23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Ste videli, kako besen je bil hrvaški minister zaradi Petrolovega enournega zaprtja bencinskih servisov?

Piše: C. R.

Ker mu regulacija cen naftnih derivatov na Hrvaškem povzroča škodo, je Petrol danes opozorilno zaprl večino svojih prodajnih mest v državi. To je razjezilo hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića. “Pravijo, da tako ne morejo poslovati, toda beležijo 100 milijonov evrov dobička, kar kaže, da niso v kakšnih hudih težavah,” je dejal.

Enourno opozorilno zaprtje bencinskih servisov na Hrvaškem danes med 12. in 13. uro je po torkovi skupščini v Ljubljani napovedala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović. Z njo želijo hrvaško vlado opozoriti na nujnost oblikovanja drugačne rešitve za regulacijo cen naftnih derivatov, je pojasnila.

Trenutna regulirana marža jim namreč ne omogoča pokritja stroškov poslovanja na Hrvaškem in je v letu 2022 povzročila 45,6 milijona evrov izgube. “Gre za apel vladi, da bo treba sesti za skupno mizo in najti način zanesljive oskrbe v prihodnjem letu,” je dejala Nada Drobne Popović.

Predstavniki hrvaškega ministrstva za gospodarstvo s Filipovićem na čelu so se z vodstvom Petrola sestali danes, na svojih spletnih straneh poroča časnik Večernji list. “Od nas zahtevajo zvišanje marž, napovedali so zaprtje bencinskih servisov in govorijo o tem, da bodo vložili tožbo,” je bil po sestanku razburjen Filipović.

Ravnanje Petrola je ministra neprijetno presenetilo. Kot je povedal, se je s hrvaško naftno družbo Ina dogovoril o zvišanju njihove marže na 75 lip, če se bodo razmere umirile, toda to Petrolu ne zadošča. Takšne so marže trenutno tudi v Sloveniji, a oni zahtevajo marže v višini ene kune, je povedal.

Dotaknil se je tudi Petrolovega prevzema hrvaškega trgovca z naftnimi derivati Crodux v lanskem letu in dejal, da se je uprava navadila na visoko raven dobičkonosnosti, česar pa trenutno ni. “Nikomur ne bomo dovolili, da sega globoko v žep naših državljanov, storili bomo vse, da jih zaščitimo,” je dejal in opozoril, da je zapiranje bencinskih servisov slabo sporočilo potrošnikom.

Petrol se je po navedbah časnika hrvaškim potrošnikom zaradi opozorilnega zaprtja večine svojih prodajnih mest opravičil. Za tako drastičen korak so se v družbi odločili, ker jim regulacija cen goriv ne zagotavlja pozitivnega poslovanja, hrvaška vlada pa se ne ozira na njihova opozorila. “Za to potezo smo se odločili, da bi našli skupni jezik z državo, zagotovili stabilno oskrbo z naftnimi derivati, zaščitili več kot 2173 delovnih mest in vam omogočili obisk prodajnih mest Petrol in Crodux tudi v prihodnje,” so zapisali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine