10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Število okuženih s koronavirusom poraslo za 37 na 934! Umrli so štirje bolniki, skupno število umrlih je poraslo na 20! Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega zakonskega #protiKoronapaketa #PKP2

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je v četrtek poraslo za 37 na 934, število testiranih se je povečalo za 1064 na 25.921, je objavila vlada. Umrli so štirje bolniki, skupno število umrlih je poraslo na 20. Hospitaliziranih je bilo 112, od tega 30 na intenzivni negi. Pet bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo s koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca pa so opravili dodatnih 25.608 testiranj.

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes na navadnih oddelkih hospitaliziranih 34 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa sedem bolnikov. V intenzivni enoti je trenutno 13 bolnikov, so sporočili preko Twitterja.

V celjski bolnišnici so imeli ob osmi zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega so štiri osebe v enoti intenzivne terapije, ena oseba je na respiratorju. V bolnišnici so v četrtek tudi ekstubirali prva dva bolnika na respiratorju. Število hospitaliziranih bolnikov je glede na četrtek poraslo za pet, število oseb na intenzivni terapiji pa za enega bolnika, so sporočili prek Twiterja.

Potem, ko je na včerajšnji seji Državni zbor sprejel prvi zakonski “protiKoronapaket” za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, je Vlada na današnji seji že začela s pripravo drugega zakonskega paketa. Izdala tudi Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin.

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega zakonskega #protiKoronapaketa #PKP2

V tem drugem paketu bodo ukrepi usmerjeni v zagotavljanje likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, vlada pa bo preučila tudi predloge in pripombe, ki so bili podani ob obravnavi prvega paketa in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu. Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo Državnemu zboru.

Vlada izdala Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin

Zaradi širjenja okužb z virusom SARS CoV-2 se je povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje pacientov. Ker želi vlada zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, odlok določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni, na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. Gre za začasen ukrep in bo veljal zgolj v času epidemije COVID-19, do preklica.

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin pacientom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo. Poleg tega želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikaciji in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine