14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

(FOTO + VIDEO) Število ilegalnih migrantov se je v Bolgariji drastično zmanjšalo. Zakaj? Ker se bojijo bolgarskih »lovcev na migrante«!

Število ilegalnih migrantov, ki so v Bolgarijo prišli preko Turčije, se je glede na lansko leto zelo zmanjšalo, medtem ko se je v prvih petih mesecih število migrantov v Grčiji povečalo za 90 odstotkov, poročajo tamkajšnji mediji, ki se sklicujejo na podatke, ki jih zbira Frontex.

Gneča migrantov, ki prihajajo iz Turčije, je v Grčiji tako velika, da se je ministrstvo za migracije odločilo, da zgradi in odpre štiri nove zbirne centre. Največ prebežnikov prihaja iz Afganistana, Sirije, Iraka in Pakistana.

In medtem ko se v Grčiji kopičijo ilegalni migranti, jih je v Bolgariji vse manj. Kako je to mogoče, ko pa so migranti še predlani odločali za prestop turško-bolgarske meje? Razlog je preprost. Ilegalci se bojijo vstopiti na bolgarska tla in kršiti suverenost te države. Zakaj? Zato ker so domačini v bolgarskih vaseh ob turški meji organizirali nekakšne vaške straže in ustanovili posebne enote za lov na ilegalne migrante. Lov so imeli za svojo državljansko dolžnost.

Ilegalni migranti so pri prestopu meje večkrat poškodovali tujo lastnino. To je še posebej razjezilo domačine. (Slika: PrintScreen/YouTube)

»Vsak bolgarski državljan ima pravico, da svobodno hodi po državnih gozdovih. Zaustavitev migrantov in obveščanje obmejne policije je naša državljanska dolžnost. (…) Borili se bomo z vsemi možnimi silami in preprečili, da nekateri izdajalci škodijo domovini. (…) Nesprejemljivo je, da se z represijo lotijo domoljubnih bolgarskih državljanov. Kdor želi, lahko pomaga OZBG v imenu domoljubnih razlogov. Vsakdo je dobrodošel, da se pridruži OZBG. Pridi z nami na sprehod v gozd in pomagaj pri dogodkih, do katerih lahko pride.  (…)  Živela Bolgarija!« so zapisali na spletni strani Organizacije za zaščito bolgarskih državljanov (OZBG), v kateri sumijo, da policija pomaga pri tihotapljenju migrantov. Najbolj znan bolgarski lovec na migrante je Dinko Valev, ki si je za nadzor meje omislil celo bojni helikopter, že nekaj časa pa po gozdovih kopiči več specialnih vojaških vozil.

Dinko Valev, najbolj znan bolgarski lovec na migrante. (Slika: Facebook)

Video, kako lovci na migrante polovijo ilegalce, si lahko ogledate TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine