23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Ste vedeli, zakaj plačujemo tako drago gorivo in kako požrešna je država?

Piše: I. K. (Nova24TV)

V času, ko leva vlada izkoristi vsak trenutek, ki ga ima na voljo za demonizacijo podjetništva in gospodarstva, se morajo tudi družbe v delno državni lastni braniti pred lastno resnico. Zdaj je prekipelo tudi državni naftni družbi Petrol (del lastništva kotira sicer tudi na borzi), ki je vladajočim nalila čistega vina glede tega, kdo dobi kakšen delež cene goriva.

Na spletu so se pojavile slike iz Petrolovih bencinskih servisov, kjer je na ročici za točenje goriva in na računih napisan prerez cene litra goriva, kjer piše:

“Hvala za vaš nakup! 52% Vašega računa za gorivo so dajatve državi. Lani ste za dajatve plačali 33% manj. Od litra goriva država dobi 0.80 evra, Petrol 0.073 evra.”

Da država pobere levji delež cene goriva, je sicer splošno znano dejstvo, kljub temu pa je marsikomu še vedno nepoznano in razmišljajo, da od visokih cen goriv najbolj pridobijo MOL, Petrol in Shell – kar seveda ni res, saj praktično ne živijo od prodaje goriva, ampak svojih trgovin, kjer vsakodnevne stvari iz običajnih trgovin prodajajo po višjih cenah.

Spor zaradi regulacije

Spor med vlado in naftnimi podjetji pa nastaja zaradi regulacije cen, o katerih naftna podjetja pravijo, da na leto izgubijo več sto milijonov evrov. Pri tem pa vlada, predvsem Robert Golob in njegovi tovariši iz Levice – kot pri vseh drugih dejavnostih – naftna podjetja predstavlja kot pohlepna in na tiho vzpodbujajo mit, da naftni trgovci od litra goriva zaslužijo najmanj evro čistega dobička.

Po tem, ko je leta 2022 uvedla ponovno regulacijo cen [z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katerimi je vlada trgovcem z gorivi omejila marže], je Petrol najprej vložil predlog za mirno rešitev spora pred državnim odvetništvom tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Lani je nato Petrol državo tožil za 107 milijonov evrov izgubljenega dobička. Pričakovano Petrol prav tako ni uspel s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti – ustavno sodišče je pobudo s sedmimi glasovi proti enemu zavrglo in Petrol napotilo na tožbo za povrnitev premoženjske škode zoper državo, ki pa še vedno poteka.

Podobno kot Petrolu se dogaja običajnim ljudem

Očitno Petrol razume, kakšno igro igra država. V državljanih želi vzbuditi občutek, kot da so naftna podjetja pogoltni kapitalisti, ki želijo še več od mastnih dobičkov, ki jih služijo že danes, s tem pa si vlada umije roke pred politično-finančno odgovornostjo, ki jo je raje obesila na pleča zasebnega subjekta. Državna družba z milijardnim prometom si seveda takšne akcije lahko privošči, manjši podjetniki (ki jih država izkorišča prav tako kot Petrol) pa nimajo svojih megafonov in morajo biti tako kot prebivalci Sibirije in Jakutije glede odločitev, ki se zgodijo v Moskvi.

Prerez cene zmotil levičarje

Je pa prerez cen močno zmotil levičarje, ki jih je očitno strah, da bodo ljudje začeli računati še druge primere, kjer jim država krade denar.

“O, to je pa neka nova kampanja? Na računu. Kaj nam želi pesnik povedati?” se je pritoževala leva komentatorka Nataša Briški. Pritrdila ji je Alenka Unk, rekoč: “Kdo bo naslednji? Proizvajalci čikov, ki bodo poleg opozorila o raku ipd. natisnili še, kolikšen delež cene teh smrduh gre nazaj državljanom skozi pobrane trošarine? Morda pa bi veljalo na bencinskih črpalkah zahtevati opozorilne napise o škodi, ki jo povzročajo fosilna goriva?” in še dodala, da bi bil pravi domoljub ponosen, da plačuje davke.

Prava panika torej. Le česa je poklicne levičarje strah? Morda tega, da si bodo ljudje začeli sami računati razliko med neto in bruto plačo?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine