10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Številne evropske države, med njimi tudi Slovenija, na sodišču v Strasbourgu v podporo Ukrajini v postopku zoper Rusijo

Piše: C. R., STA

Vlade 23 evropskih držav, tudi Slovenije, so zaprosile za dovoljenje za intervencijo v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP), so danes sporočili s sodišča. Slovenska vlada je sicer v začetku tedna sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred ESČP.

Primer se nanaša na obtožbe ukrajinske vlade o množičnih in hudih kršitvah človekovih pravic, ki jih je zagrešila Rusija v svojih vojaških operacijah na ozemlju Ukrajine od 24. februarja, so zapisali v sporočilu ESČP, ki ima sedež v Strasbourgu.
Ukrajina je 23. junija pred ESČP vložila tožbo zoper Rusko federacijo zaradi množičnih kršitev konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ob vojaški zasedbi ukrajinskega ozemlja.

Za dovoljenje za intervencijo kot tretje udeleženke v postopku so zaprosile vlade Avstrije, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Romunije, Španije in Švedske. Pridružila se jim je tudi nevladna organizacija Ženevska akademija za mednarodno humanitarno pravo in človekove pravice.

Sodišče bo njihove prošnje preučilo in o njih pravočasno odločalo, so še navedli v sporočilu. Islandija in Združeno kraljestvo sta ob tem zaprosila za kratko podaljšanje roka za zaprosilo za intervencijo, kar jima je bilo odobreno, so dodali.

Vključno z zgoraj omenjenim postopkom Ukrajine proti Rusiji je na ESČP trenutno vloženih pet meddržavnih tožb Ukrajine proti Ruski federaciji.

Slovenska vlada je sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred ESČP sprejela v začetku tedna.

Slovenija bo v postopku intervenirala na strani Ukrajine, ki trdi in dokazuje, da je Rusija nezakonito zasedla del njenega ozemlja, katerega zasedba še vedno traja. Prav tako zatrjuje, da Rusija še vedno izvaja ciljane, samovoljne in nesorazmerne napade zoper civilno prebivalstvo in njihovo lastnino na celotnem ozemlju Ukrajine, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Slovenija, ki je po invaziji Rusije na Ukrajino hitro in odločno stopila na stran Kijeva in obsodila rusko agresijo, bo tako znova izrazila podporo Ukrajini in njenim stališčem, tokrat v postopku zoper Rusijo na ESČP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine