7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Ste vedeli, da je bil Majdičev mlin, ki je včeraj pogorel, v lasti Odlazkovih? STA: Po požaru usoda uničenega Majdičevega mlina v Kranju še ni znana

Piše: Moja Dolenjska, STA

Iz noči s ponedeljka na torek je zagorelo v Kranju pod Jelenovim klancem na robu mestnega jedra. Pogorel je Majdičev mlin, zaradi nevarnosti je bilo evakuiranih okoli 70 okoliških stanovalcev. Zgradba je uničena, poškodovano je bilo eno od sosednjih stanovanj in nekaj vozil. Danes pa spletni portal Požareport razkriva, kdo je lastnik stavbe in kaj se že govori v Kranju.

Po poročanju STA so požar zaznali policisti, gasilo je 133 gasilcev, objekt s površino približno 1800 kvadratnih metrov in spomeniško zaščiten je v celoti pogorel. V neposredni bližini gorečega objekta je bil na reki Savi poškodovan del hidroelektrarne Gorenjskih elektrarn. Materialna škoda je velika.

Lastnik Majdičevega mlina je podjetje Naš mlin, storitve in gradnje, d. o. o., ki je v lasti Marka in Eve Odlazek ter Sebastjana Zupanca. Marko Odlazek je brat bistveno bolj znanega smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka. Brata sta bila povezana tudi s prvimi spornimi posli (podjetji Krater, Eurofit in Salomon). Potem naj bi Martin brata Marka izplačal, zdaj se ta ukvarja predvsem z nepremičninami.

Sajovicev direktor

Sebastjan Zupanc pa je direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije in nekdanji direktor Komunale Tržič, ko je bil župan Tržiča Borut Sajovic, zdaj vodja poslanske skupine stranke Gibanje Svoboda. “In tako sledi tega podjetja vodijo tudi do stranke Roberta Goloba.“

Tržiški župan in vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic (Foto: STA)

Številni v Kranju so zdaj že trdno prepričani, da je bil požar podtaknjen in da je Majdičev mlin zgorel zato, da bi lahko na ruševinah te zgodovinske stavbe zrasel nov finančno donosen stanovanjsko-poslovno objekt, navaja Požar. Majdičev mlin je (bil) namreč pod varstvom kulturne dediščino in ga Zavod za varstvo kulturne dediščine ni pustil kar porušiti, zato naj bi “policijo in zavarovalnice čakalo še veliko dela”.

Požar še navaja, da ni prvič, da je zagorelo v povezavi s posli družine Odlazek. Pri tem navaja požar v skladišču in sortirnici odpadkov v Lenartu aprila 2019.

Mi pa spomnimo še na velik požar odpadkov na območju Zaloga pri Novem mestu. Kdo je bil tam v ozadju, zaenkrat še ni javno razkrito.

STA: Po požaru usoda uničenega Majdičevega mlina v Kranju še ni znana

Po požaru, ki je v noči na torek uničil Majdičev mlin v Kranju, še ni jasno, kaj bo s povsem uničenim objektom. Objekt, ki je zaščiten kot kulturni spomenik, je bil vrsto desetletij prazen, v tem času je zamenjal tudi več lastnikov, ki so z nepremičnino imeli različne načrte.

Kot je za STA pojasnil en izmed aktualnih lastnikov objekta Sebastijan Zupanc, ki je skupaj z Evo Odlazek zapisan kot ustanovitelj in direktor družbe Naš mlin, so objekt kupili z namenom revitalizacije in spremembe v več stanovanjsko stavbo. Pred nakupom so možnosti tega preverili tudi na kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Za uresničitev načrtov so lastniki ustanovili projektno podjetje Naš mlin in nanj prenesli nepremičnino. Vendar so po navedbah Zupanca nato zaradi predvidene finančne krize in predvidenih visokih obrestnih mer za kreditne linije, s katerimi bi financirali prenovo, v poletnih mesecih objekt ponudili na trgu.

Kaj bodo po požaru storili z nepremičnino, še ni jasno. “Za kakršnekoli nadaljnje korake in predvidevanja, kaj z objektom storiti, je v tem trenutku preuranjeno,” je izpostavil Zupanc. Po njegovih besedah bo treba počakati na zaključke preiskave ter ocene strokovnjakov gradbene statične stroke, kakšne možnosti sploh obstajajo.

Ocene škode zaradi požara še nimajo, bo pa zagotovo šla v milijonske zneske, je poudaril Zupanc. Požar je 150 let star objekt povsem uničil. Notranjost objekta, ki je bila praktično v celoti lesena, je pogorela, ostali so le zidovi. Ker obstaja nevarnost podrtja stavbe, je Jelenov klanec v Kranju do nadaljnjega zaprt za promet.

Majdičev mlin, ki je začel delovati v drugi polovici 19. stoletja, je bil prvo večje podjetje v Kranju. Kot je zapisano v registru kulturne dediščine, je bil tipični industrijski obrat in je bil do opustitve leta 1922 enajstkrat predelan.

Objekt so kasneje kranjska podjetja uporabljala za skladišče, več desetletij pa je bila stavba prazna in je zamenjala več lastnikov, pri čemer naj bi njeno vrnitev še vedno terjali tudi dediči veleindustrijalca Demetra Majdiča in Marije Majdič.

Hidroelektrarna, ki jo je družina Majdič k objektu prizidala leta 1929, je bila po predelavah še vedno v obratovanju. V požaru pa je bila elektrarna, ki je v lasti Elektra Gorenjska, tako uničena, da do celovite sanacije, ki so jo v podjetju že napovedali, ne bo mogla delovati.

Pri požaru v Kranju dosedanja preiskava ne kaže na kaznivo dejanje

Kriminalisti danes nadaljujejo preiskavo požara, v katerem je v noči na torek pogorel Majdičev mlin v Kranju. Vzrok požara še ni znan, doslej zbrana obvestila pa ne izkazujejo storitve kaznivega dejanja, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kot so pojasnili, so doslej opravili podroben pregled okolice in tudi določenega dela notranjosti objekta. Prav tako so opravili več razgovorov. Še naprej pa podrobno preverjajo vse okoliščine požara in iščejo dokaze ter sledi za razjasnitev njegovega vzroka.

Policisti so požar zaznali v ponedeljek ob 23.30 in prosijo priče, ki bi imele kakršnekoli informacije o morebitnem dogajanju pred to uro na območju Majdičevega mlina, naj jih sporočijo na interventno številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Do sedaj je znano, da je zagorelo v notranjosti zgradbe, ogenj pa se je z notranje strani hitro razširil na celoten zapuščen objekt, katerega notranjost je v bila v celoti lesena.

Policisti so požar zaznali, ko so opravljali redno kontrolo območja, pri čemer je bil takrat ogenj že v celoti razvit. V okolici policisti niso opazili nikogar, so pa takoj začeli obveščanje občanov, zaporo prometa, evakuacijo in druge aktivnostmi varovanja življenja in premoženja.

Kot so opozorili na Policijski upravi Kranj, je objekt nevaren. Zato je zadrževanje na njegovem območju še naprej prepovedano. Še vedno je od sredine do krožišča zaprt Jelenov klanec, zaprta pa ostaja tudi smer železniška postaja-krožišče. V obratni smeri iz smeri Planine po Savski cesti proti železniški postaji promet poteka enosmerno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine