12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Število smrtnih žrtev potresa v Turčiji in Siriji naraslo na več kot 8700

Piše: C. R., STA

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 8700 ljudi, od tega 6234 v Turčiji, v Siriji pa 2470. Število poškodovanih je v Turčiji naraslo na več kot 37.000, medtem ko so iz Sirije sporočili, da jih je tam poškodovanih več kot 4600.

Po zadnjih podatkih oblasti v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 8704. Reševalci nadaljujejo iskanje preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da se čas za tisoče poškodovanih in tistih, za katere se še vedno bojijo, da so ujeti pod ruševinami, izteka.

WHO je že pred tem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov na obmejnem območju, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli.

Medtem je na območje začela prihajati mednarodna pomoč, v Turčijo pa se zgrinjajo reševalne ekipe z vsega sveta.

Mnogi so se pred nenehnimi popotresnimi sunki, mrzlim dežjem in snegom zatekli v mošeje, šole in celo avtobusna postajališča. Nekateri so izrazili tudi razočaranje, ker pomoč prihaja počasi, navaja AFP.

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine