6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Število nezakonitih prestopov meje se povečuje tudi na zahodnem delu slovenske južne meje

Migrantov, ki prečkajo slovenijo je vse več. Povečuje se tudi število tistih migrantov, ki jih odkrije in zadrži slovenska policija. Največ jih prečka mejo pri Jelšanah, Starodu in po železniški progi Šapjane – Ilirska Bistrica, ter pri Sečovljah, Dragonji, Podgorju, Tuniših in Hrvojih.

 

Konec prejšnjega tedna (v petek) so policisti ob 23. uri v Tuniših ustavili osebni avto, ki ga je vozil 52-letni državljan BIH. V vozilu je prevažal štiri državljane Kosova (stare 22, 22, 17 in 17 let). Ker sta bila dva mladoletna, smo obvestili Center za socialno delo, od kjer se je zaposlena udeležila razgovora. Vozniku je bila odvzeta prostost po 157/2 ZKP, državljani Kosova pa so bili pridržani po 64/I ZNPPol. Zaseženo je bilo tudi vozilo. Po opravljenih vseh policijskih postopkih, so državljana BiH policisti v nedeljo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Kosova pa so zaprosili za azil, zato so jih včeraj odpeljali v Azilni dom.

Migranti na Bistriškem

Na območju Policijske uprave Koper so v prvih štirih mesecih letos obravnavali 526 (lani v enakem obdobju 162) oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško, kar je za 325 % več kot v enakem obdobju leta 2017. Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Sirije, sledijo državljani Alžirije, državljani Kosova, državljani Afganistana, državljani Pakistana in državljani Tunizije. V prvih 8 dnevih maja pa so policisti obravnavali kar dodatnih 105 nedovoljenih prehodov državne meje. Večina ileganih migrantov pri nas zaprosi za mednarodno zaščito, za so odpeljani v Azilni dom.

Največkrat osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo območje PP Ilirska Bistrica. Mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane – Ilirska Bistrica. Na območju PP Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju PP Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.

22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje

Policisti policijskih postaj in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (po 308. čenu KZ-1).

V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi poti, od Turčije preko Srbije oz. BiH in preko Hrvaške.

Zoper 8 prijetih osumljencev je preiskovalni sodnik OS Koper odredil pripor. Lani je bil pripor odrejen za 23 oseb, ki so bile kazensko ovadene zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika.

V prvem trimesečju letos smo tujim varnostnim organom izročili 56 oseb (leta 2017 pa 74), kar je 24,3 % manj. Hrvaškim varnostnim organom je bilo izročenih 52 oseb, Italiji 3 osebe, in Avstriji 1 oseba. V tem obdobju pa je 145 oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito. Na mejnih prehodih je bilo pri vstopu v državo zavrnjenih 197 oseb (v istem obdobju 2017 pa 154 oseb).

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine