključne bolnišnice beležijo zelo dober izid zdravljenja v intenzivni negi,” je dejal. V Ljubljanskem UKC pa so potrdili, da so bili vsi pri njih umrli starejši od 60 let.

Izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev bo spet steklo. Vlada je namreč dopolnila odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti, s čimer se ponovno omogoča izvajanje nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Vendar bo ponovna uvedba dejavnosti veljala le za bolnike, “ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja”.

Spremembe so tudi pri obiskovanju trgovin. Med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja še naprej lahko nakupujejo samo ranljive skupine, vendar je vlada odlok o odprtju trgovin v času epidemije spremenila tako, da bodo morali odslej potrošniki, starejši od 65 let, svojo starost dokazovati z osebno izkaznico. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je medtem zahteval zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov.

Načrti o izvedbi mature ostajajo. Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.

Vlada nadaljuje z aktivnostmi za zajezitev epidemije in napoveduje, da bo po velikonočnih praznikih zrahljala nekatere omejitvene ukrepe. Kot je že v sredo povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bi lahko najprej spret začeli poslovati vulkanizerji, servisi, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehnične trgovine. Vlada razpravlja tudi o tem, kako bi vzpostavila lokalni javni prevoz, je danes povedal Kacin.

Ob tem je vladni govorec izpostavil, da ukrep omejitve gibanja na lastno občino stalnega ali začasnega prebivališča ostaja v veljavi vsaj do prihodnjega konca tedna.

V štirih strankah opozicije so se danes zavzeli za sorazmernost pri rahljanju ukrepov ter za upoštevanje stroke. Kljub temu pa so vlado pozvali k odpravi nekaterih ukrepov, med njimi omejitev gibanja na eno občino, omejitev ur nakupovanja za starejše ter dodatnih pooblastil represivnih organov. Do vprašanja morebitne ustavne presoje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki govori o dodatnih policijskih pooblastilih, se še niso opredelili.

Vlada še naprej pospešeno nabavlja tudi njuno zaščitno opremo za boj proti epidemiji. Zavod RS za blagovne rezerve je od 16. marca do 8. aprila skupaj oddal 55 naročil za dobavo zaščitne opreme v vrednosti 181 milijonov evrov brez DDV. Trenutno je v teku 34 naročil, od tega sta dve delno izpeljani. Na današnji dopisni seji pa je vlada sklenila, da prek zveze Nata oz. njenega Centra za usklajevanje pomoči ob nesrečah zaprosi za mednarodno pomoč pri prevozu zaščitnih sredstev in opreme.

Še naprej aktualno ostaja vprašanje izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor. Sindikati javnega sektorja zahtevajo odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor Nataše Belopavlovič, ker da je z razlago o tem dodatku presegla pristojnosti. Oglasil se je tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je pojasnil, da so do dodatka iz kolektivne pogodbe upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Imajo pa tudi možnost kriznega dodatka po interventnem zakonu.

Z zunanjega ministrstva pa prihaja poziv državljanom, da med velikonočnimi prazniki preložijo potovanja. Ob tem so znova opozorili, da bodo slovenski in tuji državljani ob vstopu v Slovenijo napoteni v karanteno na domu ali na za to namenjeni lokaciji. Tistim s simptomi okužbe pa bodo nudili zdravstveno oskrbo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa opozarja na pomanjkanje tujih sezonskih delavcev v kmetijstvu. Najbolj se trenutno mudi na področju hmeljarstva zato se je aktivno vključilo v iskanje delovne sile doma med študenti, brezposelnimi, pa tudi med upokojenci in v drugih sredinah.

Tako pri Slovenski karitas kot Rdečemu križu Slovenije v času epidemije novega koronavirusa opažajo porast pomoči potrebnih. Pri Slovenski karitas so zabeležili 670, pri Rdečem križu Slovenije pa več kot 1000 novih prosilcev za pomoč. Najpogosteje organizaciji pomagata pri dostavi hrane in najnujnejših higienskih pripomočkov, pri karitasu so pomagali tudi pri plačilu položnic v skupnem znesku 53.000 evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine