5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Minister za zdravje želi koordinacijo boja proti koronavirusu prenesti na vlado – število potrjenih okužb naraslo že na 57, ukrepi za omejevanje koronavirusa se zaostrujejo

Število potrjenih okužb z novim koronoavirusom v Sloveniji je naraslo na 47. Okužbo so po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra potrdili tudi na ginekološki kliniki UKC Ljubljana, zato so tam sprejeli ostre omejevalne ukrepe. Pristojni načrtujejo tudi kontrolne točke na meji z Italijo.

Po naših informacijah naj bi minister za zdravje Aleš Šabeder že zaprosil vlado, naj prevzame koordinacijo kriznega štaba, povezanega s koronavirusom, ker naj bi breme aktivnosti preseglo zmogljivosti ministrstva.

Kot je na novinarski konferenci ob 12h pojasnil Šabeder, je v ljubljanski regiji potrjenih 27 primerov, 12 na Dolenjskem in Beli krajini, po trije na Štajerskem in Primorskem in dva v Murski Soboti.

Beležijo tudi več posebnih situacij. Med drugim bo zaradi okužbe ene od učiteljic v OŠ Frana Albrehta v Kamniku ta šola 14 dni zaprta.

Nove okužbe so zaznali tudi v UKC Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki, preverjajo pa tudi morebitno okužbo na nevrologiji.

Na ginekološki kliniki so sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika.

Poleg tega se bodo začasno zaustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat pa je potrdila da so eno okužbo potrdili tudi med varovanci doma starejših občanov v Metliki.

Pojasnila je, da sledijo vsem prvim vnosom okužbe, da pa že beležijo tudi sekundarne, terciarne in kvartarne primere, ko so si ljudje okužbo podajali med seboj.

Glede možnosti širjenja okužbe v osnovni šoli je dejala, da so ocenili, da je nizka, a so kljub temu epidemiologi izdali navodila za izrazito preventivno ravnanje. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Otroci, ki imajo kakršne koli znake okužbe, naj se izogibajo stikov s starejšimi oz. tistimi, ki imajo motnje imunskega sistema oz. so bolj šibki ali ranljivi, je dodala.

Glede ukrepov na meji z Italijo je Šebeder dejal, da meje za zdaj ne zapirajo, pač pa pripravljajo ukrepe, na podlagi katerih bodo začeli izvajati smiseln in izvedljiv nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov. Napovedal je, da bo na mejni črti šest kontrolnih točk, in sicer na mejnih prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči in Krvavi potok. Vse ostale poti pa bodo zaprli, je dejal Šabeder.

Od danes je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Kot je povedal, bo delo reorganiziral. “Prešli bomo na neko vrsto štabnega vodenja. Z delom podskupin bomo reševali nekatere zagate,” je pojasnil in dodal, da bo štab delo v operativni sestavi začel v četrtek. Pri tem pa računa na pomoč podpornih skupin, predvsem strokovnjakov s področja zdravstva.

Hkrati je izpostavil, da ne gre za izredne razmere, da niti še niso aktivirali državnega načrta.

Šabeder je danes še pojasnil, da bodo gospodinjstva letake s potrebnimi informacijami dobila predvidoma do konca tedna. Izvedli pa so tudi že naročilo skupaj milijona in pol zaščitnih mask, in sicer dveh različnih tipov.

Zaradi koronavirusa za 14 dni zapirajo kamniško osnovno šolo

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku, so za STA potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

O potrjenem primeru okužbe pri eni od učiteljic je poročal Dnevnik. Kot so dodali, je dežurna epidemiologinja pa na tej šoli že deli navodila staršem in ravnatelju, obvešča pa tudi kamniškega župana.

Informacije, da bodo šolo za 14 dni zaprli, so za STA potrdili tudi MIZŠ. Več informacij bo znanih na opoldanski novinarski konferenci, na kateri bodo spregovorili minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka na MIZŠ Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Število okuženih z novim koronavirusom se sicer v Sloveniji povečuje, novice o novih potrjenih primerih prihajajo iz različnih delov države. UKC Maribor je prek Twitterja sporočil, da na severovzhodu države danes beležijo dva nova primera okužbe. Dva nova primera naj bi bila tudi na Notranjskem.

Nazadnje so pristojni v torek sporočili, da je v Sloveniji potrjenih 34 okužb. Danes do 12h so našteli 13 novih primerov, nato pa še deset novih, tako da število trenutno znaša 57.

Med drugim so dve novi okužbi zabeležili na območju Postojne. Osebi sta doma v samoizolaciji, enako kot tudi njuni svojci – na njihove izvide se namreč še čaka. Okužena sta upoštevala vse predpisane protokole ob prihodu v Zdravstveni dom Postojna, je poročala Televizija Slovenija, po poročanju časopisa Primorske novice sta se osebi neuradno okužili na smučanju v Italiji, več informacij pa bo znanih na novinarski konferenci ob 14. uri.

Iz UKC Maribor pa so sporočili, da so pri njih še vedno hospitalizirane tri osebe. Počutijo se dobro, v roku enega tedna pa bodo predvidoma zapustili bolnišnico. Okužbo so danes potrdili še pri dveh osebah iz prekmurske regije. V prihodnje bosta hospitalizirani ali pa bosta izolirani na domu, poroča Delo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine