1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Številne ceste so še vedno neprevozne; razmere se spreminjajo, zato upoštevajte navodila 

Piše: Anita Gužvič (Nova24TV.si)

Na območjih, ki so jihminuli konec tedna prizadele poplave in plazovi, še vedno poteka odprava posledic. Čeprav so marsikje že uspeli zagotoviti zasilne dostope, pa veliko cest še ostaja neprevoznih. Tudi to noč in jutro sicer še potekajo aktivnosti sil zaščite in reševanja na več deloviščih v krajih, ki jih je prizadela ujma. Najbolj prizadeto območje ostajata Zgornja Savinjska dolina in del Koroške regije.

Prostovoljne in poklicne gasilske enote, civilna zaščita, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji in drugi izvajajo aktivnosti, povezane s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zagotovitvijo dostopa do odrezanih naselij in zagotovitvijo prevoznosti cest, odstranjevanjem podrtega drevja, odstranjevanjem naplavin ter zagotavljanjem oskrbe prebivalstva (telekomunikacije, električna energija).

Zaradi plazov, poplav, nanosov in poškodovanih vozišč so številne ceste še vedno zaprte. “Razmere se ves čas spreminjajo, zato upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali zaprte ceste,” opozarjajo na prometnoinformacijskem centru (PIC).

Popolne zapore nekaterih cest zaradi poškodovanih vozišč:
– Dravograd – Slovenj Gradec, v Otiškem Vrhu in Dravograd – Ravne, Poljana – Mežica – Črna na Koroškem.
– Dravograd – Libeliče, pri Tribeju.
– Poljana – Šentvid, Koprivna – Črna, Šoštanj – Črna, pri Črni.
– Socka – Vitanje in Črnova – Vojnik pri Lembergu pri Novi Cerkvi.
– Ljubljana – Litija, pri Dolu. Za tovorna vozila obvoz po avtocesti.
– Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica in Kamnik – Gornji Grad.– Luče – Ljubno ob Savinji.Več o zaporah na zemljevidu Slovenije.

“Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Upoštevajte signalizacijo na vozišču. Razmere se ves čas spreminjajo. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste,” opozarjajo na Promet.si in dodajajo, da je ponovno odprta železniška povezava Celje – Velenje in Jesenice – Bohinjska Bistrica.

Slovenska vojska prav tako te dni pomaga tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Pomoč s helikopterji nudita Slovenska vojska in policija, ki opravljata prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Na več območjih, kjer je poškodovan vodovod, se izvajajo tudi prevozi pitne vode, so aktivnosti zadnjih 12 ur popisali v jutranjem poročilu Centra za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje.

Kmalu se bo odprla cesta med Dravogradom in Ravnami na Koroškem
Nadaljuje se tudi sanacija infrastrukture. Danes naj bi začeli postavljati montažni most na Prevaljah. Pričakujejo tudi skorajšnje odprtje teden dni zaprte ceste med Dravogradom in Ravnami na Koroškem. Številne ceste sicer še ostajajo neprevozne.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine